adopcia

Laurina22

Matka môže dieťa ponúknuť na adopciu,už pred pôrodom sa musí skontaktovať s úradom práce, sociálnych vecí a rodiny a oznámi, že sa dieťaťa po pôrode vzdáva na adopciu, alebo túto skutočnosť oznámi pri príchode do nemocnice. V takomto prípade dá dieťaťu po porode meno a do jeho rodného listu sa zapíšu všetky údaje o matke.

Matka má možnosť svoje rozhodnutie zmeniť až dovtedy, kým o osvojení dieťaťa náhradnými rodičmi nerozhodne súd.

Legislativa umožňuje anonymný pôrod, pri ktorom sú údaje o matke anonymné.Cize zena ma pravo na ochranu osobnych udajov. Pri príchode do nemocnice podpíše žiadosť, na základe ktorej sa zdravotná dokumentácie vedie iba pod číslom, osobitne od jej osobných údajov. Tie sa po šiestich týždňoch, počas ktorých matka môže svoje rozhodnutie zmeniť (musí o to písomne požiadať) zapečatené ukladajú na ministerstve zdravotníctva. Matka zostáva anonymná, ale v prípade potreby (napríklad keby dieťa niekedy malo vážne zdravotné problémy) je jej rodinná anamnéza dostupná.Takze je mozne sa k matke znova dopatrat.

Samotny porod prebieha uplne normalne,ci dieta matke daju,netusim,ale myslim,ze nie.Aspon ja som informovana,ze dieta ti nedaju.