nevyužiteľné poznatky-hlava plná ,život prázdny

Príspevok v téme: nevyužiteľné poznatky-hlava plná ,život prázdny
Oriesokokok

Zdravím.
Potrebujem pomôcť s jedným takým "problémom",ktorý ma trápi už dosť dlhú dobu,teda niekoľko rokov. Jednou vetou by sa to dalo zhrnúť do : nedokážem prakticky využiť nápomocné poznatky(informácie), ak by som to vzala obkľukou,dalo by sa povedať,že nežijem,iba prežívam. Je to ako začarovaný kruh,z ktorého sa potrebujem dostať a tzv.začať žiť.
Začnem asi tak,že som človek,ktorý je fascinovaný informáciami všeho druhu a milujem ich hľadať,milujem keď sa dozvedám niečo užitočné a nové a taktiež som zahĺbená do (neviem ako to nazvať) "osobnostného,duchovného rastu"? Ide však o to,že aj keby som mala tie najúžasnejšie informácie,čo sa týka napr.chudnutia,zdravia,duše, tie najpraktickejšie poznatky,ja ich nedokážem využiť.Vždy to ostáva pritom,že tú informáciu mám a to mi "stačí". Napr: prečítam si knihu o sebavedomí ,kým ju nemám som nespokojná a viem,že samotné prečítanie nestačí,no ako keby som bola naprogramovaná nato,že ju prečítam,odložím a už je zomňa to,čo som tým chcela docieliť. Bez toho,že by som tú vec prakticky v živote využila,mi ako keby stačí,že tú info mám a nič nespravím. Len si ju prečítam,snažím sa overiť, aaa proste je to ako nejaký kruh. Pritom by sa mi to zišlo,lebo mám odmalička problém so "sebahodnotením,či sebavedomím a cítim ,že potrebujem hlavne začať žiť. Keď vidím,že nič nepomáha(a pritom som ani nič neskúsila),začnem si fantazírovať a žijem si v hlave môj "druhý svet".
K psychológom a psychiatrom ma neposielajte ,u tých som mala česť istý čas si posedieť,no jediné na čo som prišla bolo že človek si aj tak pomôže najlepšie sám. Najlepšie natom je,že ja všetko VIEM ale to proste nestačí. Ničí mi to život,pretože mám síce v hlave toho "plno",no život je taký prázdny a realita taká ako keby som ani nežila.
Som ako stroj na informácie,na ich predávanie ostatným, no bez toho aby som sa nimi riadila. Poznáte to.Plno rečí ,no skutky žiadne.
Čo ma fascinovalo,že minule som si len tak zo srandy čítala jednu numerologickú charakteristiku môjho životného čísla ,či ktorá mária to je,a bolo tam presne toto opísané,že preceňujem znalosti,no podceňujem nadobudnutú múdrosť,a že som príliš analytická, a nedokážem žiť svoj vlastný život...tak ma to dosť zamrzelo ,že som sa až nachvílku zľakla ,že je to môj osud a nič sa s tým nedá robiť.
Ale nie ! musím s tým niečo ROBIŤ,len neviem ako začať. Nechcem si keď ma náhodou zajtra prejde auto a budem umierať povedať,že som nežila :(

Dobre. Dosť bolo obkecávania .Chcem vedieť,či sa s tým dá niečo robiť, a či má niekto podobný problém.

pj

To akoby som ja pisal. Vzdy sa snazim zistit co najviac a potom nic z toho, alebo mi neostane cas na realizaciu. Obcas mam pocit, ze chcem vediet vsetko o vsetkom. Ked mi date 50 stran. knihu a dolezitych bude len 10, ja si zo zaujimavosti precitam aj ten zvysok... Ale co s tym?

etellteli

Oriesokokok,

nikto ta nenakopne, ci uz do zadku alebo kdekolvek inde sa musis nakopnut sama :))) mas tu uz zopar rad, no co s nimi urobis je na tebe.

jajka001_

to je normalne ze ked ta nieco zaujima, zbieras o tom informacie. ked mas o to ale ozajstny zaujem tak sa prihlas niekam kde sa ta cinnost co ta zaujima da robit. tam si aj s tymi ludmi mozes pokecat o tom co si kde precitala a zistit nieco nove.

sweater

mam pocit ze aj teraz robis to iste, naco sa tu stazujes, ziadas ludi o rady/informacie ako z toho von, proste zacni konat...

Oriesokokok

etellteli - ano utek do fantazie je uzasny no pre mna nebezpecny,pretoze v som v nom zviknuta zit viac ako v realite.u mna s tym treba skoncovat.

a ono to nieje o tom ze chcem zit podla nejakych knih alebo nebodaj zbieram encyklopedicke poznatky :D . su to obycajne info.o zdravi,duchovnom raste a podobne,ktore sa proste snazim aplikovat na zivot,nieje to o tom ze chcem zit "podla knihy",chapem tomu ze kazdy ma svoj jedinecny zivot a nie zkopirovany z knihy,ale predsa len sa da pomoct radami a podobne...

dajme tomu chcem zacat meditovat-zacnem si hladat rozne knihy,stranky,blogy,ktore sa tomu venuju,no vzdy to ostane pri tom ze ich citam a to mi "robi dobre" alebo ako to mam povedat ,ale stale potrebujem viac a viac informacii,overujem si ich,skumam,citam a k praktickemu prevedeniu nakoniec nikdy nepride :(((
potrebujem nakopnut,alebo spravit nejak prvy krok alebo co.neviem...

jajka001_

encyklopedicke poznatky ktore nevyuzijes su ti fakt nanic. naco vediet najvyssiu horu bangladesa ak nevies varit. zacni sa venovat praktickym veciam.

etellteli

Aj ja som k takemuto niecomu nachylna. Tiez viem vela teorie, no casto takpovediac skutek utek :)Tiez mam aj svoj druhy svet:) Niekedy je to unavne, no aj krasne zaroven, takto unikat...

Napriek tomu mam pocit, ze sa to v niektorych oblastiach zlepsilo. Co mas robit? Kazda rada, bude vzdy z kategorie "knizna", preto sa tazko do toho pustat...Ak ti vsak predsa mozem poradit, skus si uvedomit, ze navzdory tomu, co pisu rozne knihy, tvoj zivot aj tak nikdy nebude dokonaly. Ak mas napr. male sebavedomie, mozes si ho postupne, po krocikoch budovat, no asi nikdy nebude stupat niekde k vysinam nebeskym... A to vobec nevadi, kazdy sme iny - ide o to, aby si sebavedomie dostala na taku uroven, ze ti jeho miniaturnost nebude zasadne v zivote prekazat. Podobne ak si prilis ticha, prilis ukecana, atd.

Zivot nejde zit podla knihy, informaciami tohto druhu sa mozeme len inspirovat, nie ich skopirovat do naseho bytia. Mozno by bolo dobre, ak by si sa napr.prave v oblasti duse mohla zamerat viac na citenie a prezivanie nez na informacie. Zacni trebars citat beletriu, taku, ktora ma istu hlbku - mozno takto sa ti podari dotknut vlastnej duse... alebo si hoci aj na internete pozeraj obrazy, citaj poeziu... zalezi na tebe, k comu ta to taha. mozno potom, ked sa stisis a cez taketo konkretne "potechy pre dusu" obnovis svoje prezivanie, zaplnis aj prazdnotu.

Rozbehnut "zivot naplno" sa neda odrazu a navyse samotne tieto slova skryvaju iste ohranicenie, metu - kedy ju dosiahneme? Ked cestujes na dovolenku, kozes dvanast hodin v lietadle stravit s tym, ze sa uz nevies dockat kym tam budes,unudena, nahnevana, unavena... alebo ich stravit pozorovanim oblakov, ak je tma tak spehovanim spolusediaceho :) skratka uzit si to podla chuti a vkusu, pretoze aj cesta je uz sucastou tvojej dovolenky:) Stastie nie je seria cinov, je to pocit. Tak je to aj s zitim naplno - kazdy maly krocik je cestou k spokojnosti, aj cesta k plnohodnotnemu zitiu je uz sama osebe jeho sucastou.

Zelam ti na ceste vsetko dobre :)