denný príjem kalórií vs. večerné jedenie

Príspevok v téme: denný príjem kalórií vs. večerné jedenie
26matulienka

už dlhšie mám jednu dilemu ohľadom chudnutia a stále som sa nedopátrala k jednej odpovedi. Snažím sa schudnúť, môj denný príjem KJ je okolo 5500 KJ, popri tom som zvýšila aj moju fyzickú aktivitu. Občas sa mi však stane, že cez deň nemám čas najesť sa a potom to doženiem večer a zjem viac ako by sa asi na večeru patrilo. Lenže strážim si to a môj celodenný príjem nepresiahne tých 5500 - 6000 KJ (väčšinou je to však menej). A teraz neviem, či je dôležité to, aký je súčet kalórií celého dňa, alebo či moje chudnutie v nejakej väčšej miere ovplyvní to, že som toho večer viac zjedla. Čítala som na túto tému už mnoho článkov, niektoré tvrdia, že dôležitý je príjem za celý deň a večerné jedenie ovplyvní akurát to, že to žalúdok pomalšie strávi, iné tvrdia, že je takmer akoby jedno koľko človek zje, ale nesmie jesť večer. Zaujímal by ma váš názor na túto tému.

Weva

Matulienka,

myslim, ze ak je to formou ako popisujes podrobnejsie je to uplne ok - teda aspon i ja to presne tak isto robim.
Jasne teoria je super vec, ale ked ma clovek nabity den tazko sa pred 19tou dostane ku stolu.
Ak si predtym pravidelne jedla ranajky a obed tak to telo taku prestavku vydrzi a ak to robis systematicky tak si na to asi i zvyskne. S malym olovrantom in-between je to podla mna ukazkovy stravny plan :)

Vela stastia s chudnutim

26matulienka

nemyslela som tým to, že celý deň nič nejem a na večeru sa napráskam. Mám raňajky, ak nie sú neskoro, tak aj nejaké ovocie na desiatu, obedujem normálne jedlo napr. o jednej, ale potom ak nemám čas na olovrant a na večeru je čas až o nejakej siedmej, tak je tam dosť veľký časový rozdiel a zjem toho viac, ako by som pri diéte chcela. Ale zas nie že sa prežeriem. Spávať chodím o 23 - 24, takže myslím, že večera o siedmej nie je až tak neskoro a zvyčajne o tej jedenástej už cítim, že začínam byť hladná (samozrejme, už nejem)

Weva

Ahoj,

ja osobne si myslim, ze ide o to dat telu pravidelny rezim a "naucit ho" ze nemusi stresovat, jedlo je a prichadza pravidelne, netreba si uklatat zasoby. Okrem toho je ta strava pestra ) raz salat so syrom, inokedy nieco celozrnne, potom kus ryby, banan... Ako pestro vies jest na 1x vecer? Najskor asi velku porciu jedneho jedla, nie?

Dalsie plus pravidelneho jedenia je, ze vsetko co prijmes stihnes spotrebovat. Ok nie vsetko, ale v principe.

Tvoj sposob podla mna dava

1) telu impulz ze nevie presne kedy jedlo pride, mozno vysiela signaly (hlad) a citi ze ho nepocuvas, nereagujes.

2) to co naraz na veceru zjes v ziadnom pripade spotrebovat nestiha takze si to ulozi nabuduce. Spalovat vsak energiu co je priamo k dispozicii versus rozpustat ulozene tuky sa mi nezda to iste.

Je to len moj nazor, ale som presvedcena ze je lepsie jest pravidelne.

cinni

urcite nieje jedno kedy co zjes... ak cely den nejes a vecer sa napraskas a fungujes takto castejsie, tak skor priberies a zatazis travenie... a nieje ani jedno co kedy zjes... sacharidy doobedu telo stravi a spali bez problemov.. k veceru treba sacharidy uberat, vecer ich telo zarucene uklada, ...moze ti pomoct aj tento clanok

www.strava.sk