otec neplati vyživne

Príspevok v téme: otec neplati vyživne
viviene

Dobrý
potrebovala by som poradit .Moj otec na mna neplatí alimenti . Som vysokoškolačka a mam ešte dvoch surodencov ktorí chodia tiež na Vš. Aby som svoju situaciu objasnila nie su rozvedeni - kvoli majetkovemu vysporiadaniu .Navyše podla neho a jeho pravnika on nema peniaze a nevidi dovod prečo by nam mal dajake alimenti platit ked sa mu to aj tak nijak nevrati - i ked vieme všetci že pracu ma a nezaraba najmenej len mu to nieje možne dokazat ! . Neplati za byt , elektrinu , neprispieva na domacnost.Všetko hradi mama a pomahaju nam aj stari rodičia.
Navyše sa s nim neda ani rozpravat lebo ma nasilnicke sklony .A ma na to niejaky vplyv že mama podnika?- podla jeho pravnika je schopna nas materialne zabezpečit
Ak by niekto vedel poskytnut niejake rady bola by som vdačna. už som zufala ....

saturn

Súd aj bez rozvodu určí výšku výživného. Ak si dospelá, podaj návrh na určenie výživného sama za seba na oddelení pre deti a mládež príslušnej sociálky v mieste bydliska. Ako dospelá študujúca osoba to dokonca musíš urobiť sama. V tomto ste s maminou dve samostatné jednotky - ona nech koná (alebo nekoná) za seba, za Teba by to aj tak podať nemohla. Aj keď iba symbolicky - súd musí určiť výživné, aj keby mama koľko zarábala. Dosvedčíte si, že do spoločnej domácnosti otec neprispieva. Ak by nemal príjem - rieši sa to náhrdaným výživným zo strany štátu. Bývať spolu s ním neznamená automaticky, že máte spoločnú domácnosť a peniaze.

jajka001_

no, ved vravím. ale, ked sa mama nerozvedie, tak vsetko co zarobi, ostava spoločne. takto sa nikam neposunie. ale mozno caka kym sa osamostatnite lebo nema peniaze na rozvod, na poplatky na sude. a musela by predat byt a odstahovat sa aj s vami niekde inde a tazko by zohnala byvanie pre styroch za take peniaze.

viviene

Dakujem za rady
ale tam ide o to ze sa mu tie prijmy nedaju dokazat . A niejaky majetok alebo niečo nema auto a pod. ma pisane na jeho matke . Takže on akože nerobi a je bez penazi. Rozvod by to možno vyriešil ale on nič nema takže by sme mu museli najst byt a vyplatit ho z domu a cely vlastne mamin majetok - ktori nadobudla sama svojou pracou by sa delil . On na Slovensku neni stale viac menej žije v zahraniči mi ho vidime len občas.

kayush9

To nie je celkom pravda. Nasi neboli tiez rozvedeni a otec rozhodnutim sudu mi musel platit vyzivne. Ale trvaly pobyt mal inde ako ja, ale neviem ci to s tym suvisi.

jajka001_

mame sa s nim asi nechce sudit. keby chcela, tak sa rozvedie a majetkovo vysporiada, sud by urcil aj vysku vyzivneho. ale asi vie ze otec taji prijmy a ze by z neho nic nevytiahla, tak to nechava tak. ale neviem preco, v podstate ho zivi. asi vie preco. asi sa nema kam odstahovat a vie ze on sa neodstahuje. ale cim skor to zacne riesit tym lepsie.

mate59

obaja rodičia majú vyživovaciu povinnosť voči deťom,kt. sa pripravujú systematickým štúdiom na povolanie, t.j. aj tvoj otec má túto povinnosť.Problém je asi v tom, že vaši nie sú právoplatne rozvedení,takže súd nemôže určiť výšku výživného,kt. by mal on prispievať.Tým, že si plnoletá,máš možnosť o toto požiadať súd s vysvetlením, že sa on o vás nestará a ten mu vyrubí alimenty.To, že mama podniká a stým nemá nič spoločného,ona sa stará,na vás prispieva.Skús sa obrátit na kanceláriu ombudsmana alebo sa poraď s advokátom zaoberajúcim sa rodinným právom.
Ale on voči vám povinnost má,súd toto vyrubí aj spatne, len to dlho trvá všetko, dokazovanie a prietahy nebudú mat konca kraja,ale máš 100% šancu toto vysúdiť.