Je to trestne?

Príspevok v téme: Je to trestne?
javorovama

Bývam na dedine a skoro každý večer niekto páli trávu alebo konáre, niekedy aj rôzne gumy a iný odpad. Mňe to už dosť vadí, pretože nemôžem nechať ani otvorené dvere, lebo ten dym a smrad je neznesiteľný. Nebodaj keby si chcem zavolať nejakých známich a sadnúť si s nimi večer na terasu, kvoli smradu a dymu to nemôžem. Už som niekolko krát skúšala susedom a ostatným, ktorí vypaluju podobrotky povedať, že by mohli aspoň to svoje pálenie odložiť na iný čas. Predsa len večer si chce každý po robote oddýchnuť a ja nerobím nič iné len stále zatvaram okná, keď už máme neznesiteľné teplo vnutri, musím ich otvoriť a samozrejme príde s nimi aj ten smrad. Nemožem ani dať paplony na balkon vyvetrať. Neviem čo mám robiť. Dohovoriť sa s nimi nedá, lebo ma vždy odbiju s tým, že je to na ich pozemku a môžu si tam robiť čo chcu, ale ten dym potom nieje len na ich pozemku. Teraz akurat ZASE niekto páli. Poradte mi prosim čo by som mala urobiť.

system

keko: len preto ze si lenivi si to natukat do googlu nech sa paci: ustanovenia zo zákona NR SR č. 438/2002 Z.z, ktorým sa mení a dopĺňa zákon č. 315/2001 Z.z. o Hasičskom a záchrannom zbore a mení zákon NR SR č. 314/2001 Z.z. o ochrane pred požiarmi (ďalej len "Ustanovenie"). V súlade s Ustanoveniami je "vypaľovanie porastov bylín, kríkov a stromov zakázané. Občanom, ktorí nelegálne vypaľujú porasty, hrozí vysoká pokuta a v prípade, že požiar spôsobí veľkú škodu im hrozí aj trestné stíhanie

lost

keko37

cize ak vyhodim do vzduchu atomovu bombu na cisto svojom pozemku, bude to OK? :D

daj vediet kde byvas, budes mat vyhlad z prvej rady ;)

ta3

hm, pravo a povinnost, teoria a prax su niekedy na hony vzdialene, este na Slovensku tiez som bola v prave, potvrdenom dokonca rozsudkom, no policia neurobila celkom nic, aby mi pomohla, hoci som ju o to ziadala, takze je to tazke, ale za pokus to stoji, len treba pocitat aj s tym, o com hovori tiez System, ze mozno sa jedneho problemu zbavis, no hned vklznes do noveho, bohuzial, mnohym ludom chyba velkoryse myslenie, takze bolo by si treba vybrat z dvoch ziel (OMG, znie to tak cudne, BTW ak to nie je spravne, Tpch ma upozorni :-)) ) to mensie, drzim palce

system

keko, cudoval by si sa ale je to trestne. jasne nezavru ta mozno za to, ale pokutu dostanes. Vela ludi si uz mysli ze na ich pozemku si mozu robit co chcu a smeju sa ti do xichtu ak im povies ze zavolas policiu ze palia travu. Ak si palia na svojom pozemku ok ale nech ten dym potom njde aj na tvoj pozemok... ked uz mame byt taky sprosti ... no ne ? Nevedomost neospravedlnuje. Ak by napriklal palil sused vsetok bordel na konci sezony a nemal by huste reci ale ospravedlnil by sa ak by som mu to pripomenul, tak by som to zvladol, ale niekto vykope 2 sore zemiakov a hned tu burinu pali, a takto kazdy den tak tomu by som nakopal prdel. volaj policiu ze mas s tym problem ze sa to opakuje denne nech ich napomenu alebo co a uvidis ak mas s nimi problemy, lenze dedincania poniektori su vymlete mozgy a narobis si este nepriatelov kvoli tomu v celej dedine.

keko37

jasneee hned im daju trest smrti :)))
hahaha ze trestne :)))))))))))))))) zavolas zacne sa vojna :))) zacni palit aj ty :))

lost

jasne, volaj a IHNED TO RIES...

ich sloboda konci tam kde tvoja zacina..

alebo ak mas na to naladu, zober hasiaci pristroj a pouzi ho :D

arwenxun

Je to myslím trestné a môžeš zavolať policajtov, ktorý im pravdepodobne dajú pokutu. Som tiež z dediny a niekedy, keď niekto takto vypaľoval, zavolali policajtov a tuším ich najprv upozornili, že ak sa to bude opakovať tak dostanú pokutu.