Živnosť

Elldir

Ale ak by som chcel pracovať len pre niekoho, kto si vyžaduje aby som pracoval na živnosť, tak tú reg. pokladňu nebudem potrebovať nie? Budem mať príjem, z toho odvediem odvody, raz za rok daňové priznanie a to je všetko nie?

mate59

asi tak ako píše elle, teraz je zasa nový zákon o reg. pokladniciach,znova treba nové softwery kupovat,s podnikaním to nie je jednoduché.

elle

To je jedna a ta ista zivnost, akurat ze pri tej druhej mas nad sebou sefa, davas mu percenta zo zisku. Odvody si musis platit, najlepsie z minimalnej mzdy a to cca.40€ zdravotne a cca. 110€ socialka a do konca marca danove priznanie..Odvody musis platit, aj ked nezarobis ani cent. Registracna pokladnica, ak ju potrebujes- cca. 400€. Takze taketo "jednoduche" to je v tomto state.

Elldir

Ale sú dva druhy živnosti nie? Buď sám podnikáš alebo podnikáš na živnosť pre niekoho iného a tam sa tiež vedie účtovníctvo? a odvody sú aké?

mate59

živnostenský list, neviem aké riziká myslíš, no je to normálne ako podnikateľ,ručíš celým svojim majetkom,vedenie účtovníctva,jednoduchšie je prerušit - pozastavit živnosť ako ukončiť, to je celá kalvária včetne kontroly z DÚ,lebo bez toho ž. list nezrušia.Založenie živnosti nie je na pár mesiacov.