Astma...a plánovanie dieťatka

Príspevok v téme: Astma...a plánovanie dieťatka
mijka

Chcem Vás poprosiť o radu! S priateľom rozmyšlame nad bábätkom, ale ja mám obavy..priateľ má astmu, v poslednom čase aj astmatické záchvaty..bojím sa či by to nemalo aj bábätko, nechcela by som aby bolo choré.Viete mi poradiť aká je šanca, že dieťatko bude tiež choré?
momentálne užívam Ad, takže teraz to aktuálne nie je, ale chcem sa opýtať akú dobu po skončení Ad môže žena otehotnieť, myslím tým bez rizika, vplyvu liekov na bábätko.Ak viete poradte, dakujem

ethel

mijka,v pohode,chápem tvoje obavy aj otázky.O astme nájdeš krásne stránky aj na nete.Tam sa dozvieš viac,ja by som dlho písala,aby sme sa dostali k tomu čo chceš vedieť.Poviem len v skratke-záchvat sa prejaví sťaženým dýchaním,ktoré môže byť rôznej intenzity.Pri dnešných liekoch sa záchvaty dajú krásne zvládať a nedosahujú až také dusenie ako kedysi..Nedá sa to vyliečiť,ale ludia fungujú s týmto ochorením na liečbe dobre.Samozrejme ja neviem posúdiť stav tvojho milého,nakolko som ho nevidela,neviem aké lieky užíva neviem aké absolvoval vyšetrenia,aké má spirometrické vyšetrenie...

mijka

vieš, ethel ja s astmou nemám žiadne skúsenosti, tak by som sa chcela ešte spýtať aké je to vážne? či sa dá s tým normálne žiť,alebo vyzdravieť, úplne asi nie,však? či tam nie je riziko skorého umrtia a tak.Prepáč, možno sa ti zdá že som prihlúpa že sa pýtam takéto veci, ale nikdy som sa o toto nezaujímala, lebo som sa s tým ešte predtým nestretla.

mijka

psych. i fyz. som sa veľmi vyčerpala ako som bola v zahraničí...momentálne som už durhý mesiac doma a pomaličky sa dávam do kopy..už je to celkom dobré..už sa len vitamínmi dopujem.
verím tom, keby bol priateľ doma, nemal by záchvaty alebo aspon nie tak často.neviem sice ako silné sú, nechce o tom hovoriť, lebo sa len rozruší a potom z toho veľmi ľahko môže byť záchvat.
Vieš, ja sa aj o neho stašne bojím.Bojím sa že tam nechá svoje zdravie, plánuje tam ostat ešte minimálne do konca roka,ale je to veľa na psychiku.

mijka

dakujem,to bábo neplánujeme hned, možno tak do roka, ale ohľadom na to, že máme tieto problémy a berieme lieky, ma to veľmi zaujíma.chcem mať zdravé dieťa ako každý.
zatial nemôžem beriem Ad, ale už asi nie dlho, tak by som sa chcela ešte spýtať, či by to malo vplyv na bábo,Ad.alebo po ich vysadení, koľko je dobré čakať.
takže dieťa môže byť alergik, a astmatik-áno či nie??ked to má len on a jeho starká v celej rodine, a v našej nikto.

ethel

v podstate ste obaja alergici,takže dieťatko môže ale nemusí získať alergiu.To že je on na tom tak ako je,je aj tým fajčením,ale poznám vela astmatikov čo fajčia a nevedia sa toho vzdať,vraj sa im lepšie odkašle.Neviem kedy plánujete dieťa,ale mala by si si dať záležať na zravom životnom štýle-starať sa o svoje zdravie.On by sa mohol tiež dať trocha dokopy a zistite si,či lieky,ktoré užíva nebudú mať vplyv na dieťa-napríklad kortikoidy.

mijka

no bohužial fajčí, už menej ale stále nevedel prestať, nemá pevnú vôlu. ja som tiež fajčila, málo no už som prestala.a ten ekzém tak to som mala zopár rokov ked som bola malá.
on teraz používa nejaký sprej ale názov ti nepoviem, koncom marca príde domov na týžd. tak pôjde po vyšetreniach.
je to také zlé????:(

ethel

Mijka,psychika to môže zhoršovať,ale dôležité ja aj dodržiavať pravidelnosť liečby.Nefajčí?A čo ty?Nemala si alergiu niekedy,detský ekzém?Ak má on záchvaty,treba nastaviť lepšiu liečbu,pridať speje ako Atrovent-na akútnu pomoc...

mijka

ahoj ethel som rada že si napísala. starká môjho priateľa má tiež ale okrem nej nikto.prejavovať sa to začalo u neho asi pred troma rokmi slabšou alergiou, ale teraz sa to zhoršilo, od vianoc máva aj astmatické záchvaty...ale to robí aj psychika, si myslím, lebo je v zahr. a nemá to tam ľahké.
donedávna bral lieky na alergiu, a slabší inhalátor..Seretide Discus/niečo také/, ale teraz už má dačo silné.

ethel

mijka:má ešte niekto z rodiny tvojho partnera astmu?A je dôležité,kedy sa u neho začala prejavovať,akú má liečbu...To ešte neznamená,že aj dieťatko bude mať astmu.Ale môže byť alergik.

brunuska

takto mijka-nie som veru odbornik na toto.ale nasla som ti toto:
antidepresiva maju ucinnost cca 24-48 hodin.to znamena,ze ked uzijes jednu tabletku do 48 hodin sa z tela vylucia vsetky jeho sucasti a otehotniet mozes hned.
ale AD sa nesmu prestat uzivat naraz ale postupne.najlepsie by bolo informovat sa u lekara.
ale citala som na nete,ze niektore zeny uzivali AD dokonca aj v tehotenstve.tak neviem.
a to ci bude mat babetko astmu alebo nie,to skutocne neviem.tak som ti snad aspon trosku pomohla.