Dovera

Príspevok v téme: Dovera
OqqO

Ahoj mam jeden probem a to je ze neviem naplno doverovat svojej priatelke a strasne ma to mrzi.S priatelkou sme spolu este len par mesiacou no velmi som sa donej zalubil.Priatelka chce ist studovat na vysku do ineho mesta a ja sa bojim ze si tam niekoho najde alebo ze ma podvedie.Bude byvat na intraku ktomu nejake vysokoskolske party,alkohol,no proste bojim sa ze sa jej tam niekto zapaci a podlahne mu :( Stale si namyslam taketo veci a nejako ma to nici...Neviem ako sa mam naucit jej doverovat :(

bella12

OqqO,
bojíš sa, že si priateľka počas štúdia na VŠ nájde niekoho iného. Nie je však láska o tom, že si "vyberám Teba a zavrhujem všetky ostatné možnosti"? Toto rozhodnutie musí byť slobodné a uvážené, teda viem o ostatných možnostiach, ale aj tak som sa rozhodol iba pre Teba. Zaľúbil si sa do priateľky a chceš, aby si vybrala iba Teba, pričom jej však nechceš ponechať príležitosť spoznať iné možnosti - iných chlapcov. Mohol by si veriť vášmu vzťahu, keby neprešiel žiadnym testom? A keď tú skúšku nevydrží, znamená to, že ona nie je tá pravá pre Teba a Ty pre ňu.

Píšeš, že ste spolu len pár mesiacov a že si sa zaľúbil. Toto štádium je tak trochu sebecké - stretávam sa s tým druhým, lebo sa JA pri ňom cítim dobre, a preto chcem aby MI patril. Pravá láska nastupuje, až keď prvotná zaľúbenosť opadne. Vtedy keď naozaj milujem, chcem byť s tým druhým, lebo ho chcem urobiť šťastným, myslím skôr na jeho dobro a nie na svoje. A keď myslím na jeho dobro, tak viem, že môže byť so mnou šťastný, len keď som jeho slobodnou voľbou. Jeho áno pre mňa má potom o to väčšiu cenu.

lost

Slobodna

nj, ta priroda je velmi dobre prirovnanie.

ja len este doplim, ak dovolis :)

ked pisem tie "99% ludi je horsich ako ja" tak to je v 99% pripadoch k teme takej, kde to uz islo mierne mimo tomu a myslim to viacmenej ako recesiu, neberiem to 100% vazne :)

Zlatka85

Slobodna, možno má Lost v niektorých prípadoch iný názor ako ostatní, ale nesnaží sa ho nikomu prezentovať ako najlepší. Efektívna komunikácia spočíva v tom, že na základe viacerých možností riešenia resp. viacerých aj odlišných názrov zvážime optimálne východisko z danej problematiky. Neznamená to, že len môj názor je správny a teraz budem ostatných poučovať!

Slobodna

Lost, pozri si nejaké prírodopisné filmy, naštuduj antropologiu či psychologiu. Zvieracia ríša sa od tej ľudskej až tak nelíši, obidve totiž prevažne jednajú pudovo, emocionálne či rozumovo v malom množstve. V živote ide každý sám za seba, dôveru cháp ako schopnosť a možnosť spoľahnúť sa na niekoho iného okrem seba. Raz totiž nastane taká skutočnosť, keď to budeš musieť urobiť v záujme prežitia- svet totiž neutiahneš, nemôžeš utiahnúť sám. Ak rozložíš správne povinnosti na iných, ostane ti viac času na seba. V živote to je tak, že žiadny človek alebo situácia nie je presne podľa tvojich predstáv, všetko má svoje pre a proti. Záleží od teba do akej miery si ochotný tolerovať to proti a využívať pre seba to pre.
Nie...na nič sa ma nepýtaj :) ak chceš, uvažuj nad tým.

lost

no ja uz o tom probleme viem dost, ale stale sa snazim nejak "uverit" ze sa to nejak da prezit, mne nejde o hry..

ale tak, to by bolo na dlho a mimo temy, takze nic, ale dik :)

Slobodna

lost tvoje hobby je prekrúcanie všetkého čo kto povie či napíše a dokazovanie, že nič na svete nefunguje, všetci sú hlupáci a len ty máš pravdu. Nechce sa mi s tebou doťahovať, pretože to zas nikam nepovedie. Týmto štýlom ty z ľudí vyciciavaš eneriu a dopĺňaš tú svoju, dokazuješ si aký si skvelý :), no opak je pravdou. Takže sorry ja sa takým ľuďom ako si ty snažím vyhýbať a nenechať sa zaťiahnúť do ich - pre mňa- nezmyselných hier.
Poradím ti- skús sa menej pýtať a viac rozmýšľať, resp. skús o tej veci najprv porozmýšľať a následne sa spýtať len na nejaké doplňujúce údaje, ak ti niekedy skutočne pôjde o doplnenie nejakých poznatkov.

Zlatka85

Slobodna, ale v príspevku od OqqO sme nezistili, že si nie je istý sám sebou, má komplexy, neverí sám sebe a prečo by sme mali usudzovať že taký je a preto neverí ani svojej partnerke??? Ja takisto neverím takmer nikomu (častokrát ani partnerovi a to i napriek tomu, že nemám pocit a ani som nikdy nemala, že by ma podvádzal. Takisto som tento pocit nemala ani v inom vzťahu.) Že som si nie istá sama sebou, to by som tiež netvrdila. V práci mám napr. často pocit, že nik ju neodvedie tak dokonale ako ja. Poslednú vetu berte prosím s rezervou :D

lost

No avsak, sklamalo ma vela ludi, ci uz v malom, alebo vo velkom..
ale nie vo vztahu muz-zena, ci muz-muz, ale viacmenej praacovne..
a kedze tam sa mi zda byt dovera extremne nebezpecna (nemam nekonecno casu a penazi aby som tie mohol premarnit), tak nemozem verit novemu, ked ma uz Fero A. az Fero M. oklamali a okradli..
(len som sa snazil aplikovat tvoju teoriu o dovere vo vztahoch na pracovne vztahy :) ci to bol zly napad a neda sa to? :)