Posilovanie a cvičenie

Príspevok v téme: Posilovanie a cvičenie
Lucss

Ahojte. Mám 20 rokov, 160 cm a 64 kg. Asi pred dvoma týždňami som začala cvičiť (také, že beh, brušáky a cviky na boky) a posilovať. Chcela by som sa opýtať aký je rozdiel medzi cvičením a posilovaním?? Nechcem mať nejaké veľke tvrdé svaly, len chcem spevniť telo, pretože mám v tele veľa tuku a sedavé zamestananie. Mám prestať posilovať a ostať len pri cvičení alebo?

eXtremer

Posilňovanie a cvičenie? Ja v tom taký veľký dôvod napríklad nevidím. Pokiaľ chceš spevniť telo, stačí si ísť 3-4 krát do týždňa zabehať, a robiť nejaké tie brušáky, drepy a podobne. Toto by ti malo pomôcť, ale len pod podmienkov, že budeš zdravo jesť. Hovorím vynechať, respetíve úplne vylúčiť sladkosti, pridať mäso a mäso, ovocie, zeleninu, proste aby to telo malo z čoho ten sval vytvoriť.

S pozdravom extremer.

kika1166

Ahojte baby noo ja sa tiež snažím zdravo stravovať a veľa sa hýbať, ale mne nechutí počas horúčav, naozaj nezjem takmer nič. Chodím každý večer behať a snažim sa zdravo stravovať, len teda keď je moc horúco tak to je také nijaké, viem, že musím pravidelne. Inak na cvičenie na doma tiež odporúčam Jill na youtube ona je fakt super ženská!! Noo a ešte vám odporúčam super stránku kde sú úžasné články pre inšpiráciu a aby ste sa niečo nové naučili, veď treba sa vzdelávať stále takže www.chudnemzdravo.sk tu je koooopec info. Veeeľa šťastia a úspechov! ;))

Gima

1. Plié drepy

Táto variácia drepov zameraná na oblasť vnútorných stehien môže byť vykonaná aj bez záťaže, no voľba činky či kettlebell je tiež jednou z možností. Stojte vzpriamene a svoje nohy dajte do pozície klasického plié s prstami do strán a so stehnami čo najširšie od seba. Udržujte panvu a hornú časť tela rovno a pomaly klesajte až do takej úrovne, kým vaše stehná nie sú tesne nad zemou. V pozícii sa snažte chvíľu zotrvať a až potom sa vráťte do východzej polohy. Ak máte s výdržou problém, pokojne sa rukami o niečo oprite.
2. Bočné výpady s kettlebell

Postavte sa nohami k sebe, držte kettlebell s rukami smerujúcimi dole. Začnite tým, že spravíte veľký krok ľavou nohou na ľavú stranu tak, aby vaše telo smerovalo dopredu a ľavá noha mierne von. Ohnite ľavé koleno a zadkom klesajte dole, až kým ľavé stehno nie je rovnobežné so zemou. Zároveň sa však pokúšajte udržať pravú nohu rovno. To isté potom zopakujte na opačnú stranu.

Prečítajte si tiež:

Spoznajte svaly zadku a naučte sa ich správne posilňovať
3. Cvik s Pilates krúžkom

Pilates je veľmi vhodný na posilnenie vnútorných a šikmých svalov stehien a tiež sedacích. Ľahnite si na bok a medzi členkami majte Pilates kruh alebo loptu. Spodnú ruku vystrite a podložte si ňou hlavu. S výdychom tlačte hornou nohou na krúžok alebo loptu. S nádychom tlak uvoľnite.

4. Sumo drep s kettlebell

Začnite širokým postojom, čím viac budú nohy od seba, tým sa viac zapoja sedacie svaly. Nohy majte 45 stupňov od tela a kettlebell držte pred sebou, pričom by paže nemali byť ohnuté a trup by mal byť rovný. Pokrčte kolená a stehná tlačte dozadu, potom klesajte k zemi tak nízko, pokiaľ nie je ohrozená vaša rovnováha. Celú váhu ťahajte k zemi bez toho, aby ste sa jej akoukoľvek časťou tela dotkli. Následne sa vracajte do počiatočnej pozície a sústreďte sa na prácu sedacích svalov.

Precvičiť by ste mali 4 sady po 15 opakovaní.
5. Plié skoky

Sú zamerané na stehná, zadok, ale aj brucho. Postavte sa s nohami o trocha viac ako na šírku ramien s prstami smerom von a s pažami pozdĺž tela. Stehná tlačte dole, až dokedy nebudú rovnobežne s podlahou. Toto bude vaša východisková pozícia. Skáčte čo najvyššie s nohami naširoko od seba a s rukami nad hlavou. Potom sa vráťte do východiskovej pozície a opakujte pol minúty v kuse.
6. Sumo drepy s medicimbalom

Cvik posilňuje sedacie svaly, harmstringy štvorhlavého svalu, deltový sval a mnohé ďalšie. Postavte sa s nohami viac ako na šírku ramien. Prsty by mali smerovať von. Medicimbal držte pred sebou, pričom ramená voľne visia. Rovnomerne tlačte nohy dole a mali by ste cítiť aj prácu brušných svalov, chrbát musí byť rovno a hlava hore. S výdychom sa postavte. Potom si medicimbal dajte nad hlavu a opäť začínajú pracovať brušné svaly, lakte a ramená sú uvoľnené. Tlačte aj na sedacie svaly.

Dajte si pauzu, vráťte sa do východiskovej polohy a opakujte 12-15 krát v 3 setoch s 30 sekundovým oddychom medzi setmi. Ak si chcete cvik sťažiť pridajte k drepu i výskok, ale potom ho robte bez záťaže.

7. „Clamsy“

Ľahnite si na bok s nohami pri sebe a ohnutými kolenami, hlavu položte na ramená a členkami sa dotýkajte podlahy. Tlačte horné koleno smerom hore, pričom päty zostávajú stále spojené. Potom sa vráťte dole. Opakujte tento pohyb počas jednej minúty. Následne celé cvičenie zopakujte, ale členky zdvihnite na úroveň bedier a cvičte v tejto pozícii. Nezabudnite precvičiť i druhú stranu.

8. Drepy s jednou činkou

Začnite v širokom postoji, trocha viac ako je šírka vašich bedier. Chrbát držte rovno a ruky držiace činku v strede. Spravte drep a potom sa pomaly vracajte do východiskovej pozície. Opakujte 10-12-krát. Nezabudnite spevniť celé telo a hlavu mať hore.

martin789

Čaute mám 12 .Chcel by som sa spýtať či by som mohol brať nejaké výživové doplnky a keď áno tak koľko . Ďakujem Martin .

ina.ingrid

cinni

neviem, co by malo byt zle na tom, ze zena v posilke "funi" cize nahlas dycha, ked cvici...:D bez dychania sa asi cvict neda... ale zasa chapem, ze to moze byt obrovsky defekt, pokial sa tam chodi iba predvadzat...
aj ja cvicim spravne, lebo cvicim to, co mi vyhovuje a co na moje telo zabera, takze bud v klude...