krstna mama??

Príspevok v téme: krstna mama??
fifinka22

Poradte, s priatelom som 5 rokov a jeho sestre sa narodilo babatko. Priatel je krstny otec a mne hovorili ze sa mam rozhodnut ci budem krstna mama alebo nie. Teda ci pojdem aj do kostola sa normalne zapisat vsetko. No ja teraz neviem, co ak sa nahodou rozideme a ja budem krstna? neviem co mam urobit poradte co by ste robili vy..

alebo?

bibi123 a upravili tvoji rodicia nejakym pravnym dokumentom to, ze chcu aby sa po ich smrti o teba starali ti rodinni priatelia? Lebo inak to nic neznamena, ak by obaja zahynuli pri nejakej nehode, tak automaticky by sli deti k rodinnym pribuznym a nie priatelom, iba ak by to bolo pravne podlozene.
Krstny rodic ma mat funkciu taku ako hovori jajka, udrziavat dieta v krestanskej nauke.

soffa

bibi123 tiez som chvalabohu dospela,proste krstnych rodicov mi vyberali samozrejme rodicia.poznam aj takych ze surodenci mali roznych krstnych rodicov,.poznam aj takych co krstni rodicia boli najlepsi kamarati paru a po niekolkych rokoch si nevedeli prist na meno,a svoje "krstnata"nenavstevovali.takze kombinacie su rozne,ako aj dovody preco byt a nebyt krstnymi rodicmi.

bibi123

jajka001_-u nas automaticky boli stanoveni ako nasi nahradni rodicia, keby sa nieco stalo(oni tiez maju deti, bola to vzajomna dohoda). U nas v rodine ma tato funkcia hlbsi vyznam, ako len vychovavat deti ku krestanstnstve(co je zbytocne v nasom skutocne nekrestanskom Slovensku, ak si odmyslime pokrytcov, co robia cely zivot zle a potom sa chodia vyspovedat do kostolov), je to urcita uloha participacie na vychove, kreovani povahy.. jednoducho su to druhi rodicia a osobne nepoznam krstnych rodicov, ktori by sa nemali na zaklade dohody po smrti rodicov postarat o dieta, ved na co niekomu davam taku velavazenu funkciu, ked si ho nevazim a neverim mu natolko, aby sa raz postaral o moje deti...

luciankas

Jajka má pravdu, presne tak. Krstní rodičia sú na to, aby viedli deti ku kresťanstvu, nie aby sa o nich starali po smrti ich vlastných rodičov.
A ja som napríklad krstná mama sestrinym deťom a krstným otcom je môj brat :)

jajka001_

v pripade, ze by tvoji rodicia zomreli, bibi, tak krstni rodicia nemaju ziadnu zakonnu povinnost sa o teba postarat, je to len cestna funkcia, a ma viac s krestanstvom ako so starostlivostou ako takou. preto sa to vola Krstní . nahradnych rodicov ti mohli ustanovit rodicia nejakym pravnym aktom.

jajka001_

krstni rodicia su krstni preto, ze maju to dieta viest ku krestanskemu zivotu ak to rodicia zanedbavaju, tak nam to vysvetlil farar

bibi123

soffa-tak o takom, ako je to u Vas som este nepocula:O)))-krstni rodicia by podla mna mali tvorit par prave preto, aby po smrti prevzali ulohu rodicov, co v Tvojom pripade by bola striedava starostlivost? U nas je to tak, ze mojimi krstnymi rodicmi je najlepsia kamaratka maminy a jej manzel. Aj ked to uz nie je aktualne(nakolko som dospela), som rada, ze krstnymi nie su surodenci rodicov, nakolko jeden sa rozviedol, ked si nasiel milenku a ocinov brat ma doma zenu, ktoru uz 30 rokov zivi, nema cely den, do coho pichnut, neupratuje, nevari, len ohovara a intriguje. To by som radsej sla do decaku:O)))Takze podla mna by rodicia nemali byt len rodinni prislusnici, ale mali by tvorit par...

soffa

vobec to tak nemusi byt,ak je krstny priatel,ze po svatbe sa stavas ty krstnou mamou.ja mam krstnych rodicov 2.z maminej strany je to jej sestra-teda moja krsna a z otcovej strany je to sestrin muz -teda moj krstny.takze neviem z kade beriete to ze ak je jeden krstny tak jeho polovicka je krstnou.krstny rodicia sa zapisuju a nie nadobudaju pocas zivota,asi tak.KAZDOPADNE JE NA TEBE AKO SA CITIS A CI CHCES MAT ZODPOVEDNOST.KRSTNI RODICIA SA DAVAJU DOLEZITY LUDIA,KTORI PREBERAJU DOLEZITE ULOHY,AK SA RODICOM NIECO STANE(SMRT A INE).TAKZDE SI TO DOBRE ZVAZ,CI SI NA TO PRIPRAVENA

sabynka

Fifinka
Záleží od toho, či chceš byť "naozajstná" krstná mama, alebo len tá na papieri :-). teda, či to budeš brať zodpovedne so všetkým, čo k tomu patrí.
Podľa mňa je to tak, že ak pri krste je len jeden krstný rodič a ten sa neskôr ožení/vydá, tak ten druhý partner sa stáva automaticky tiež krstným rodičom toho dieťaťa ( aspoň v našich končinách, je to tak zaužívané :-) ). A ak by ste náhodou s priateľom rozišli, to dieťatko bude mať za krstnú mamu "cudzieho" človeka a naopak, ty budeš mať za krstniatko tiež "cudzie" dieťa.
A ak sa s priateľom v budúcnosti zoberiete, tak budeš jeho krstnou mamou automaticky, netreba to mať na papieri :-).
Ja na tvojom mieste by som rodine povedala, že na krst do kostola pôjdeš, ale nebudeš oficiálna krstná mama (podpísaná) - zatiaľ :-)

Môj názor :-)

bibi123

fifinka22-Ty si teda teliatko:O)), podla mna je to cest byt krstnou mamou a to, ze kalkulujes, ci vobec zostanes s priatelom, nie je dobre znamenie. Ste spolu 5 rokov, co je dost dlha doba na to, aby si vedela, ci chces s nim byt(ak si si nie ista, mali by ste sa rozist, lebo po 30tke sa tazko hlada novy priatel). Na 2. strane, kolko parov sa dnes rozvadza a kolko krstnych rodicov uz netvoria dvojicu, takze nemaj vycitky a rozhoduj srdcom.