Ako sa osamostatniť,možno založiť rodinu?

Príspevok v téme: Ako sa osamostatniť,možno založiť rodinu?
Bancer

Budem mať 20. Mám priateľku s ktorou sme spolu skoro 3 roky. Ona bude mať 19. Bavili sme sa o spoločnom živote a tešíme sa naň. Ona ide určite na VŠ a ja neviem. Mám poslané prihlášky, je istá šanca, že ma zoberú, mal som na strednej výborné študíjne výsledky. Môj problém spočíva v tom, že by som sa chcel osamostatniť od rodičov, nájsť si s priateľkou spoločné bývanie (možno to bývanie až o 5 rokov po výške). Ide o to, že ak nepôjdem na výšku môžem ísť pracovať,budem bývať u rodičov a môžem čo-to našetriť na nejaký byt alebo dom. Moji rodičia prispejú ale určite málo, prijateľkyny rodičia sú na tom dosť dobre a určite by nás podporili finančne. Takto vidím reálnu šancu byť s priateľkou a založiť si neskôr rodinu. Možno mať i ten byt/dom do 5-6 rokov. Ale ak pôjdem na výšku, nič nenašetrím, od rodičov sa tak ľahko neosamostatním a o spoločnom bývaní ani nehovorím. Neviem, možno to vidím zle. Ako ste vy riešili svôj prvý byt/dom, založenie rodiny, školu, koľko rokov ste asi mali atď. Každú radu si cením a ďakujem za ňu, lebo naozaj neviem ako sa rozhodnúť a čo robiť...

Funnysmile

Je to žiarlivost na EX ?

S mojim ex sme boli spolu 6 rokov . Sme 5 mesiacov po rozchode a uz si nasiel novu priatelku . Samozrejme ze mu zelam vsetko dobre aby bol stastny . Ale po rozchode som si myslela ze uz som to rozdychala a uz ho nelubim . Ale ked som ho videla s novou priatelkou v meste.Velmi ma to zabolelo, dlhodoby smutok. A stale na neho myslim …

Bubliii

Nemajetna, to zavisi od toho, co pre teba znamena osamostatnit sa.. odstahovat sa? zalozit si rodinu? zivot s priatelom? všetko su to rozne veci a rozne vela stoja.. pracu vyskusaj a pokial to tam bude OK drz sa jej, praca sa dnes hlada tazko.. popripade si popritom hladas lepsiu, ked vies, ze budes mat velke vydavky (hypoteka, svadba dieta atd)
Este k prispevku od pouzivatela alenka pod nemajetnou. Niezeby som jej to vsetko nepriala a popravde by ma aj zaujimalo, ako dalej pokracuje jej zivot. Ale to, co tu napisala, je mozno jeden pripad z tisica. Malo stredoskolakov ma mimoskolske aktivity, pripadne pobyt v zahranici (u nas v rocniku dvaja z 33 a to teda nie som este stara, takze to su udaje cca spred 8-9 rokov). Vacsinou si to rodicia nemozu dovolit a na brigade zase 15rocne deco moc nezarobi. Takisto, 99% gymnazistov musí na VŠ, keďže samotny gympel je z hladiska uplatnenia na dve veci (ak sa teda nejedna o deti premiantov, na ktore caka po maturite teple miestecko). Skoro vsade dnes pytaju VŠ do prace. Takisto ani to externe studium nesadne kazdemu, taky ten narazovy system ucenia + popri praci. Mam znamych co sa roky trapia na externom bez vysledku a cakaju aj 5-6 rokov na bakalara. Takisto alenka nepise, kde pracovala, ale asi to bola velmi dobre platena robota, ked dokazala z platu odlozit 670e bokom (nezavidim, len preratavam 16tis / 24 mesiacov). Co teda po gympli v 18-19tich rokoch najst takuto robotu je skor zazrak, nez pravidlo. Ja teda nepoznam nikoho, kto by mal take ciastky na ucte. Takisto, byty stoja menej v menšom meste (logicky) a nie každý chce a má možnosť bývať v malom meste (dochádzanie za prácou, občianska vybavenosť - školy a pod.). Píše, že keby išla na denné, ostala by bývať s rodičmi a bez manžela - čo nemôže vedieť (lebo táto realita sa nikdy nestala). Neplatí vždy. že každý vysokoškolák je slobodný a býva s rodičmi - koľkí sa berú počas štúdia rsp riešia podnájom..
Čo som tým chcela povedať je, že prípad, ako tu alenka popísala, je podľa mňa veľmi ojedinelý a stotožní sa s ním len málo ľudí. Takže rozhodne by som tu nedávala návody na život ak viem, že toto je veľká výnimka z pravidla. Pretože potom to iba vyvoláva mylné predstavy v iných ľuďoch, že sa dá všetko, však iní to majú a prečo my nie. Ale u tých zvyšných 99% to pravdepodobne bude prebiehať úplne odlišne.

alenka......

Ja som stala pred rovnakou dilemou. Po strednej som sa rozhodla ist na VS externe, ziskala som kvoli vybornemu prospechu a mimoskolskym aktivitam dobre platene mieste v miestnej firme. Kedze som sla z 8rocneho gympla, v 20 som uz 2 roky pracovala a mala nasetrene cez 16000 Eur. Priatel zarobil menej, nasetril 9000 Eur - takze sme len dobrali hypoteku na 35000 a kupili 3izbový byt v mensom meste. Teraz sme mali svadbu, mame nove auto a uzivame si zivot. Mam 23, pred tyzdnom som ziskala titul Ing, este 2 roky popracujem a pojdem na matersku. Nemenila by som, keby som sla na denne, doteraz som pri rodicoch, bez manzela a penazi. Len si vsetko treba premysliet...Drzim palce!

karkulkaa

ja som hneď po skončení strednej odišla do zahraničia.Ani som nepomyslela na to, aby som šla na výšku.Výška sa dá spraviť aj externe, ak bude veľmi potrebná k zamestnaniu.A ak sa porovnám s tými čo šli na výšku, myslím, že som na tom lepšie.Nemám síce titul pred menom, ale (ale v dnešnej dobe je možno aj to zbytočné)videla som kúsok sveta, mám kopu zážitkov, skúsenosti, zdokonalila som sa v cudzom jazyku, osamostatnila som sa a mám našetrené peniaze.

ale ak tvoja priateľka ide študovať na výšku, tak nevidím dôvod prečo by si nemal ísť na ňu ty.Prečo by si sa mal snažiť zarábať peniaze iba ty pokiaľ ona bude na výške(nehovorím môže si nájsť nejakú brigádu).Na budovaní niečoho spoločného by sa mali podieľať obaja si myslím.Ale je to iba môj názor a myslím,že počas výšky sa toho ešte veľa zmení.

Bancer

Ja sa podnikania bojím hlavne preto, že je to niečo nové premňa. A síce už od mala kadejako zarábam si peniaze ale nie, že by som sa tým živil.
A pre podniky ktoré by som chcel ja mi stačí malý kapitám na začiatok. Do 3 000 € určite, a ak by sa nedalilo a skrachujem 60-65% by sa mi postupne vrátilo. Takže vlastne ani nemám nejaké veľké obmedzenia, dokonca mám nájdené priestory, čiastočne si viem zabezpečiť reklamu. Len sa neviem odhodlať. A je to aj hlavne kvôli tomu, že ešte neviem či pôjdem na VŠ a neviem, či je možné bezplatné štúdium ak podnikám. Síce aj to by som mal už vyriešené ale chcem ešte počakť kde pôjdem do školy, a ako to bude pre mňa náročné ak pôjdem.
A Lost chápem ťa, zmýšlam podobne ako ty

youki

ak chces podnikat, vs rozhodne
Posunie ta to lebo:
1. univerzity (ako aj stu) pravidelne pozyvaju na prednasky ludi z praxe (podnikatelov, zastupcov firiem), ktori sa delia o svoje skusenosti - ani nemusim hovorit, kolko to pomoze cloveku, ktory netusi, co ho v podnikani caka
2. spoznas ludi, ktori to chcu tiez niekam dosiahnut (tu mozu mat ini rozne nazory, ale urcite ich na vs najdes skor, ako v nejakom malom meste)
3. semester ma realne 13 tyzdnov + skusky. Nie je to sice uplne lahke pocas neho (stale pisem o tych lepsich VS ako napr. STU), ale da sa pracovat popri semestri a mimo skoly este viac. Tento cas mozes vyuzit aj na pripravu na podnikanie (ako to robim ja). Spravit si nejaku reklamu a pod.
S lost-om suhlasim, ze je v dnesej dobe masaker pracovat pre niekoho a este vacsi, ak chces byt mimo velkych miest. Avsak nesuhlasim s tym, ze podnikanie je zaruceny sposob ako zbohatnut. To uz je nasou povahou: slovak chce rychlo zbohatnut za co najkratsi cas. Stale vsak plati pravidlo ze najskor musis firmu zivit, az potom bude zivit ona teba. Ale treba hlavne rozmyslat co sa vela ludom nechce, pozeraju len po zisku co by mal byt vysledok podnikania, nie ciel.

Maya_chic

Ak ti mozem poradit, chod na VS, my s muzom mame len stredne skoly, hypoteku na krku a ledva sa pretlkame financne zivotom, pomoc velmi nemame a velmi nas to obera o energiu, bez VS budete mat minimalne mzdy a nech si vravi kto co chce, pocitanie kazdeho centa nie je velmi stastne, tých 5 rokov nejako vydrzite, popripade mozte brigadovat a pozicat si od rodicov zvysok na podnajom, ked vravis, ze maju, do buducna je VS v dnesnej dobe potrebna ak nechces sa trapit cely zivot bez penazi

elsa5.5

bancer,pracovať sa dá aj popri výške aspoň brigádne a na začiatok by ste mohli ísť do podnájmu.....,vzdelanie si dorob sš v dnešnej dobe je veľmi málo

elsa5.5

hm podnikanie aj ja som mala také sny všetko by išlo len nemám potrebný vklad a nie je to také jednoduché bezpečnosť a čo to všetko obnáša hrozne vysoké investície potom ti niekto musí kryť chrbát mafia tu je zistia že sa ti darí a už aj idú po tebe......