roaccutanne davkovanie

Príspevok v téme: roaccutanne davkovanie
petoo564

Ahojte,
berie niekto roaccutanne?ja to beriem cca 5mesiacov, prvy mesiac sa mi akne zhorsilo potom to vsak bolo uz len super a teraz posledne 3 tyzdne sa to akoby znova zhorsilo... Bral som 1tabletu rano t.j. 20mg...
Dnes som bol u koznej a zvysila mi davku na 30mg.. ake mate skusenosti? Ake vam davky predpisala vasa kozna, pripadne ako ste s nimi spokojní ?
dakujem

pepo123

pre adka0312
adka dakujem za vycerpavajuce odpovede...mam vsak dalsie otazky :)
teray v lete by som zrejme nemal brat roaccutane vsak?predsa len idem na dovolenku a veľké slnko bude v juny a july... takze ak prerusim na dva mesiace liecbu, mozem zacat vsetko odznova?co sa moze stat ak to prerusim ?? dakujem...

ljjg

Ahojte ak by mal niekto záujem, mám na predaj lieky ROACCUTANE - na akné (20mg a 10mg balenie), už ich nepotrebujem, minula som desať liekov z každej krabičky, takže miesto 30-tich je tam dvadsať.
Treba ich minúť do októbra 2013.
Ak by mal niekto záujem ozvite sa mi na 0911/024681, alebo na mail foolish@pobox.sk

adka0312

pepo123
Pokúsim sa ti odpovedať na tvoje otázky.
Takže pekne od začiatku:

Roaccutane pracuje na princípe redukcie veľkosti a aktivity mazových žliaz.
Pri liečbe roaccutanom v podstate nejde tak ani o to, koľko mg denne berieš,(aj keď by to podľa mňa malo byť aspoň 0,5 mg na kilogram), ale skôr o to, aby si počas celej liečby vybral aspoň 120 mg na kilogram(v tvojom prípade je to už spomínaných 66 x 120 = 7 920 mg).To je dávka, ktorá dokáže tvoje mazové žľazy zošokovať natoľko, aby sa akné nevrátilo. Až vtedy, ak vyberieš túto dávku, bude riziko relapsu menšie. Čiže to zhrniem asi tak, že je jedno, či to niekto berie 4, 8, alebo 12 mesiacov, dôležité je vybrať potrebnú dávku na svoju hmotnosť.

Samozrejme, u toho, kto berie denne vyššie dávky, liečba trvá kratšie, ale na druhej strane nežiadúce účinky sú intenzívnejšie a tiež sa ich môže vyskytnúť viac. A naopak, u koho liečba trvá dlhšie s menšími dávkami,nežiadúce účinky sú miernejšie, ale liečba sa tým preťahuje. Spravidla liečba roaccutanom by mala trvať 4 až 8 mesiacov. Nakoľko dávkovanie je individuálne a závisí hlavne od kožného lekára, môže to byť aj dlhšie.( to je tvoj prípad). Neviem, na ako dlho ti tvoj lekár stanovil liečbu, ale predpokladám, že ak si 6 mesiacov bral denne 20 mg (vybral si spolu približne 3 600 mg)a kedže by si mal vybrať 7920 mg ( to je tých 120 mg na tvojích 66 kíl) znamená to, že ak by si dokonca liečby bral už len tých 30 mg denne, bude trvať ešte skoro 5 mesiacov, kým liečbu dokončíš.
Hlavne sa poraď so svojím kožným lekárom/lekárkou a ak nemáš nejaké vážnejšie problémy pri užívaní roaccutanu, trvaj na vybraní celej dávky (7920 mg). Snáď už chápeš princípu, na ktorom funguje roaccutane.

Vedľajšie účinky máš mierne, to je fajn.

Čo sa týka športu, roaccutan môže mať vplyv na tvoj výkon, ale nemusí. Niektorí sa pri užívaní často cítili ospalí, unavení, niektorí nie. Záleží to od každého z nás, ako telo na liek zareaguje.
Ale tu by som skôr poukázala na niečo iné. Pri užívaní roaccutanu sa odporúča znížiť intenzívnu fyzickú aktivitu. Veľmi veľa pacientov ako vedľajší účinok liečby uvádza bolesť kĺbov a svalov. Takže so športom opatrne :-)

pepo123

adka0312: neak nechapem, ked som zacal s nizkou davkou a len teraz po cca 5-6 mesiacoch mi zvysila na 30mg, mam mensiu pravdepodobnost ze sa mi akne po ukonceni licby vrati?
ja som po cca 4mesiaco videl akoby mirne zhorsenie preto mi zvysila davku..
vedlajsie ucinky: suche pery trosku aj tvar, nic viac...
a este otazka: teraz som bol sice po zraneni ale za chvilu zacnem opat hrat hrat futbal.. moze to mat neaky vplyv na moj vykon? moju kondiciu? alebo nieco dalsie... ?
dakjem

adka0312

Ja osobne beriem roaccutane 23 deň, mám 53 kg, a denne beriem 40 mg. Tvoja dávka je podľa mňa nízka, no zo začiatku, kým si telo zvykne je to fajn, ale 5 mesiacov po 20 mg? To sa mi zdá málo, hlavne keď máš 66 kg.
Denná dávka sa pohybuje od 0,5 do 1 mg na kilogram. Samozrejme, malo by sa začínať s 0,5 mg na kilogram, ak telo dávku dobre znáša, dávka sa zvyšuje do najvyššej únosnej miery (čo je 1 mg na kilogram), to znamená v tvojom prípade by to bolo najviac 60 mg na deň. Takže podľa môjho názoru, ak najnižšia denná dávka je 0,5 mg na kilogram, mal si začínať hneď s 30 mg. No nenapísal si, aké si mal výsledky testov, väčšinou ak sú pečeňové hodnoty alebo hodnoty cholesterolu zvýšené, zvykne sa podávať menšia dávka v dlhšom časovom horizonte. Dôležité pri liečbe je dosiahnutie celkovej kumulatívnej dávky 120 mg na kilogram, v tvojom prípade je to aspoň 7920 mg počas celej liečby, vtedy je riziko vrátenia sa akné menšie.
Nikto nevie takto posúdiť tvoju liečbu, závisí to od mnohých faktorov, ako sú forma akné, výsledky testov, vedľajších účinkov, ktoré si zaregistroval, no môj názor je, že ak je všetko v poriadku, tvoja liečba sa len zbytočne naťahuje.

tpch

jano-peto, ci ako sa vlastne volas, mohol by si aspon vo vlastnej teme pouzivt jeden nick...Davku mas nizku, zavisi to od hmotnosti. Napis, kolko vazis, a ja ti napisen, aku davku potrebujes.
Davka 20mg zodpoveda hmotnosti 20-40kg. Si trpaslik?

denik

Ahoj Peto, ja som ho pred par rokmi brala, tiez 30 mg denne, potom som ho kozna znizila na polovicu. Ale prva davka mi nezabrala, po dvoch rokoch som ho zacala brat opat, vtedy uz zabral vyborne a doteraz mam pokoj, co je uz dost dlho...