Problémy s počítačom.

Príspevok v téme: Problémy s počítačom.
Roza

Ak sa tu nájde na tieto veci múdra hlava tak prosím o radu - ako sa stalo že sa mi stratil antivírus.
Máme kúpený antivírus a platí až do roku 2012. Asi pred dvomi týždňami zmizol a miesto neho som musela stále vyklikovať ponuky asi antivírusových programov v angličtine a výstrahy v angličtine než som si uvedomila že môj Eset sa stratil. Eset nám už odborník opäť nainštaloval ale zabudla som sa spýtať čím sme celý ten problém vyvolali, preto máme teraz strach niečo s počítačom robiť aby sa nám to nestalo opäť. Môže to byť napr. z cudzích stránok na ktorých sú hry, nevieme anglicky a preto sme možno otvorili nejakú spamovú hru, alebo z nejakých videí - pozeráme videá o maľovaní, kreslení a pod., všetko cudzie, no neviem, som zúfalá.

Roza

Teda Adam Krt, zbavil ste ma strachu a potvrdil starú pravdu ktorú obchádzam - čítať, čítať, čítať. Pre mňa to znamená čítať každú vec viackrát, pretože ju čítam s pocitom že aj tak tomu nebudem rozumieť. Ďakujem za príspevok, som rada že tu ste a že ste odbornú vec opísal zrozumiteľne. Túto tému vytiahnem ak si nebudem vedieť pomôcť a budem dúfať že mi odpoviete.

AdamKrt

To, ze je kupeny antivirovy program a naistalovany, este neznamena, ze pocitac je chraneny. Je viac druhov ochran a antivirova je len jedna z nich.

Naviac, ak je antivirovy program zle nastaveny, napr. nema dobre nastavene aktualizacie, nestahuje si ich, tak potom je neaktualny a neucinny. To je problem dost vela ludi, ze si nainstaluju antivirak a zabudnu nastavit aktualizacie a tak uz na druhy den je to neaktualne...

Okrem toho, aj ked su aktualizacie, tak nove hrozby nemusi antivirak chytit, alebo pokial to je menej rozsirena hrozba, ze sa este nedostala do antivirovej spolocnosti, ktora by ju identifikovala pridanim do novej aktualizacie.

Mohlo sa kludne stat, ze z jedneho, alebo druheho dovodu, ste potvrdili instalaciu nejake softveru, v ktorom bol kvazi falosny antivirak. Ten sa zbavil svojej konkurencie, vymazal ju a chcel, aby ste si ho kupili. Toto je neseriozny softver, niekedy na urovni negativ, ktore robia rozne virusy. Dokonca takyto SW sam stiahne i nejake viry do pocitaca, alebo je to samotny virus, klamlivo sa prezentujuci ako antivirus. Preto je dobre prehliadnut pocitac na malware, pretoze tato definicia SW, nezodpoveda vzdy terminu virus a preto neni detekovana /kedze to niekedy uzivatel odsuhlasil/. Vacsinou sa detekciami takychto programov zaoberaju antimalware baliky softveru, ako su napr. Lavasoft Ad-aware, Spybot a ine. Takze odporucam nainstalovat si napr. Spybot, stiahnut najnovsie aktualizacie a preskenovat PC. Idealne je, keby pocitac prezrel odbornik este manualne, pretoze hladanie virov je hotova mala veda, pretoze tie nezname nie su bezne identifikovatelne a tazko sa to hlada :)

Pripadne sa staci obratit na www.viry.cz, kde robia online analyzu PC na zaklade logov z urcitych programov. Na forum sa nahra vypis z logu a oni uz cloveku poradia co a ako.