Vykanie/tykanie.

Príspevok v téme: Vykanie/tykanie.
Rossabella

Je neslušné požiadať staršiu ( vekový rozdiel viac ako 20 rokov) osobu o tykanie?
Situácia:
Priateľ ma predstavil svojej mame a ona mi automaticky začala vykať. Po chvíľke rozhovoru som jej povedala, aby mi tykala, že nie som zvyknutá, že mi vykajú ( teda samozrejme v kontakte s cudzími ľuďmi je to bežné, ale pri "bližších" osobách, ktoré sú o dosť staršie odo mňa, mi to príde divné).
Je odo mňa staršia o 25 rokov. Ona mi na to povedala, že dobre a že ak chcem, aj ja môžem tykať jej. Na to som jej povedala, že to samozrejme nie, že tak som to nemyslela, že len som chcela, aby ona tykala mne.
Myslíte, že to bolo neslušné odo mňa ( a celkovo, či je to neslušné) povedať jej, aby mi tykala.

ivana45

Rossabella, myslim, ze si to zvladla dobre. Ja by som tiez nevedela v tvojej situacii svojej tienovej svokre tykat.

lost

Ale preco potom v minulosti oslovovali Madam a teraz Pani? :)
Lebo sa to meni ... ci nie ?

V english krajinach sa tiez casto pouziva Madam (resp ma'am) ale u nas sa to povazuje za staromodne, u nas leti Pani ale u nich sa nie tak casto pouziva ze hey Mistress... skor ten Madam a to znie tak vznesenejsie ako Pani :)
i ked mozno je to tym ze si to zle vykladam... ale nikde neviem zistit ako to je :)

rofl

dnesni ludia nan neseru len tak. ludia sa len menia a povazuju ine veci za slusne ako volakedy. bonton je prilis schematicky a niektore veci su proti zdravemu rozumu. ked chce byt clovek slusny nemusi dodrziavat nutne bonton. to co je slusne jednoducho vie vicitit aj sam ak nie je uplny mumak.

M74

Bol som na návšteve u kamarátovej svokry a tá sa ma spýtala, či mi môže tykať, ale to bolo také jednostranné ( mne to nevadilo ).
Z hľadiska bontónu to je niekedy nejednoznačné, napríklad mladá vedúca a staršia sekretárka a ani jedna nemala odvahu navrhnúť tykanie. Nakoniec im to sprostredkovala kolegyňa :-)

Slobodna

podľa bontónu je to neprípustné, keďže tykanie má navrhnúť vždy starší mladšiemu. Ale z ľudského hľadiska sa to dá pochopiť, mne niečo také tiež prekáža, ale zas prekážalo by mi tykať osobe, ktorú si vážim, napr. potenciálnej svokre ako v tvojom prípade. Záleží od toho aký je to človek, niekto si na bontón potrpí. Tak sama cítiš či to vzala v pohode, alebo či ju to urazilo. Každopádne v ďalšej vašej komunikácií to bude určite takto lepšie. Ale zas ak ti ona navrhla tykanie, tak to sa neodmieta.

M74

Roza: Presne tak, pomaly aj som vo veku keď mi vadí, že mi mladší vykajú :-) Voľakedy som nechápal kamarátkinu mamu, ktorá chcela, aby jej všetky dospievajúce decká tykali, aby sa necítila stará. Ja sa v zamestnaní a pri koníčkoch často pohybujem v spoločnosti, kde je tykanie medzi cudzími bežné. A na druhej strane je mi divné, keď si s niekým kto je +- rovestník vykám.
Rossabella: Ty si sa zachovala správne, v podstate si ju o požiadala o jednostranné tykanie. Akurát si ale už mohla prijať aj jej ponuku, skôr by som považoval za neslušné odmietnuť ponuku na tykanie od niekoho kto takýto návrh podľa bontónu právo.

rofl

a celkovo si myslim, ze vykanie a tykanie je hlavne o vztahu medzi ludmi a vek je nepodstatna velicina. takze ked sa nepozname, tak nie je o com. ale na druhej strane, ono by bolo asi najlepsie keby vykanie zaniklo a bolo by po probleme.