Práca na dohodu

tekvicka_

pokial ti zamestnavatel strhava preddavky na dan, tak je vhodne ho podat, aby ti vratili dan. inak ak tolko nezarobis tak nemusis podavat danove

lulu2222222

dohodár, ktorý za minulý rok zarobil aspoň 2 012,85 eura, buď požiada svojho zamestnávateľa o vykonanie zúčtovania daní, alebo sám podá daňové priznania. Jedinou výnimkou sú dohodári, ktorí mesačne nezarábali viac ako 165,97 eura.

to znamena ze nemusim podavat dan. priznanie ked tuto sumu neprekrocim?

tekvicka_

no skusim to zhrnut tak, aby to bolo pochopitelne. pokial pracujes na dohodu, tak zamestnavatel za teba neplati zdravotne ani socialne poistenie. pokial si na urade prace, zdravotne za teba plati stat. Vtedy ale mozes zarobit iba urcitu sumu penazi, neviem kolko je to teraz presne ale bolo to okolo 137 eur. Pokial zarobis viac, tak ta z UP vyradia - pozor na to, ak chces na UP ostat.
ak na UP nebudes, musis si platit zdravotne sama, teraz je min suma 46,06 eur mesacne. socialne si mozes platit sama, ale to nie je povinne. min suma je teraz 109 eur aj nejake drobne.
co sa tyka strhavania dane, zamestnavatel plati preddavky na dan, potom ked si podavas danove priznanie sa to zuctuje a musis bud doplatit dan alebo ti mozu nieco vratit.
so zamestnavatelom mozes podpisat aj uplatnovanie nezdanitelnej casti z prijmu - to asi nie je presny nazov, ale tak nejak. mesacna nezdanitelna cast je myslim nieco cez 300 eur. mozes si to uplatnit iba u jedneho zamestnavatela. vtedy do urcitej vysky prijmu ti ten preddavok na dan nebude strhavany.
dufam, ze je to trochu zrozumitelne

lulu2222222

:-( tak ako chcela by som vediet najprv ci je to vyhodne, az potom pojdem na urad, ale ......

tak nevie naozaj nikto plati sa to poistne?
teda zamestnanec ci si to plati?

roza

nemusíš lulu tomu rozumieť, to príde časom.Ja som to kedysi robila, preto nejaké všeobecné znalosti mám. Ale aj ked som v tom pracovala aj tak som ani zdaleka všetko nevedela. Hovorím že je to hnus.
Zo mzdy platíme daň a odvody-poistné. Daň ide do štátnej kasy a odvody tak ako si napísala idú do zdravotnej a sociálnej poisťovne.
Ak máš so zamestnávateľom uzatvorenú pracovnú zmluvu si plne zdravotne a sociálne poistená.
Ak máš so zamestnávateľom uzatvorenú niektorú z dohôd, tak nie si vôbec alebo len čiastočne poistená. A to je zlé.
Na prácu sa majú uzatvárať pracovné zmluvy. Dohody sa majú uzatvárať len výnimočne, napr. ak ide o krátkodobú prácu, alebo prácu malého rozsahu za ktorú nedostaneš veľa peňazí a pod.
Podrobnosti ktoré by si rada vedela ja ale neviem, viem len také všeobecné veci.

lulu2222222

Tak teraz mam z toho dobry gulas.........
tak platim odvody nejake a dan neplatim?
Roza prosim sa v tom vyznas dakujem

roza

Daň nie, daň platí každý za seba, preto sme väčšinou nahnevaní na štát že nám všetko - každý cent ktorý dostaneme zdaňuje. Štát - teda štátni úradníci - z našich daní žijú.
Tu ide o poistenie, aby si v prípade nemoci nemusela za ošetrenie u lekára všetko platiť, aby si ak ochorieš mala z čoho žiť pretože peniaze za prácu nedostaneš ale ak si poistená dostaneš nemocenské dávky. Tak isto ti z platu zamestnávateľ stŕha odvody kvôli dôchodkovému poisteniu, aby ti mali z čoho vypočítať dôchodky (nielen starobný ale nedajbože aj napríklad invalidný).
Každé poistné platíš jednak ty zo svojho príjmu, určité percentá, ale platí aj zamestnávateľ zo svojich peňazí, tiež určité percentá.
Sú to tak hnusne zložité veci že mám naozaj dojem že to robia naschvál.

lulu222222

Dakujem roza

jasne opytam sa ale chcela som vediet do coho idem.
Dobre uz v tom mam jasnejsie
a tu dan to plati zamestnavatel za mna som kdesi citala.