...kliest...

Príspevok v téme: ...kliest...
vnucka16

chcem sa len spytat, starky mal asi dva (alebo jeden) den (nevie presne kedy ho chytil) kliesta na bruchu - konkretne v pupku. Nevedel ho on ani starka vybrat tak som ho vybrala ja - mam skusenosti, psovi kazdy den vyberam nejake klieste :P. No a vybrala som mu toho kliesta - nebol velky, starky vravel ze ho to trochu tam pichalo, ale neviem, ja sama som este kliesta nikdy nemala. Kliesta som vybrala pohodicke so vsetkymi koncatinami, s hlavou, neprepichla som ho ani nic, no tam kde mal kliesta to postupne zacervenalo a svrbi ho to alebo co (nerad si dava raditr a podobne takze z neho tahame ako z chlpatej deky setko ohladomjeho zdravia). Ja si myslim ze je to pohode, ze by si to mal dacim natret alebo co, prinajhorsom antibiotika ň, pretoze som mu povedala aby si to po vybrati klita vydezinfikoval alebo niecim natrel ale on NIE nenatrel si to nicim. Tak a teraz sa mu to podla mna zapalilo.
No lenze starka a starky uz stresuju ze co ked je to neviem co a starka tu uz infarkt dobre ez neprezila.
Takze otazka znie...je to fakt normalne ked mu to zacervena, alebo nie? lebo mam pocit ze statrka ani nezaspi kym jej nepoviem nejaky iny nazor ako moj. Dik

vnucka16

no natrela som ho..teda este starka ho natrela olejom....no oka pojde k doktorovi zajtra rano...kliesta sme vyberali v sobotu...a doktor co mu da? antibiotika?

smajliQa

natrela si toho kliesta niecim?????? a ako si ho davala prec,? lebo ked si ho vykrucala, tak on sa brani.. a brani sa tak, ze pusti jed... podla noveho co som sa dozvedela, nikdy som to nepocula... no a ak je nainfikovany, je tu moznost borelioze....
treba to chytit hned na zaciatku,,,, treba ist k doktorovi, hned ako dostane prvu teplotu....

jajka001_

Lymská borelióza – po približne 3-32 dňoch od nákazy sa v mieste uhryznutia kliešťom objaví u 60-80 % pacientov červená škvrna, ktorá sa postupne zväčšuje a uprostred bledne. Tu treba spozornieť a vyhľadať lekára. U neliečených pacientov toto začervenanie zmizne po 3-4 týždňoch, po nasadení liečby antibiotikami už v priebehu niekoľkých dní. Ak sa však bakteriálna infekcia neodhalí, po niekoľkých mesiacoch, ba i rokoch, dochádza k ťažkým ochoreniam nervov a kĺbov. Pri diagnostike sa využíva odber krvi na protilátky. Najvyššie hladiny protilátok sa tvoria po 6-8 týždňoch trvania ochorenia. V našich podmienkach proti lymskej borelióze zatiaľ nejestvuje očkovanie.