V cudzine zijuci slovaci

Príspevok v téme: V cudzine zijuci slovaci
krtincek

Su tu na fore nejaky ludia zijuci mimo SR? Ak ano, kde zijete? paci sa vam tam? vyhody/ nevyhody tej danej krajiny. Dovody odchodu zo SR. aku dobu tam uz zijete... Zaujimaju ma vase skusenosti, nazory... vas zivot :-) lebo takto sa najlepsie dozviem o danej krajine najviac a to podstatne, info z europskeho sprievodcu mam nastudovane :-)

karkulkaa

2,5 roka v Škótsku.....šla som tam pôvodne na 3 mesiace na brigádu a akosi sa to pretiahlo.Šla som hneď po ukončení školy.Bola to dobrá skúsenosť lebo som si dokázala, že sa viem postarať sama o seba.Milovala som tam nakupovanie.Za lacný peniaz od hlavy po päty oblečená :)Ľudia milí a priateľskí, ale našli sa aj zákerní.Prekvapením bolo,že všetko sa dalo ľahko vybaviť po telefóne alebo cez net, žiadne čakanie na úradoch ako na Slovensku.Výhodou bolo,že som šla pracovať na miesto, kde bola kopa Slovákov takže sa mi zvykalo ľahšie a bola som rada,že môžem rozprávať aj v rodnej reči pokiaľ som si zvykla na ten ich škótsky prízvuk.Domov som chodila asi tak 2-3krát do roka, keďže som tam bola sama dosť mi bolo clivo. Momentálne žijem v Írsku už 2,5 roka. Presťahovala som sa sem zo Škótska za láskou :) Zvykalo sa mi ľahšie, keďže som už tu nebola sama a mala som už aké-také skúsenosti.Ak to porovnám so Škótskom,tak je tu dosť draho, teda až príliš.Či je to oblečenie, strava, bývanie. Domov už tak často nechodím asi tak 1-2krát do roka.Ľudia sú tu niektorí v pohode, niektorí tak hlúpi,že neverím vlastným ušiam ak sa ma niečo v práci pýtajú.Ale nikto sa tu do nikoho nestará, nikoho netrápi, že kto má čo oblečené.Tu chodia ľudia na nákup aj v pyžame :) takže to je asi také pozitívum.Minule som spravila jedno video z jednej ženskej....vonku bolo asi tak 2-3°C, pršalo, všetci vo vetrovkách a ona si v pohode vykračovala v žabkách, s holými nohami a kabátom na sebe :DD. Nevýhodou je,že chýba rodina.Tým, že som tu, tak vynechávam kopu rodinných udalosti.Niekedy na mňa doľahne taká depka. Keď som došla do zahraničia,tak som začínala od nuly a keďže jedného dňa sa plánujem vrátiť na Slovensko budem musieť aj tam začínať od nuly, nájsť si akési zázemie, prácu, bývanie bude to možno ľahšie s troškou našetrených peňazí,ale jednoduché to nebude.Tak asi takto.Len chcem vyviesť niektorých ľudí z omylu, ktorí si o nás Slovákoch žijúcich v cudzine myslia,že máme milióny na účtoch, že to tak vôbec nie je teda aspoň u mňa.Aj my tu musíme žiť a tiež čelíme zdražovaniu a dosť drahým službám (iba tak pre porovnanie za prenájom 2izbového bytu platíme €800 mesačne).

Weva

jaj no len na to ma moja mama samozrejme vlastny nazor - kamaratky a mesto a jazykove bariery a podobne... ale uvidime casom - tiez planujeme byvanie tak aby sa k nam zmestili.

Ty si kde v USA vlastne?

mimisek

Keby to malo byt len na par rokov, tak kludne pridi. Ja by som sa len bala tych hurikanov.
Ked ma nasi budu potrebovat, chcem, aby prisli zit ku nam.

Weva

Ja som tam bola len na dovolenke a to v novembri, tak si nechcem predstavovat ake tam musia byt horucavy :)

Dik za feedback, asi len pekne zostaneme tu...

Ja som sice v ramci Europy, ale i tak trpim ze nie som castejsie s nasimi... takze ani nechcem vediet ake to musi byt zit tak daleko... Hlavne ide i o to, ze ich neviem podrzat ked treba... nevycitaju mi, tesia sa ze sa mi dari, ale ja uz dopredu uvazujem co bude jedneho dna ked ma budu potrebovat denne... no ale to budem riesit potom...

mimisek

S nasimi sme si velmi blizki, tak mi chybaju. Vdaka Bohu za Internet. Domov chodim(e) raz za rok, ale parkrat sa stalo, ze sme vynechali aj dva roky (ked sme sa stahovali a podobne). Co sa tyka Floridy, tak viem, ze vsade sa nieco najde, ale tam je pekelne horuco a vlhko, ludia si nosia do prace dve nahradne tricka, vsade na teba huci klima, lebo bez nej sa neda, krokodily a podobne chutovky, vela Kubancov, hurikany... Ja som tam nebola, manzel bol.
Vratit sa na Slovensko urcite nie, ale keby sa nasla dobre platena praca niekde v atraktivnej krajine, preco nie...
Obaja sme uz Americania, manzel tu zije 20 rokov...

Weva

Ahoj mimisek,

ako casto sa vidite s familiou? Teda ako casto cestujete vy sem pripadne oni tam? Da sa to zvladat? Ci to skor beries tak, ze Tvoj manzel je Tvoja rodina?

My sme totiz zvazovali pracovnu ponuku v USA a dohodli sme sa ze zatial nie, kedze je to fakt daleko... tak by ma zaujimali Tvoje skusenosti? Islo by sle o par rokov, takze som nad tym uvazovala dost seriozne (okrem toho na Floride, kde by sa s babom dalo pohodlne zit medzi dochodcami :) nejaky ten trok ci dva)

Planujes sa niekedy vratit? Ci teda nie je mi jasne ci je manzel z US alebo si za nim len vycestovala?

mimisek

Ja zijem 8 rokov v USA. Odisla som sem za manzelom. Spolu sme sa trikrat stahovali, z toho raz z jedneho statu do ineho. Vystudovala som tu a pracujem v obore, ktory som studovala. Na polovicnom uvazku zarobim tolko, ako by som na Slovensku ani nedostala v plnom. Paci sa mi, ze clovek moze cestovat po Amerike bez pasu a vsade je rovnaka mena a jazyk, standard hotelovych sieti je tiez rovnaky. Mam rada ich pristup k zakaznikovi.
Vcera som sla do lekarne v teplakoch, nechcelo sa mi natahovat nohavice, nikto si to ani nevsimol. Ludia sa vobec nezaoberaju tym, co ma ten druhy na sebe. Vedia pochvalit a su uznanlivi.
Jedine negativum je to, ze cela nasa familia je na Slovensku, chyba nam rodina.

ta3

a Sweater, aby som kompletne zodpovedala Tvoju otazku, nie, nepoznala som tu nikoho, najprv som ziadala o nezavisle vizum ako kvalifikovana osoba, ale o 3 roky som prevysovala povoleny vekovy limit, takze ak som tu chcela zit, jedina moznost bola sa sem vydat, tak som velmi pracne niekolko rokov hladala buduceho manzela, co je na tu obrovsku dialku, kedy sa nemas moznost viackrat stretnut, takmer nerealizovatelne, takym to aj vsetci moji priatelia videli, ale nakolko som po tom tak velmi tuzila, bola som trpezliva a totalne odhodlana svoj sen uskutocnit, ze sa mi to napokon podarilo uskutocnit, s mojim buducim manzelom som si cca 2 roky pisala, potom prisiel na Slovensko, videli sme sa prvykrat a hned bola svadba, takze mam odskusane aj to, ze ak po niecom naozaj neochvejne tuzime a robime vsetko preto, aby sa nam to splnilo, potom je to iba otazka casu, ale urcite sa nam to splni, tam inej moznosti niet