celiatik a hostia

RNG

Inac ludia co jedia priemyselne vyrobene potraviny dostanu casto nevedomky mensie mnozstva lepku, takze ti citlivi pre istotu by mali pouzivat aj ked nedokonaly, predsa len pomoc pri traveni lepku enzym DPP-IV vo viacerych formach, ako to najdes napr v pristupnom cenove produkte firmy Country Life pod menom Gluten-zyme,
dostanes ho z roznych zdrojov, napr iherb.com a inych. Ale takych a aj ovela silnejsich zmesi je dnes na trhu hromada v roznych cenach a ucinnostiach.Staci si to dat do Google.com so slovami enzyme, gluten

RNG

Dnes je znamych hromada zrnin bez lepku, nevidim ziadny dovod, preco by z nich nemali robit hostie, uz len pre istotu, ze tie 2% celiacov a az mozno 20 % ludi s alergiou na lepok/gluten ochrania.
Mozu byt ryzove, quinoove, ovosne,pohankove, z chia(salvia hispanica), kukuricne a podobne.

Podobne mnohe plnidla v potravinovych doplnkoch dnes neobsahuju skrob, mliecne produkty, sojove produkty a ine, lebo sa vyrobci chcu vyhnut aby ludia(niektori citlivi na to) dostali zbytocne alergie.

jajka001_

he, asi mas pravdu, rozmyslala som o moznosti skoncentrovania sa na joge, ale, ja som tam zacala chodit minuly rok a fakt je to hrozne moc kludne aj na mna...mala som pri tom chut vyskocit a zacat behat..hm :)
ale inak odporucam, na precvicenie je to fajn :)

gadget3

jogu som neskúšala, myslím, že je to na mňa veľmi kľudné... ale chodím na karate do piatej triedy... a dá sa povedať, že vtedy to bol od rodičov risk, pretože som mlátila spolužiakov aj predtým... ale karate som nikdy nepoužila... išlo predsa o silu ducha a ja som to brala až priveľmi vážne

Snažím sa ich nebrať vážne. ale vždy ma zamrzí, keď mi niekto povie, že daj si tabletku, ono ťa to prejde.. Alebo, že nemôžem niečo robiť, lebo som v ich očiach nezodpovedná, a tak..

jajka001_

nedokazes sa dlho sustredit ale mozno za tu chvilu vstrebes toho viacej ako ti co nad tym sedia hodiny
skusala si jogu?

jajka001_

gadget...ignoruj ludi, ktori to nechapu. ty za to nemozes.
radsej vyuzi svoj potencial,neobsedis? postihas toho ovela viacej ako vacsina ludi.
mna postavania a posedavanie pri nicnerobeni tiez zabija
fakticky, ak mam niekde sediet a nemozem sa hybat...zaspavam. musim sa tiez hybat :) aj ked len prstami, alebo nohou.

jajka001_

lioness, ja som si myslela, ze je to vrodena chyba, takze je to percentualne tak pol na pol priblizne.
cim to je ze to ma viacej chlapcov?

gadget3

myslím, že mi to spôsobuje ťažkosti... :o(

Napr. mám 21 rokov a ľudia často odsudzujú to, že nevydržím stáť ako svieca /napr. aj na omši/ Ale ja ani neviem, že klepem nohou, alebo sa nejak nepatrične mrvím alebo ako mi je vykrikované "sa neviem správať"

Alebo keď sa učím teraz na skúšky, tak nevydržím tak dlho nad tým sedieť ako spolužiaci.. /ale za to, zas nemám problém používať slová.. psychológ mi robil testy vraj mám jazykový talent, takže písanie mi ide, hoci som disortografik/ rovnako aj na prednáškach, niekedy síce sedím ako päť peňazí, ale vnútri cítim, že ma ide roztrhnúť ako žabu.

hrávam sa s deťmi /ešte stále/ lebo sa potrebujem vybehať

cítim, že neviem niekedy urovnať svoje myšlienky a koncentrovať sa

cítim často silný vnútorný nepokoj, ktorý ma

Ale najviac ma trápi to nepochopenie.. Lebo ja sa snažím, ale nejde mi to

amandine

no a to nehovoriac o tom, koľko stojí bežná každodenná strava takého celiatika. 4 žemličky alebo bagetky 2,50 €, pol kg múky 3,70€, 250 g cestovín cca 2 € ....