Stolica

Príspevok v téme: Stolica
Julian123

Uz o malicka mam s tymto problem, da sa povedat ze je to dost vazne kedze stale ako 20 rocny si s tymto nedokazem poradit. V podstate my vzdy trva 3 a viac dni kym som schopny vykonat velku potrebu. Vela krat musim silno "tlacit", niekedy mam pri tom silne bolesti ale niekedy dokonca dostanem z nicoho nic hnacku. Je my to trochu trapne vam o tom pisat ale potrebujem rady. Bol som uz u doktora ked som bol mladsi, predpisal my na niekolko mesiacov urcity liek, a k tomu poradil aby som sa snazil kazdy den aspon 10 minut len tak "tlacit" na toalete aby som nastartoval urcity proces samovyprazdnovania. Nuz nefungovalo to, bol som sklamany a teraz mam obavy. Nehovorim ze sa tak neda zit, ono da sa ale mam velke obavy ze takato chronicka stolica my onedlho sposoby vazne zdravotne tazkosti. Poprosim vas o rady, mozno niekto zazil alebo zaziva nieco podobne ? Dodam este par veci, moja strava veru nie je optimalna - pijem denne maximalne 2 litre vody a polievku jem raz za uhorsky rok. V podstate nemam ziadne ranajky, ale na druhej strane dost sa behom dna pohybujem.

RNG

Nuz naprnky bez pohybu na zaoceanskom lete 9+ hodin,ked v tom nic neurobim v ten isty den, ako napor 2 yogurty a lyzica oleja, tak som zapchaty dni, co zacina byt zivotunebezpecne a raz som to musel po piatich dnoch riesit dokonca opakovanymi kristirami.
Ak to mas casto, tak sa ti znicia svaly na crevach, ktore vykonavaju posuv/peristaltiku a pri "blokadach" ti mozu extra vyvinute plyny z premnozenych bakterii dokonca vybulit steny criev(divertikulitis) co je extra neprijemna zdravotna porucha a ked sa nezahoji, moze sposobovat hromady problemov.
Preto pravidelna stolica sa musi dosiahnut za kazdu cenu,. ci uz zmenou diety alebo zivotneho stylu Inac ti to podstatne skomplikuje zivot a zaroven ho samozrejme skrati.

jajka001_

doktor ti radil teda zvlastne, ze tlacit len tak nasucho 10 minut. z toho dostanes akurat tak hemeroidy.
treba jest tak aby to islo same von, teda dostatok tekutin, vlakniny a ako pise rng, aby to nebolo suche,tak si daj olivovy olej
kazde rano nalacno vypi pohar vody, to nastartuje organizmus, najlepsie je vraj tepla prevarena
dalej, na travenie mi krasne pomaha acidko, tak si daj kazdy den jedno
dalsia dobra vec je kapusta, taka kapustova polievka a prezenie ta :)alebo si proste kup kapustovy salat,alebo balicek kyslej kapusty, ked nemas cas sa venovat varenia a stravovaniu ako takemu.
treba jest vela zeleniny, menej masa, a mucnych vyrobkov

marmanda

nie cz ale sk to je slovenska stranka. len je zbytocne aby som ti to sem cele napisala lebo to aj tak vyhodia. skratka www potom alternamedica bodka a sk.

Julian123

marmanda, myslis stranku alternamedica bodka cz ? Pretoze tam to neako neviem najst ten recept :/

sabynka, Psyllium teda naozaj nepoznam - rad by som napisal ze ho urcite skusim ale ako sa poznam tak my to vyfrci z hlavy a zabudnem. Inac ja mam asi trosku rozbite stravovanie cez den pretoze okrem toho ze to je nepravidelne tak jem same nezdrave hluposti. Musim sa vazne zamysliet :( Nie je to celkom tak ze vyhovorka s tym mojim dennym programom. Cez tyzden lietam po intraku po skole po meste, pritom mam v hlave same starosti, terminy, pisomky, atd atd. Je pomali zazrak ze som sa nad tymto mojim problemom pozastavil a rozhodol sa s tym nieco robit :D Chvalabohu sa blizi u mna obdobie skusok, i ked sa budem musiet dost ucit ale aspon odpadnu ine skolske zalezitosti.

RNG, nuz aj toto my pride divne. Vies ja uz prakticky nemavam tie "volania prirody" ako sa tomu hovori. Nemusim nic zadrziavat pretoze ono sa to niako netlaci von. Je to fakt divne, kde sa to vsetko zmesti ?! Mam niekedy velke strachy ci nahodou sa moje creva neako .. uh, nenafukly a tam sa to neako zapchava ci co. Ale moje brucho sa neciti niako nafuknuto takze asi nie. Vacsinou akoby silou vole donutim aby sa nieco pohlo, proste si uvedomim ze aha uz su to 3 dni tak uz by mohlo chciet ist von. Znie to asi trapne a divne ale tak to u mna funguje :/ Mozno my nefunguju poriadne svaly ktore maju nastarosti pohyb stolice ? Ako to zistit ?

RNG

Staci v "zaneprazdnosti" zadrzat stolicu niekolko hodin a uz mas pataliu. Zda sa, ze nedostatok vlaknin a nepravidelny rezim je tvoj najvacsi problem, potom asi nedostatok vlaknin(to ma velka vacsina ludi)a niekedy je to aj nedostatok tukov. Moja mama hovorila staru pravdu, ze "creva si treba vymastit". Nezaskodi ti lyzica olivoveho oleja, len tak.

sabynka

Julian
Ja som mala tiež podobné problémy...teda možno nie také, ako ty....ale dosť často sa mi stávalo, že som aj 3 dni nešla na veľkú potrebu, hoci mi už až zle bolo a mala som nafúknuté brucho. Začala som každé ráno jedávať jogurt so Psylliom ( neviem, či to poznáš - kúpiš to v lekárni). Odvtedy s tým problémy nemám. Jedna malá lyžička ráno do jogurtu, k tomu veľa tekutín počas dňa, vláknina, pohyb...polievky sú podľa mňa tiež dôležité....A najdôležitejšie - ak nechceš mať problémy, musíš si dávať pozor na stravu...to, že máš nabitý program, je výhovorka.

Julian123

Pred 3 rokmi som to skusal cez stravu, od doktora som dostal sirup, viac som sa hydratoval aj som jedol kazdy den specialne vlakninove vlocky. Vysledky sa prakticky nedostavili, po niekolkych mesiacoch som teda odvykol od tejto stravy a teraz na vysokej skole mam cez tyzden dost nabity program takze moju stravu ani nemam cas neako kontrolovat.

tpch

Julian, naco pytas radu, ked nie si ochotny ani len upravit si zivotospravu? Ta je zakladom pravidelneho vyprazdnovania. Ak by to nepreslo ani tak, existuju rozne postupy a prostriedky-sirupy s laktulozou, prokinetika, vlaknina vzdy v spojeni s tekutinami, joginske techniky atd...
Najprv skus pravidelne jest vhodnu stravu a dostatocne pit.