Erasmus

van_03

Ja mám záujem o štúdium cez program Erasmus. Chcem ísť cez školu v Ba Vysoka skola manazmentu-City. Ked že viem anglicky naozaj iba základy tak viem aj tak ísť na tento program??

Semila

Ahojte,

rozmýšlam nad Erazmom tiež. Nájsť však spravnu, školu a správny odbor a nakoniec k tomu vhodné predmety je ťažké. Už niečo mám ako tak vyhliadnuté, no však len 1 školu. A tam mám práve obavy, že nebudú predmety v AJ jazyku (nie všade to uvádzajú na stránkach). Preto by som sa chcela spýtať, či neviete o niekom kto bol takto študovať Biologiu.

Ďakujem

Antie333

Super,si ma potešila,lebo moja anglina nie je až tak dobrá,keďže som ju mala len 4 roky,ale dala som si záväzok,že sa ju doučím,takže začínam makať,tak snáď z toho niečo bude :)))

Campina

Jazykovo som bola na tom dobre, anglinu sa ucim od 1. rocnika na 8 rocnom gympli, nikdy som s nou nemala problemy, vedela som sa dohovorit, problem robili mozno troska odbornejsie vyrazy, ale urcite musim povedat, ze som sa tam velmi zdokonalila. Zas bola so mnou jedna baba, ktorej anglina bola fakt biedna, mala problemy poskladat zakladne casy, gramaticky hovorila velmi zle, ale ta sa tam tak rozrozpravala, ze ked sla domov, tak rozpravala plynule a celkom schopne. Jazyka sa netreba bat, treba proste hovorit a pride to samo.
S ubytovanim to bolo tak, ze my sme boli v mensom meste, kde neboli intraky, takze nam skola zabezpecila hostel za 200€/mesiac. Ale ubytko v zahranici sa pohybuje takto, cize to nebol nejaky extrem. Myslim, ze na inych skolach musis poprosit koordinatora na danej skole, aby ti nejakym sposobom poskytol moznosti ubytovania. Ci si vezmes privat alebo intrak je len na tebe.
S financiami je to tak, ze dostanes urcitu pridelenu ciastku na mesiac, ktora sa prenasobi dlzkou toho pobytu. Vyska ciastky zavisi od krajiny, do ktorej ides. Napriklad Finsko, Svedsko a tieto severske krajiny su najdrahsie, preto su tam vysoke granty, ja som mala 400€/mesiac, s tym ale, ze letenky za nejakych 280€ som si hradila sama zo stipka, cize ten grant som mala 1200€ na tri mesiace, ktory mi bohato vystacil aj na ubytko, aj na stravu, aj na nejake suveniry domov, aj sme volaco popili (alkohol je neskutocne drahy), nehovorim o tom, ze som minule neskutocne prachy na kredit na finsku kartu (mala som frajera), tak cca asi 100€ slo len na mobil no a este sa mi aj zvysili nejake prachy, ked som prisla domov a dostala som aj nejakych dalsie dofinancovanie zo Slovenska. Kolko to bolo uz presne neviem. Tusim okolo 70-100€.
No a nie je to tak, ze sa tam hlasi AZ TAK VELA ludi, pretoze u nas musia robit neustale propagacie a dodatkove kola, aby sa nezbierali ludia...

sweater

ten jazyk musis vediet perfektne samozrejme, ved tam mas normalne vyucovnie, akurat v anglictine, a pobyt ani nic si neplatis vsetko hradi skola.. preto sa tam ani nedostane kazdi, hlasi sa tam strasne mnozstvo ludi tak sa vybera podla priemeru znamok..

bash.ka

a ako si to mala s ubytkom?? si si zohnala sama ci to ti agentura vopred vybavila? a kolko ta ten pobyt vo finsku vysiel? teda myslim cisto naklady na prezitie

Antie333

Dakujem pekne,teoreticky,tiez by som asi mala problemy s uznanim predmetov,pretoze som na poz.stavbach a architekture,a tak skratka cely cas robime len zadania a podobne zalezitosti,cize by sa to tym komplikovalo,ale tak ,zase na druhej strane,je to skusenost,pre ktoru by asi aj malo cenu co to obetovat :))

Campina

Ahoj,
ja som bola na Erazme v akad. roku 2009/2010, bol to 3 mesacny (teda 1 semestralny studijny pobyt) vo Finsku a mozem ti povedat, ze to bolo super. Kazdemu, kto ma prilezitost ist na Erazmus, nech nevaha ani sekundu.
Skusky vacsinou uznavaju, napriklad ja som studovala "modul" ako celok a bohuzial mi z toho na Slovensku uznali len 1 predmet, takze ked som sa vratila domov, v janurari som cez skuskove dorobila zvysne 4 skusky, ale naozaj to nebol problem, proste sadnut na zadok a ucit sa...
Momentalne som tiez cez Erazmus, ale na zahranicnej odbornej stazi (teda pracujem-praxujem vo svojom studijnom odbore) a cely Erazmus si neviem vynachvalit, pretoze je to neuveritelna skusenost...
Vo Finsku som bola prvy krat "sama" v zahranici a odvtedy nemam problem s nicim, sama cestovat, starat sa o seba, proste ti ta skusenost velmi vela da. Hlavne sa naucis fungovat v cudzej krajine a potom sa ti doslova "otvori" svet.
Drzim prsty a zelamvela vela vela skvelych zazitkov vsetkym erazmakom. :-)

sweater

ja som nebol ale tak jasne ze ti uznaju predmety, je to predsa studijny pobyt :-) a nemusi sa tam ist az na cely rok..