Životnost paneloveho bytu

zdenasom4

My sme sa nedávno rozhodli kúpiť radšej byt v novostavbe. Najprv sme rozmýšlali kúpiť lacnejší starší byt a rekonštruovať, ale keď sme si zobrali pre a proti, kúpili sme byt v novostavbe (zlaté krídlo v Rači). Cenovo sa to samozrejme nedá porovnať a starší byt by aj po rekonštrukcii vyšiel lacnejšie, no máme dve malé deti, na ktoré musíme tiež myslieť (myslím dedicstvo), takže sme investovali a už len čakáme na dokončenie a stahujeme sa do NOVÉHOOO :)))

flegma

asi takto, nie je panel ako panel a nie je tehla ako tehla
kvalitne postaveny tehlovy dom moze stat storocia, pri zanedbanej starostlivosti aj ledva 50 rokov...

mate59

je jedno, či kupiš byt v paneláku alebo v tehlovom dome.Ak si tieto dva porovnáš,zistíš, kolko plusov a mínusov majú.Vždy sa pozeraj na celkový stav bytovky,či je zateplená, vymenené okná,aké rekonštrukcie iné tu boli prevedené, na ktorom poschodí je byt,či sú vymenené stupačky,strecha- stav krytiny alebo či je zateplená strecha,poloha domu, dostupnost k MHD, obchodom, škole, pošte a podobne.
Vhodnejšie sú byty nie na najvrchnejšom poschodí, nie krajové,ale v strede domu a nie na prízemí.Ak sa o dom dobre starajú, životnost je dlhá a kvalita bývania závisí aj od toho, či sú vo vnutri vymenené jadrá,podlahy a podobne.Tehlové domy mávaju menšie okná, čo je nevýhoda v prieniku dostatku svetla,menej často bývaju zateplené.Chce to byty porovnat,ale radikálny rozdiel medzi tehlou a panelom by sompo zvážení vyššieuvedeného až tak neriešil.

...Katka...

A nenašiel by sa tu dáky odborník, najlepšie stavbár, ktorý by mi poradil?

O novostavbách neuvažujem, o tých som už počula dosť, vraj su ovela nekvalitnejšie ako panelove byty.

Ale čo je potom lepšie? Kupiť tehlový byt postavený možno 50 - 60 rokoch, alebo kupiť manelák postavený o 20 rokov neskôr? Aká je vlastne priblizne zivotnosť starších tehlových domov?

doubledog

co som videl znalecky posudok, tak panelaky maju planovanu zivotnost 90 rokov, ale podla mna vydrzia dlhsie, ved to su predimenzovane stavby
niekedy nechapem, naco tam rvali tolko betonu a zeleza

ak sa o ne majitelia staraju, odstrania zatekanie a podobne chybicky, tak vydrzia podla mna aj 150 rokov
teda samozrejme myslim tu hlavnu konstrukciu, nie vnutorne rozvody

lulu22

george, musím súhlasiť. Ja, keby som si mala vybrať byt v novostavbe abo v 20 ročnom paneláku, beriem panelák. Môj brat si pred 10timi rokmi kúpil byt v novostavbe-vtedy sa v našom meste začalo tak po novom stavať.. a strašne mi vadí, že tie izby sú malé a všetko počuješ, či už je nad tebou niekto na wc, že sa decká kúpu a manželia sa milujú... a čo pozerajú v tv. Nie je nad panelák. tam ani neviem, že máme susedov, iba, keď majú nahlas hudbu.
A kamarátka sa nasťahovala pred 3mi rokmi, keď sa jej narodilo bábätko, do novostavby novej a dieťa bolo stále choré, nakoniec zistili, že sa im tam robia plesne...a presťahovali sa do peneláka.

george303

Dokonca by som povedal ze dnesne novostavby bytoviek vydrzia este menej ako uz momentalne stojace panelove domy pretoze su uz robene uplne inym sposobom kde sa setrilo na vsetkom ...

Genesis

o petrzalske byty by som sa moc nebal :)

v rusku sa podobny model panelaku snazili zburat odstrelom .. na velke prekvapenie bolo ze panelak po explozii ostal stat :)... jednoducho museli ho po castiach rozobrat :)

tie petrzalske potvory sice boli projektovane len tusim na 80 rokov zivotnosti ale myslim ze ta hlavna konstrukcia vydrzi mrte vela dlhsie :)

george303

Nas panelak ma 30 rokov a prave sa robila rekonstrukcia zateplovanie vymena okien natieranie balkonov atd.. a o par rokov sa budu menit elektricke rozvody ... Podla toho co som pocul maju tieto panelaky zivotnost 100 rokov samozrejme neustale treba nieco opravovat ...

pozri-

M74
dátum a čas príspevku
18.03.11 07:58

...podla mna zateplenie moc nepomoze-zvlast ked zatepluju aj vtedy ked prsi a panel je VLHKY...a zateplenie polystyrenom vydrzi 15rokov/tolko ma polystyren zivotnost/