kanvica na caj?

Príspevok v téme: kanvica na caj?
komokoma

existuje nejaky typ elektrickej kanvice na caj? rada si vaim caj, ale tak ako pri kave, rada by som ho mala pripraveny priamo bez odkvapkavania a vyberania (mam na mysli sypane caje)... zohladnujem hlavne to, ze caje nemaju byt zalievane vriacou vodou, aj to, ze musia chvilu (5-10 min.) odstat zakryte. napady?

Yig

Ja osobne používam na prípravu sypaných čajov hlavne gaiwan (chung) - rýchle, ľahké, jednoduché a lacné :) Vyskúšaj, ak chceš. Čo sa týka rýchlovarných kanvíc, neodporúčam na ohrev vody používať šunty z Tesca za pár eur, existuje však špeciálny kvalitný plast (na skratku si teraz nespomeniem), v ktorom sa vraj dá v pohode bez nežiadúcich následkov ohriať voda na čaj, no takáto aj čosi stojí.

Neviem, aké sypané čaje si pripravuješ, no 10min. lúhovanie sa mi zdá veľa (teda ak to nie je biely čaj). Takisto by sa nemali používať sitká - bambusové sa môže rozpadnúť, kovové zanechať v čaji pachuť. Niektoré kanvičky však majú "zabudované" hlinené sitko, čiže máš o problém menej :-)

AdamKrt

Existuje SAMOVAR, pouzivany roky v rusku. Nepouziva sa vsak na pripravu caju, ale na pripravu vody na caj. Pozri napr.
cs.wikipedia.org
www.samovary.cz

Alebo si kupis rychlovarnu kanvicu ako je Orava VK-3618. Na boku kanvice je MANUALNY termostat, kde mozes vodu ohrievat do 100 stupnov, pripadne ubrat. To cakanie pri priprava na caj je vraj preto, ze pre niektore caje je vhodne teploty povedzme 85-90 stupnov. Ked mas takuto kanvicu, nalejes tam vodu, nastavis si termostat na mensi a ked Ti to ohreje, mozes hned zalievat. Alebo si hodis ten caj rovno do vody a ked bude voda zohriata, mas uz caj hotovy, pripadne este pockas 3-4 minuty, aby to preslo a mozes priamo caj nalievat. Vraj niektori ludia tuto kanvicu pouzivaju aj k ohrevu vina.

www.orava.info
----------------
Ale ked chces spekulovat uz o teplote caju, tak pravy cajomilnik musi vediet, ze KOVOVE nadoby su pre caj nevhodne, lebo kov reaguje s urcitymi latkami. Potom by si potrebovala nieco take, ale KERAMICKE, alebo SKLENENE. Tiez nie plastove, pretoze z plastu sa uvolnuju latky. No a samozrejme nepouzivat ziadne kovove lyzicky, ale take hrube, keramicke.