OTUŽOVANIE

Príspevok v téme: OTUŽOVANIE
sanos38

Zdravim. Potreboval by som rady pre spravne otuzovanie aky je najlepsi postup a ekdy sa prejavia vysledky a ako dlho sa ma otuzovat. Ja osobne som zacal otuzovat pred 2 tyzdnami sprchu zacnem vlaznou vodou zmyjem zo seba spinu :) a prejdem postupne na uplne studenu vodu tu potom na seba lejem okolo 3 min. potom to ukoncim rychlo sa ususim. Mam 20 rokov muz a este berem vit C do toho ak by to dakho zaujimalo :)
Dakujem za rady

lost

kafik, noo to je dobra pointa :)

ak by existovalo nejake hitech neprefuknutelne tricko tak to musim mat :)

hlavne sa mi nechce velmi obliekat komplikovane, i ked pre zdravie by som to mal zacat robit...

jj a ten vietor, to neznasam, kd fuka tak 30kmh vietor v 15C, to je pomaly ako 5C potom, a ked zacne fukat v 5C, no tak.... :D

kafe

lost, ty sa síce zahreješ, ale kĺby, chrbtica trpí, tie nemá ČO držať v teple, len oblečenie. Všimni si športovcov - pred odbehnutím 100-ky sa vyzlečú v dráhe v ktorej stoja, asistenti za nimi odnesú košíky s vecami a aj hocijaký iný športovci sa po podaní výkonu hneď obliekajú. Prečo im nestačí zohriať sa pohybom? Pod 15°C nosievaj aspoň nepremokavú vetrovku, ktorú neprefúkne. Na chlad si si len zvykol ako na niečo tebe príjemnejšie, zvykneš si aj na teplo, urob to pre tvoj chrbát.

vsevedka

lost, ano aj otuzovanie nemusi priniest uzitok hlavne pre niektore typy ludi, pretoze pre niekoho moze byt studena sprcha vlastne sok=stres pre organizmus, takymto ludom staci otuzovat len vlaznou vodou, to je individualne, vzdy treba dat na pocity

a otuzovat sa nesmie pocas choroby, alebo tesne po nej

moj otec chodil v mladosti od marca do jesene na bajku v kratasoch a teraz ma problemy s klbami, mozno by ich mal aj tak, ale s nicim to netreba prehanat

niekto napr. neznas ani saunovanie vo finskej saune, proste neznasa teplo, casto su to alergici, ci ludia, ktori maju roblemy s dychanim,

taki by mali absolvovat INFRA SAUNU, kde teplota na povrchu tela nie je vysoka, lepsie sa v nej dycha a napriek tomu prehrieva vnutorne organy a klby do hlby.
Po nej sa ale neodporuca ani chladiaci bazen s chladnou vodou, ci studena sprcha, ale len vlazna

Ono, ci clovek znesie zimu, ci nie, nezavisi len otuzovania, ale napriklad od funovania stinej zlazy, to predurci, ci je clovek zimomravy, alebo naopak nezns horucavy

KMP

kafik má pravdu,aj ja keď vidím tie dievčatá,vonku pod nulou dobre a oni len suknu a SILONKY,alebo odhalene krize,vsak potom uvidia....

lost

kafik, no ak je tak povedzme +5C a nebudem voknu dlho (to je pod 30 minut) tak si "zvacsa' zoberiem len ten kratky rukav (ale nohy dlhy rukav).. To zvacsa ked som v neustalom pohybe, napr > dom > vlak > skola (kedze mam rychly krok, tak "sa zahrejem"
No a obcas necakane klesne teplota az na -5C... a vtedy to zacina byt "neprijemnejsie" a tak sa snazim situaciu nejak inak vyriesit :)
Ale najidealnejsie je tak aspon 15C, idelne asi 18-20C v bezvetri v kratkom rukave..
Preco tak malo vrstiev > noo, ak si dam pulover, je mi teplo :D

Ale uz by mohla konecne byt jar, tych 20 idealnych C :)

kafe

Ja som s tým začala, lebo som mala málo pohybu (nezamestnaná, celý deň za kompom) a takto som chcela trochu tie cievy a srdce rozhýbať. Chodiť po meste či po lese každý deň len preto aby som sa hýbala ma nebaví.
Teraz som taká vyflusnutá z práce, že viac záťaže môjmu telíčku už radšej NEdoprajem a otužovanie som odsunula na vedľajšiu koľaj. Viec ma ťahá kúpať sa niekde v potoku (NIE takom, čo preteká dedinou) raz za čas, to má väčšie čaro ako sprchovanie.

lost, rozumiem tomu dobre, že chodíš po vonku v tričku, keď je 5 až -5°C? Tak to prosím ťa nerob, lebo ťa v 30-ke/40-ke bude poriadne bolieť chrbát/kĺby. Aj také ruky, ak nenosíš v zime rukavice, na nich sa to raz prejaví (o 20?-40? r.) Mne je až zle, keď vidím mladých machrovať na motorke v tričku.. ono ich teraz nič nebolí, organizmus to pár rokov znesie, ale tú bolesť krížov im teda nezávidím. Čo už, za sprostotsť (a nevedomosť) sa platí.

lost

Ja sa "otuzujem" tak, ze vzdy sa pohybujem v takej teplote, ze na pokraji "ochorenia"
napr ak je od -5C do 5C, tak este neni problem mat na sebe 1 vrstvu kratkeho rukavu, zvacsa pijem tak 3-5C vychladene napoje.. A ked uz uz "nieco na mna lezie" tak prestanem :-D za 2 dni je to znova v starych kolajach...

Ale pocul som, ze otuzovanie nemusi byt az take zdrave, udajne to moze znicit organizmus dlhodobo.. no a niekto tvrdi pravy opak :)

sanos38

som aktívny športovec a snažím sa o správnu životosprávu to je všetko trošku ma to celé pohlitilo zdravie a tak a uvedomil som si že doteraz som veľa pre to nerobil :) takže preto a ty?

vsevedka

Ak sa chces otuzovat sprchovanim, treba prestriedavat viac krat po sebe teplu vodu so studenou, studenu nechat posobit kratsie a samozrejme zakoncit taketo sprchovanie studenou vodou. Hlavne pre tych, ktory so sprchovanim chladnou vodou zacinaju - nezacnite si vodu striekat hned na krk ci chrbat, ale zacnite lavou nohou od clenka postupne vyssie, az potom na oblast okolo srdca.

Dobra je aj rychla masaz sisalovou rukavicou, ci obycajnym frote uterakom - cele telo postupne zas od noh nahor vymasirovat, cim sa zdokonali prekrvenie.

Na otuzovanie je rovnako velmi dobre saunovanie.

Sucastou otuzovania je i primerane sa obliekat rocnemu obdobiu, ci skor vonkajsej teplote, proste je zbytocne nadmieru sa "babusit", pretoze clovek potom straca schopnost adaptovat sa na nahle zhorsene podmienky (napr. ak nastane na 1 den vypadok kurenia a pod.)

Samozrejnmostou by malo byt spanie pri pootvorenom okne, ci aspon dobre vecer vyvetrat a spalne neprekurovat.

Svoje pri otuzovani urcite urobia caste prechadzky v prirode za takmer kazdeho i nie celkom idealneho pocasia.

Ako posilnit imunitu doplnkami by som nechala na RNG, je vela bylin, ci doplnkov, ktore v tom mozu byt napomocne. Na fore sa tu o tom pisalo nespocetne krat, staci vyhladat.

kafe

No vidíš :) a u mňa to bolo presne naopak. Mne sa tá chrípka práveže vyhla, aj keď som končila teplou vodou.
Keď som neotužovala, bolievalo ma hrdlo aj 5xza rok, sople, prechladnutia, kašeľ.. určite je to dobrá vec. Aj keď to nerobím správne, dosiahla som to, čo som chcela. To mi stačí.

Prečo si začal s otužovaním ty?