Nespavosť

Príspevok v téme: Nespavosť
natali2694

Dobrý deň.

Píšem lebo potrebujem radu. Už asi tri týždne trpím nespavosťou. Večer sa mi vôbec nedá zaspať, nech robím čo robím. Pritom nejedávam tesne pred spaním, cez deň sa približne trištvrte hodinu hýbem (nie pred spaním), skúšala som si dať pred spankom kúsok mlieka s medom, alebo kúsok banánu, ale nič nezaberá. Je jedno či si ľahnem o deviatej, aj tak nezaspím skôr ako o jednej, druhej v noci. Ak si ľahnem o jedenástej, moje "zaspávanie" trvá ešte dlhšie. Cez deň som potom unavená a podráždená a nie je to veľmi príjemné. Navyše, mám iba sedemnásť rokov a práve v tomto veku človek potrebuje dostatok spánku, ktorého ja dostatok určite nemám (spím v priemere okolo 5 hodín denne), a predtým som bývala zvyknutá spávať osem. Prosím, poradili by ste mi nejaký spôsob, ako zaspať, alebo to nevyhnutne potrebuje lekára?

Vopred ďakujem za vaše rady.

Nelina27

skus pre zaciatok melatonin, da sa kupit v lekarni, je to pre fyziologicke navodenie zdraveho spanku, na googli najdes o nom viac...

RNG

Na spanok treba uplna tma, ziadne vzruchy. Na to, aby sa vytvoril spankovy hormon melatonin zo serotoninu treba byt cez den v silnom svetle.
Toto je jeden z problemov civilizacie, ze sa zdrzujeme v slabom osvetlenie vnutri vacsinu dna a to nam vykolaji vnutorne hodiny(CIRCADIAN rytmus)
Na pomoc zaspanie v pripade nudze na cas moze clovek brat rozne prostriedky, melatonin(3-10 mg tesane pred spankom) valerian, chmel, pastiersku kapsicku, passifloru atd , tak isto pres spankom,
a ukludnujuce akoSJW, SAM-e 5-HTP, GABA a ine materialy/polotovary na neurotransmitery hocikedy cez den, ale najma na vecer.