psychológ- KE alebo BA??

Príspevok v téme: psychológ- KE alebo BA??
Shaugnessy P

Netuším, či tu už bola takáto téma, alebo som jediný prípad, ale skúsim- snáď je môj problém riešiteľný. Zároveň sa chcem ospravedlniť za to, že nazov temy nemusí byť až tak výstižný, ale výstižnejší som nenašiel. Moj problém sa síce týka vo vzťahu s ostatnými ľudmi (ale asi to ešte nie je socialna fobia, ale je toho oveľa oveľa viac)- s týmto vas ale zatažovať nechcem. Viem, že som prípad skôr pre psychológa, ak nie pre psychiatra :/...Môj problém je ale taký, že študujem v BA, no bývam v jednej dedinke na úplne, úplne opačnom konci SR. Ešte pripomeniem, že u psychologa som vlastne ani nebol. Za posledné týždne som si vyhľadával psychologov v BA aj u nas na vychode (iba takých, kt majú zmluvy s mojou poisťovňou, lebo ostatní majú vzhľadom k študentom katastroficke ceny). A už by som sa k nejakemu aj vybral ale: Osobne si myslím, že mam veľké problémy(nie v škole, nie finančné, ale skôr psychickeho charakteru) a potrebujem sa zmenit. Od základu. Preto si myslím, že k psychologov by som mal chodiť asi dlhodobo. No neviem, či sa moj problem teraz nezhoršuje(alebo sa mi to iba zdá).
Mám podľa Vás zavolať psychologičke z východu (kde som teraz a budem tu ešte 2.5 mesiaca) teraz alebo čakať kým pojem do bratislavy?? Ešte pripomeniem, že mám režinku, Cestujem si vlastne zadarmo. 1 semseter som cestoval domov každý týždeň, 2. semester skoro každý týždeň (lebo sa mi už až tak nechcelo)...ale neviem či už to 5 hodinove cestovanie nie je trochu psycho :)
Alebo mam tých 2.5 mesiaca počkať??
Neviem, či mam silu hovoriť o svojich problemoch 2x, preto neviem, či mam ist ku 2 psychologičkam. Neviem, čo si o tom myslíte?

kpl

Shaugnessy P ked si k psychiatricke objednany az na polovicu augusta a vlastne sam nevies v com mas problem, tak sa skus este predtym objednat ku psychologicke s tym, ze sa potrebujes poradit. Mozno jedno, dve sedenia. To dovtedy stihnes. Pomoze ti pomenovat tvoje problemy a budes ich moct potom prezentovat psychiatricke. Len som trosku nepochopila, preco si u toho psychologa nebol a preco ides najskor ku psychiatrovi. Neviem odhadnut ako zavazne su tvoje problemy, moc tu o tom nepises, ale je to kvoli tomu, ze potrebujes lieky?

Shaugnessy P

Práve som rozmýšľal o tom, čo jej tam budem hovoriť. Viete, ak prídem ku kožnej, na otázku, v čom je problém jej odpoviem, že mám vyrážky alebo pod. Ak prídem ku krčnej, poviem jej, že mi napr. tečie z nosa. Ale čo poviem preboha psychiatričke? Ja sám neviem, v čom mám problém. Podľa mňa mám veľa problémov (a možno aj málo, len ich zveličujem, čo je možno ale zdedené) a preto som aký som. Za 10 minút sa to asi preskúmať nedá (podľa mňa)
A čas vážne nebude mať. Vravela mi, že to bude po jej dovolenke a v čakárni sa načakám aj 3 hodiny.

to: slnecnica@: Vďaka za podporu. Ja všeobecne nemám veľký problém s prvými krokmi. Skôr mám problém dotiahnuť ich do konca.

to:lenca45 "az take hrozne to napokon nebolo". To väčšina sa takto správa? Na mňa majú druhí ľudia dosť veľký vplyv, takže takúto prácu by som robiť nemohol. ale myslel som si, že ľudia, ktorí liečia "vnútro človeka" sú "odolní" :) Tak sa inak správa väčšina psychológov/psychiatrov?

lenca45

No to su pekne tavy :) Ale nikdy nevies, co bolo za ich spravanim, ake skusenosti s inymi pacientmi, co to sposobilo a az take hrozne to napokon nebolo.:) To vies, mozno sestricka skusala fintu, aby si sa prisposobil ich rozpisom - to sa bezne stava.

K tej druhej - u ktorej si objednany v polovici augusta - nakolko nie si akutny pripad, je to este celkom dobry termin, to mi ver. Aspon sam vidis, ze k tymto lekarom je naval, navyse su prazdniny a aj oni cerpaju dovolenky.
A napokon z rodinnych skusenosti viem, ze nie vzdy prvy psycholog dokaze cloveku "sadnut". Mozno po par sedeniach zistis, ze to nikam nevedie a vymenis ho, obcas sa to stava.

Shaugnessy P

A ešte niečo: K tej, zdanlivo normálnejšej lekárke som objednaný až na polovičku augusta :/...Len neviem, či to ž nie je neskoro :/

Shaugnessy P

Chcel som to už napísať do inej témy, ale radšej využijem tú "domovskú" :)
Volal som 2 lekárkam, ktoré sú v centre mesta, pretože nie som z KE. Jedna má na stránkach o hodnotení lekárov celkom dobré referencie, tá druhá žiadne. Keďže tej s tými lepšíi referenciami sa dalo zavolať iba v určitý čas, zavolal som tej druhej. V prvom telefonáte mi asi minútu vysvetľovala, že šoféruje a boji sa, že spôsobí nehodu, tak jej mám zavolať o hodinu. Tak sa aj stalo, len vtedy ma už odbila, že nemala čas. (niečo ešte rozprávala, len ju dosť nebolo rozumieť). Tak som jej zavolal na tretíkrát, keď už na mňa čas mala, ale...ja som si nemool oči vyočiť :D
Mne sa zdalo, že sama má trochu psychické problémy. Tak čo rozprávala:

1.: "Vy ste mi hovorili, že ste si ma našli na internete"- to nie je pravda, pretože som sa spýtal iba otázku, či ma môže objednať. To bolo ešte v pohode, aj keď už pri tomto sa mi zdala nejako mimo :)

2: Pýtala sa ma, či chcem ísť cez zdravotnú poisťovňu, alebo zaplatiť si plnú sumu. Ja som povedal, že cez ZP. Okamžite zase takmer minutu začala monolog o tom, že nech si nemyslím, že za lieky sa nedopláca- uplne to teraz opísať neviem, ale toto bolo vysvetľované, ako pre najväčšieho debila

3.: Prišiel na dad termín. Zavolala sestričku. Ja som jej povedal dni kedy môžem. Ono to vyzeralo asi takto:
Ja:"Môžem chodiť v utorky"
Sestrička:"Dobre,v priadku, prídte 27-ho"
Ja:"27-ho je ale streda"
Sestrička:"tak prídte 22-ho"
Ja:"to je ale piatok"
Sestrička:"viete, ale v iné dni nemôžem"
Ja:"ale ja môžem iba v utorky"
Sestrička:"tak druhého"
- už som vedel, že tomu sa mám asi vyhnúť, povedal som, že zavolám ešte niekomu inému a ložila mi telefón. Ani som sa nestihol pozdraviť.. a ani ona ani bú ani mú. Síce pôjdem k inej, ktorá sa so mnou rozprávala aspoň cez telefón dosť na úrovni, ale po tomto...ja sa bojim niekam chodiť. Ja som si v tom spomínanom telefonáte pripadal úplne ako dement :/. Ktori telefónuje s ďalšími dement-kami :) :/

lenca45

Jasne, ze chod uz teraz v KE. Na co mas cakat 2,5 mesiaca. Ved do nastupu do skoly sa moze vela veci vdaka odbornikom u teba zlepsit a intenzita ich navstev nebude mozno vysoka. Ak by bola, iste Ti poradia, co a ako dalej. Psychiater, mimochodom, ten dava lieky, stanovuje diagnozu, ale patrat po pricine problemov a hladat riesenia, ci sledovat pokroky pomaha psycholog. Vacsinou ludia s miernejsimi problemami navstevuju oboch sucasne, jeden (napisem to velmi zjednodusene) lieci liekmi, druhy vypocutim, radou, cvikmi a pod.
Rozhodne sa nemas za co hanbit, ked ides ci k jednemu alebo druhemu. Ved tam budu tiez len ludia s problemami, casto horsimi ako mas ty a lekar ako lekar. No nie? Tie casy, kedy sa ludia hanbili ist k psychiatrovi, lebo "co povedia ludia, ze som sibnuty", tie su prec. Rozumni a inteligentni ludia vcas vyhladaju pomoc odbornikov, aby netrapili seba, blizkych a zili plnohodnotny zivot. Tak še zajtra trim :)

slnečnica@

Áno, máš tam presne stanovený dátum a čas, ale samozrejme, že v čakárni si chvíľu počkáš.

Tak držím palce, nech zajtra naberieš odvahu :).

Shaugnessy P

Ešte mam jednu otázku: Psychiatri davaju presne vyclenený termín? (ako napr psychologovia- ze mam presne vyclenenu hodinu a minutu) ...alebo sa tam chodí ako ku kožnej? 6e chodim kedy chcem, pričom tam je čakáreň a kopu ľudí? Dosť sa bojim že niekoho stretnem :/

Inak drž palce, nech sa zajtra vobec niekomu dovolam

slnecnica@

Povieš jej, v krátkosti niečo o sebe, či pracuješ, študuješ, s kým bývaš....či s rodičmi alebo tak....a potom hlavne povieš o tým problémoch. Ona sa ťa bude pýtať atď. Celkovo sedenia u psychiatričky u mňa trvajú tak 10 minút, kým u psychologičky je to tak 45 minút, keďže u mňa je základ práve tá terapia.