Chcem kreslit !!!

Príspevok v téme: Chcem kreslit !!!
fill1620

ahojte, chcem kreslit ale nemam poslednu dobu ziadnu inspiraciu. Velmi chcem kerslit v hociktory den, ale neviem sa k tomu dokopat. A ked nejakou nahodou zacnem, tak aj hned skoncim, lebo sa mi nedari. cez letne prazdniny a este aj dlho po nich, som skoro stale kreslila a islo mi to od ruky. ale teraz ? nic. Neviete mi niekto nejako poradit? nejaku inspiraciu? alebo hocico, co mozem skusit, aby som znova kreslila s chutou a radostou a zapalenostou do toho. dakujem moc :)

antitalent777

ahojte zase tu píšem, "pokračujem" v kreslení no mam zase pár problémov... čím začať ? neviem vôbec čim by som mal začat, ja by som rád kreslil nejake už pokročilejšie obrázky ale na tie nemám ale tie ma bavia, ked aj skusim lahšie napriklad nejak krajšie nakreslit psa alebo tak.. tak nič moc.. aj bežný človek ktorý nekreslí by to dal lepšie. Skúšam si aj rôzne uhly no to je ešte tažšie pýtam sa ked sa kresli pod uhlom tak tí čo to vedia to maju proste už v rukách to že pod takým uhlom už vediat kreslit a nerobí mu to problém proste to pozná, alebo su na to nejake "pravidla" (ano určite su) ktore si proste treba stále pamatať ? aj ked sa snažim si predstaviť napriklad spomenuteho psa nedokažem to pekne nakresliť... obrkesliť to v celku aj ano par chýb ktore sa daju aj vygumovať potom to vypadá ako keby som vedel kresliť ale keby si mam otočit stranu a za hodinu/deň kresliť ten istý obrazok ale teraz už z pamati tak celé zle.. "dokážem obkreslovať" aj to na urovni začiatočníka vidno že nemám prax.. cit ešte neni to take uhladne pekné viac chýb atd.. to chápem že sa naučím praxov osvojim si to.. ale čo tá druha vec? možem vediet kreslit pekne aj tienovať ale ked neviem nakreslit tie základne črty,rysy a bez podkladu nenakreslím ani makke f tak potom mi to je nanič...dalo by sa aj povedať - že neviem kresliť. Tak ako na to?

Na záver sa chcem ospravedlniť že tu spamujem s pravdepodobne velmi hlúpymi otázkami a budem rád ak sa nebudete hnevať na mna. môžte mi napisať aj na e-mail

antitalent777

Ďakujem velmi pekne za rady, posledný prispevok je myslím že smerovaný zakladatelovy témy ale aj tak ďakujem. :)

I.

Odpovedať na otázku, kde je moja inšpirácia, je asi nemožné. Človek nie je stroj, ale zase sa tiež netreba veľmi ľutovať.

alohalilo

aby clovek vedel kreslit z hlavy je jedno ci uz realisticky, alebo stylizovane, treba najprv kreslit vela vela vela veci z realneho zivota, proste cokolvek co mas okolo seba, ludi, predmety, krajinu, robit studie, studovat ako veci vyzeraju, ako sa skladaju, ak chces vediet kreslit ludi, musis si najprv nastudovat anatomiu, kostru a az casom budes schopny vediet nieco nakreslit sam z hlavy..alebo casto ludia pouzivaju tzv photo references, teda rozne fotografie je jedno ci ludi, zvierat, z ktorych si zoberu iba tu anatomicku spravnost, a zvysok si uz pretransformuju do svojho stylu, ktory im vyhovuje...teda nekopiruju celu fotku, kazdy detail, je to len ako pomocka, lebo naucit sa kreslit z hlavy,hlavne zlozitejsie veci a rozne polohy, je tazke a chce to vela treningu a studovania

pomocnica

No, tí čo na nete nájdeš obrázky čo kreslia napr. nejakých hercov, kostry...Tak napr. Harryho Pottera nemajú z hlavy, ale majú obrázok a ten kreslia. Ale ak je to ich dielo, tak to proste majú v hlave a kreslia a gumujú obrázok dovtedy dokým do tie je typ top. Zdokonaľujú a zdokonaľujú. Majú v hlave obraz a riadia sa nim. Ale od začiatku tiež nevedia, či tam treba vytieňovať, aby to vyzeralo ako normálna viacrozmerná vec a nie ako obrázok plochý na papieriku. Nevedia, či tam treba dať iný odtieň modrej, aby to bolo svetlejšie...Učia sa na svojich chybách. Ty tiež, ak máš v hlave nejaký obraz, múzu, tak ju nakresli. Potom keď sa na obrázok pozrieš, tak zistíš, aha, má čo ja viem nerovnaké oči, treba sa v tom zdokonaliť...Poučíš sa a na budúce si už dáš bacha. Na chybách sa naučíš. Hlavné je, aby si mal múzu. Máš v hlave predstavu, tak nakreslíš a zdokonaľuješ. Keď kreslíš, iba čo ti napadne, tak to nemá ani hlavu ani pätu a keď sa na to človek pozrie, tak to nie je určitý obraz, ale abstraktné umenie. Ak chceš robiť abstraktné umenie, tak môžeš iba fŕkať farby po plátne, robiť čiarky kade tade, alebo si dať do úst nejakú šumienku a poštekliť si ústa a kýchnuť a BUM! máš abstraktné umenie! :D Keď chceš robiť maľby s ceruzou, tak si dávaj pozor na to, aby si nenakreslil obrázok a nevyzeralo to ako náčrt. Musíš tieňovať, rôzne odtiene, silnejšie, tmavšie, svetlejšie, musí to mať hĺbku. A keď by si takto nevedel, tak si dávaj pozor, aby to nebolo tak, že máš náčrt a je to pekné, ale potom sa rozhodneš pre farby, veď aby to malo šťavu a zakryješ farbami všetko to pekné a bude z toho iba detská kresba plná neladiacich farieb a nepresných línií.( Ale detské kresby majú tiež svoje čaro. :) )Lebo keď už chceš kresliť ceruzkou, tak si na presné línie a proste oddeľovanie farieb daj pozor, lebo to je podľa mňa na tom to pekné. Ale samozrejme, sú obrázky, kde je presne to miešanie farieb to originálne.
Čo sa týka maľovanie temperami a vodovkami, tak to je zložitejšie, lebo sa zvyknú rozpiť, nedá sa presne oddeliť farba, čo ani nemusí, ale aby ti potom nevyšla, ja tomu hovorím sračkovitá farba. No nevyzerá to potom dobre. Ale keď má človek talent, tak je na čo pozerať! :)
Držím prsty a veľa umeleckej múzy. :)

antitalent777

Chcel by som sa spýtať, pár veci ohľadom kreslenia ale vôbec neviem kde by som sa mal spýtať alebo koho, rád by som začal kresliť ale mám pár otázok na kreslenie ceruzkou. Prvá vec čo ma zaujíma, keď pozerám napríklad nejaké videá na youtube tak tí ľudia to kreslia z hlavy ? Ja ak by som mal nakresliť niečo z hlavy vôbec by to nebolo také dobre a ani by sa to asi nepodobalo, napríklad nejakú kreslenú postavičku chcem nakresliť lenže nie obkresliť ale niečo z hlavy to si mám pamätať ? Alebo používajú nejaký príklad ako cca vypadá daná postava napríklad nejaký vzor? To iste sa chcem spýtať ku zvieratám.. áno zvieratá nemusia mať špecifické črty aby odpovedali konkrétnemu zvieraťu, každý vie ako vypadá dajme tomu vlk, tiež sa tam používa nejaký vzor? keby chcem kresliť niečo čo sa mi páči, viem aj ako to vypadá ale proste není to také čo robiť ? Uvediem príklad, chcem nakresliť vajce (bez vzoru) viem ako vypadá ale proste neviem kedy čo kde nakresliť aby to bolo vajce ... je to veľmi zjednodušení príklad toho že aj keď viem čo kreslím aj viem ako to cca vypadá aj tak tam sú chyby. Ako to mám chápať, dajme tomu tí veľmi dobrý kresliči? (hovori sa tomu tak?) Majú toľko natrénované že nepotrebujú vzor? poznajú špecifický postup? Robia to podla postupov či to majú v pamäti a podla toho kreslia bez chýb? Ako to robíte vy čo kreslite ? Máte za sebou aj nejakú teóriu/kurzy alebo ste samouk a ide vám to dobre? Na čo by som sa mal zamerať ? Prosím kohokoľvek kto sa vyzná nech mi kúsok vysvetlí ako to cca je, som si vedomí že je to hlavne o praxi ale určite sú nejaké pravidla typy a triky ktoré môžu dosť pomôcť vyhnúť sa určitým chybám, pomocou ktorých by som až po niekoľkých pokusoch došiel k tomu pravidlu, typu. Kde sa to dá nájsť ? Existuje nejaká taká knižka ? Ďakujem.

liv99

este ma napadlo, ze ked nemas inspiraciu tak len trenuj techniku, napr. ak si portretistka, skusaj uhly hlavy, vyraz oci, vietor vo vlasoch... len tak skecuj. a existuje vela knih o kresleni (vsetky v en) ktore by ta mohli inspirovat... ak chces, niektore mam, daj email, poslem....