Zavislost - ist k doktorovi?

Príspevok v téme: Zavislost - ist k doktorovi?
zavislost

ahojte, uz asi 10 rokov som zavisla na jednej cinnosti, ktora je tak trapna, ze ju ani nechcem menovat (neni to nic sexualne zalozene). nici mi to vsak zivot, sebavedomie...uz minimalne 5 rokov sa snazim zbavit sa toho, stale si vravim "tak zajtra" a ak vydrzim bez tej cinnosti, tak vacsinou to je tak max 4 dni a ani sa nenazdam a uz to zasa robim. nejde ani tak o tu cinnost samu, ale dostanem sa pri tom akoby do tranzu a napriek tomu, ze si uvedomujem, ze to nema robit, tak neviem prestat aj 4 hodiny. pomaly mi zacalo napadat, ze ci to nie je chorobna psychicka zavislost na tej cinnosti, trochu som si o zavislostiach citala a uplne to sedi. uz sa mi stalo x krat, ze som ostala aj do 4 rano hore, lebo som to robila alebo ze som kvoli tomu zrusila stretnutie. ked si vsak chcem nieco viacej vyhladat o zavislostiach, vsade su len informacie o tych klasickych - drogy, alkohol, sex a co ja viem co vsetko este...v kope inych veci mi pevna vola nechyba, ale pri tomto zacinam mat pocit, ze to je nad moje sily. myslite, ze to je uz na navstevu psychiatra? rada by som sa tomu vyhla, lebo cele mi to je trapne priznat vobec pred sebou nieto este pred niekym cudzim...nevie mi niekto poradit nejaky alternativny sposobo zbavovania sa silnej zavislosti?

nika12345678

Ahojte môj problém sa začal v 15 tich rokoch a dnes mám 24 a doteraz stym neviem nič urobiť preto som vyhľadala takúto diskusiu vytlacam si vyrážky doslova všade doma pred zrkadlom,na verejnosti dokonca v posteli keď lezim stále mi behá ruka po tvary a hoci si aj hovorím že to nesmiem robyt že sa ničím a znetvorujem nedokážem stym bojovať.dokonca manžel namna neustále kričí aby som to nerobila a hanbím sa za to. Keby mi niekto poradil niaky dobrý tip na to ako si prešetriť tvár aby sa mi liečili vyrážky rýchlo niaky domacu liečbu moje vyrážky sú hnusne červené až do chrasty ich mám poraďte mi niaky osvedcenyy receptik na to :(

Rabzo

Mal som ten istý problém jedna vec čo mi pomohla je byť stále aktívny stále niekde chodiť a nezdržiavať sa doma hlavne nie pri zrkadle mať niaký plán spravený a na každú hodinu mať niečo čo musíš urobiť tak sa vyhnete tímto nepriemnostiam.A poprosiť rodinu, kamáratov, aby vas hned upozornili ked sa zase budete \"vytláčať\".tímto fakt nič nevyriešite je to len na vás sami si musite uvedomiť situaciu.Ja som začínal tak, že som si našiel niake domace nechemické metody na pleť.Napríklad piť zelený čaj, a vrecúška nezahadzovať, ale pekne si snimi umyť postihnuté miesta pomáhajú najme na čierne a biele bodky.Tak tiež sa oplatí spraviť si kupel a hodiť tam zopár vrecúšok zeleného čaju.Tak tiež je dobré na vyrážky, postrúhať zázvor a zmiešať z obyčajným bielim jogurtom a naniesť ako masku, nechať 20min. pôsobiť a zmyť vlažnou vodou.Takto by ste mali dostať taký stav, že sa staráte o seba a vtedy si treba spraviť ten plánik čo som spomínal.Veľa ludí láka si vytláčať černé bodky radšej sa vyhnite očnému kontaktu z vyrážkami tak nebudete vedieť že sú tam a jedného dňa sa tam pozrete a budete štastný akú mate peknú pokožku :-):Veľa štastia želám, skončite stím čo najskôr, aby ste si upevnili sebavedomie a mohli byť spoločenskejší začať si na plno užívať život.

brazilcanka

nahodou som natrafila na tuto temu a jak keby som sa pozerala na seba :) tiez som si vela krat povedala ze som asi zavisla na vytlacani, kedysi som tiez vysedavala pred zrkadlom a hladala kazdu vyrazku ktoru mozem rozrypat, aj niekolko hodin vkuse. teraz to robim len ked som sama, ked ma nikto nemoze vidiet, ukludnuje ma to istym sposobom. tiez som potom na seba nastvana, ze uz som mala tak peknu plet a zas som tam kde som bola, lebo samozrejme plet trpi a cim viac vytlacam tym je ich viac. treba s tym prestat cim skor tym lepsie. ja som to obmedzila hlavne od kedy som zamilovana. moj priatel nenavidi vytlacanie a vela krat ked mi spozoroval ze som si vytlacala, sa na mna nahneval a bol oduty. to je asi najlepsi liek a to na mna funguje:)ale stale si vytlacam, uz menej a hlavne take ktore vytlacit uz treba. nejak som si sama vsugerovala, ze to nemozem dalej robit. urcite to musis riesit co najskor

sergej

hlasim sa do klubu, a to som chlap.
ani neviem preco ze az teraz som sa rozhodol vygooglit ci aj niekto iny nespomina zavislost na vytlacani si vyrazok. Asi preto ze som necakal ze vobec niekto iny moze byt tak postihnuty ako ja.

Tie iste symptony. Ani neviem ako, pomaly pri kazdom zrkadle sa podvedome zastavim a skontrolujem tvar. "Ved len tuto jednu" a je z toho 5min.
Samozrejme nasledne sa hanbim ako pes, ist tak do spolocnosti. Je to este horsie od tych cias co som objavil retusovacie tycinky, niekde v podvedomi mam "ze ved to potom zaretusujem", lenze niektore sa nasledne ani zaretusovat nedaju.

Vecer to byva samozrejme horsie, byvali casy ked som aj hodinu dokazal stravit pred zrkadlom.
Ano, je to hlboko zakorenena zavislost .. napr. som si vsimol, ked som nervozny, v strese, tak podvedome mierim do kupelne. Ako fajciar podvedome siaha po cigarete. Mozno ani nepotrebuje samotny nikotin, ale cely ten ritual okolo, drzat cigaretu, potahovat .. tak to bude podobne.

Samozrejme nielen tvar, ale aj ramena .. v zrkadle si nejako vidim aj na chrbat, tak aj tam ... (ma to aspon jedno pozitivum, ze tak praktizujem strecing :) ) .. a potom v lete samozrejme problem vyzliect tricko pred ludmi, pri vode a tak :(

skratka kazda pravidelne opakujuca sa cinnost, vykonavana dlhu dobu, vybuduje zavislost. Nemyslim ze treba vyhladat odbornika. Uz som dal porovnanie s fajcenim. Treba pevnu volu. Psychicke zavislosti maju byt silnejsie ako fyzicke. Sem-tam pocut o niekom ze po rokoch prestal fajcit .. hoci drviva vacsina prestat nevie. Ale vyzva to je. Aspon minimalne obmedzit sa da, obcas na nejake obdobie sa mi to dari.

alex14

tak ja ale uplne to isté ..momentálne celý dekolt červený bodky..lebo som krava a tiež sa toho neviem zbaviť..tiež si vravím že vydržím no ako si to nejde aj ked viem že to nemám robiť že si tým všetko kazím
:( už mi aj rodičia vraveli či nemajú ist so mnou ku psychologovi..pretože chystám sa niečo urobiť a potom sa nejako pozabudnem a je to tu ..som pred zrkadlom dakedy ani to netreba a robím to aj hodinu :(

aja23

tak ja mam ten isty problem/zavislosť na vytláčaní vyrážok. Tiež s tým zápasím už pár rokov a som z toho unavená a zúfalá. Čo sa mi však podarilo odsledovať, že je to najhoršie keď mám stresové obdobie ako skúšky, alebo sa pohádam s priateľom a tiež je to u mňa súčasť pms. Jediné čo mi na to trochu pomáha je byť stále aktívna, obchádzať kúpeľňu :o), a pravidelný šport. Ten jednak prekrví pokožku a potom vyzerá lepšie a tiež odbúrava tie stresy ktoré to u mňa spúšťajú. Uvažovala som aj o návšteve psychológa, ale už to nieje také zlé ako kedysi, tak to snáď do 40-ky prestanem robiť.Tiež mi práve pomohlo vedomie, že nie som jediná s týmto problémom. Prajem ti veľa síl v boji s touto závislosťou

nadie

Ahoj, tak tento prispevok ma prekvapil a hlavne tvoja zavislost. Lebo presne to iste robim aj ja. Uz sa ani nepamatam kedy to zacalo, mozno na konci zakladnej. Takze uz to tiez trva 13 rokov. Hladala som podobnu zavislost na nete ale nic take som nenasla.

Najprv (v puberte) som zacala s tvarou, postupne presla na ramena a aj dekolt. Esteze si nevidim na chrbat :(

Nebudem to opisovat do detailov. Ale uplne som sa za tie roky doriadila, vobec to nevyzera pekne, vsade same jazvicky. Hlavne na strednej som sa hanbila nosit odhalene ramena, aj na stuzkovej ako jedina som mala saty s dlhymi rukavmi. Prekazalo mi to aj v intimnej oblasti. Lebo to bolo velmi vidno na svetle.

Ked to prezeniem tak si tie miesta rano po osprchovani potieram mejkapom. Ono to nejak zafarbi a zasusi tu pokozku, cize potom sa to velmi neda robit. To jedine mi pomaha. Davnejsie som zvykla pouzivat aj puder.

No a okrem tejto zavislosti mam jednu ktora ma trapi ovela viac :( a neviem co s tym spravim ....

zavislost

dakujem vam za ohlasy :) povedala som si, ze to skusim este chvilu sama s tym bojovat...nuz a ak mi to nevyjde, tak asi vyhladam pomoc.

alibi

zavislost toto je ROZHODNE na psychiatra.. nevahaj a chod tam nemas vobec co stratit mozes maximalne ziskat.ak ho nepotrebujes povie ti to sam. ved ti to nici zivot.keby ti bolest v nohe takto nicila zivot tiez by si nesla k lekarovi?