Triestiva zlomenina priehlavkovej kosti

Príspevok v téme: Triestiva zlomenina priehlavkovej kosti
LukasF

Zdravim,

Dnes v noci som si vypil trosku viac ako som mal (po maturite), a podarilo sa mi kopnut do betonoveho stlpu, co sposobilo ze som si zlomil spominanu kost.

Nedokazem ani vyjadrit ako sa teraz citim psychicky.

Rad by som sa vsak spytal ake mozu byt nasledky tejto zlomeniny, pripadne co by sa stalo ak sa rozhodne pre operaciu, to by som mal vediet zajtra.

Oficialna diagnoza znie:

"Ide o triestivu zlomeninu proximalnej casti I. MTT s vyraznou plantarnou dislokaciou vacsieho ulomku. Edematozne presiaknutie okolitych makkych struktur s tekutinovymi kolekciami. Ostatny zachyteny skelet bez zrejmych traumatickych zmien. Redukcia hybnosti, palpacna citlivost dorza aj planty nohy. Dg: Fractura MMT I. ped. I. sin. commin. disloc."

Dali mi sadru, zajtra pojde mamka opytat sa co s tou operaciou, kedze traumatolog - primar dnes nebol dostupny.

Nikdy som nemal nic zlomene, mal by som zredukovat premiestnovanie a chodzu ? A taktiez vela lezat ? V akej polohe by mala byt ta noha, vyvysena, znizena ?...

No a taktiez by ma zaujimali rizika pripadnej operacie, doktorka skonstatovala ze operacie kosti su nebezpecne, alebo riskantne.

Dakujem za odpoved.

adrianisko

Uz mam5dni dlhu a coraz viac to mam zapuchle a cotaz viac farebne a dost to boli ked hybem prstami na nohe mam frakturu na prihlavku za 9dni idem na rengen mozu to operovat dakujem za odpoved ada

aniel

AHOJ JA SOM SI PRED 4DNAMI ZLOMILA PREDKOLENIE DOPADLO TO OPERACIOU A KLINCOM MOMENTáLNE LEžIM ALE AKONáHLE VSTANEM TAK DOSTAVáM STRASNí TLAK DO NOHY JE LEPšIE STAT ABY SI NOHA ZVYKALA ALEBO RADšEJ LEZAT

jaankaaaaaaa

ano nohu mat vo zdvihnutej polohe a nezatazaovat!!! nestupaj na nu, a doma sa pohybuj radsej len na stolicke na kolieskach a nohu maj vo vzduchu, teda vystrete koleno ak sa da. bude to v pohode :) si mlady clovek takze hojenie nebude take narocne

LukasF

Zatial myslim ze sa to vyvija dobre, avsak vznikaju mi na prstoch akesi krvne podliatiny (fialove flaky), kazdym dnom sa mnozia, myslim ze su to krvne zrazeniny, ale doktor mi predpisal Anopyrin 100mg 1 rano denne, ale i tak sa mi to nepaci :/

Bude teda lepsie niekedy drzat nohu vo vyvysenej polohe, aby krv "odtiekla" ?

kukuruku

Určite. Okrem vápnika je ale treba doplniť aj fosfor a vitamín D. Všetky tri zložky sa podieľajú nielen na stavbe kosti, ale aj pri liečbe zlomeniny.
Mliečne výrobky, ryby, červené mäso, vajcia, orechy a podobne. Okrem toho si občas s tou nohou "vybehnúť " na slnko. Vitamín D bez slnečného žiarenia ostane v neaktívnej forme. Na aktívnu sa premení až pomocou UV žiarenia.
A dostatok tekutín !!!
Tak hojeniu zdar !
Ale pozor nepreháňať to s rôznymi doplnkami čo dostaneš v lekárni, radšej to doplniť prirodzenou stravou. Mohla by nastať nejaká porucha minerálneho metabolizmu. Nadbytok síce telo vylúči hlavne močom, ale aby sa niečo nenarušilo.

LukasF

Dakujem za odpovede kukuruku :) Inak, zatial sa primar rozhodol neoperovat, mamka vravela ze by mi to musel rezat zospodu nohy, ostala by mi jazva, a ze je tam vela nervovych zakonceni a sliach. Teda ze viac prevazuju negativa ako pozitiva operacie. A vraj sa este s takouto zlomeninou nestretol.

Myslis ze ak budem toto obdobie prijmat viac mliecnych vyrobkov, syrov a jogurtov najma, nejaku tu pasteku a tak ze to moze dopomoct k spravnemu zrasteniu tych dvoch ulomkov? To mi odporucil kamarat zdravotnik.

kukuruku

Ak sa zrastá kosť tak sa vyplňuje ten voľný priestor medzi obidvoma kýpťami. Postupne sa obe konce začínajú premosťovať takými jemnými vláknami, krvnými cievami a postupne takým fibróznym (nepevným) tkanivom. Volá sa to fibrózny svalok. Ten sa mení na kostný. Ale aj tak to ešte nie je celkom pevné, preto musí byť sadra tak dlho a aj po sňatí sadry dole to ešte celkom nie je ono. Sadra na nohe musí byť kvôli tlaku, aby sa tento proces nenarušil a kosť sa neposunula a nezrástla krivo. Trochu iné hojenie je pri kostných platničkách a skrutkách, ale to je na dlhé vysvetľovanie :-) Tak budeš to musieť vydržať, verím že to nie je príjemné.... :-)

LukasF

V tomto pripade sa jedna o dislokaciu kosti pri klbe, chirurg vcera povedal ze to nieje az taka velka medzera, som zvedavy co povie dnes primar.

Ak sa zrasta kost tak sa vlastne vyplnuje ten priestor medzi tymi dvoma ulomkami alebo sa nejako priblizuju? Spanie so sadrou nieje prijemne.

kukuruku

Ťažko povedať, z tejto lekárskej správy sa dá len predstaviť ako asi vyzerá noha. Na posúdenie je potrebné vidieť RTG snímok.
Trieštivé a dislokované zlomeniny sa často upravujú operáciou s použitím rôznych klincov a skrutiek, alebo iba drôtov. Nohu radšej nezaťažovať, a mali ste sa popýtať ošetrujúceho lekára či má byť noha vyvýšená,alebo nie.
Operácie kostí môžu byť riskantné, no ak to bez nich nejde, kosť sa môže zle zrásť a nastanú horšie komplikácie ako bez operácie. Riziko je v tom, že telo môže odmietnuť spomínané kovové skrutky a pod. Môže vzniknúť infekcia, bolesti sú v tomto prípade horšie, ale tlmia sa analgetikami.