otec - depresia

Príspevok v téme: otec - depresia
dcera123

Ahojte,
Chcela by som sa poradit ohladom problemu mojho otca. Cela rodina sme uz z toho zufali a nevieme co dalej.
Otec uz nieco cez rok trpi depresiou. Zacalo to krizou - jeho mala firma takmer skrachovala, udrzala sa, ale je to stale na hrane. A to je v podstate jediny dovod jeho depresie. Rodina a vsetko (podla nas ovela dolezitejsie) je uplne v poriadku.
Zo zaciatku bral lieky, ale ked mu uz dlhsie bolo dobre a aj vo firme bola sezona, teda dobre sa predavalo, tak ich vysadil. Potom opat v obdoboi \"sucha\" vo firme sa mu depky vratili, zacal brat nove lieky, aj bol v nemocnici mesiac, potom bolo zas dlhsie dobre, lieky berie stale, ale teraz opat asi mesiac ma depresiu, nie je to az take silne ako vtedy lebo je pod liekami. Zvysili mu davky a cakame kym to zaberie.
Vystriedal uz asi 4 psychiatrov, ale vsetko to zatial boli len taki doktori, ktoti len predpisu lieky.
Ja si myslim, ze by potreboval v prvom rade terapiu, ale nevieme najst ziadneho terapeuta, ktory by nemal plno a zobral ho a venoval by sa mu. Ked sa na terapie pytal svojej psychiatricky, tak mu dokonca povedala, ze by mu to moc nepomohlo. Comu ale my neverime, lebo jemu velmi pomaha ked sa vyrozprava a vsetky problemy spoly rozoberieme... ale my uz nevladzeme stale tie iste veci s nim rozoberat dokola a tiez nevieme ci mu dobre radime a pod... prote mal by to robit doktor. V podstate jediny problem je ze neciti financnu stabilitu a ma obavu co bude dalej, stale ma negativne reci ohladom firmy. V tomto smere tiez pomahame ako sa da, ja som zacala pracovat s nim, v podstate ho postupne nahdradzam, aby ho to netazilo.. ale neda sa to tak rychlo.
Nevieme ako dalej postupovat. Aj ja uz som z toho kazdy den nervozna a smutna, nespavam dobre... Mame kopu otazok na ktore nam nikto neodpovedal. Ci to takto bude uz mat cely zivot - lieky a obdobia depresie a pohody, alebo sa z toho da vyliecit? Pomohlo by keby sme ho uplne odrezali od jeho \"stresoru\"- teda firmy? Alebo ak by bol nezamestatny bolo by to este horsie? Vsade citam, ze sa musi niecim zamestnavat aby na to nemyslel, ale on na nic nema chut samozrejme.
Mate niekto podobny problem? Poradte prosim.

dcera123

Po dlhsom case sa opat ozyvam.. situacia sa u nas trosku zlepsila, ale stale to nie je dobre. Tatino je na PNke aby bol odrezany od stresoru - firmy. Ale teraz sa len tak mota, rano uplne bez nalady, k veceru uz lepsie... ale stale je taky iny :( Bude to niekedy lepsie? Mne sa nechce verit, ze takyto bude uz navzdy??
Stale zhaname nejakeho terapeuta, ale nedari sa nam... jeden jediny zo sirokeho okolia nas neodbil, ze uz ma plno - a to aj tak ho zoberie len na 50 min. raz za 2-3 tyzdne... porozprava sa s nim asi tak ako my doma... nezda sa mi to ako kvalitna terapia.
Existuje niekde v okoli NR dobry terapeut, co pomoze pri depresii a neodbije nas?
Alebo mi dajte nejaky tip na knihu, alebo clanok na nete, co by mu pomohlo sa nejak aspon snazit dostat z toho stavu. On len sedi doma a caka kym lieky zaberu - doktori stale zvysuju davky, ale podla mna sa problem stale neriesi. Poradte prosim, uz sme z toho zufali cela rodina.

RNG

Ako podnikatel a starsi clovek poznam taku situaciu velmi dobre. Stress z roboty, zakaznikov, ekonomie, dodavacich lehot atd, v tom zijem dlhe roky. To bol aj jeden z hlavnych dovodov, pre co som sa obratil na prirodne neskodne doplnky, lebo co mi lekari chceli predpisat by ma uz davno odrovnalo. Pozri cez Google.sk zadanim slov rng, tlak, streess a podobne na rozne temy z tejto oblasti.
Osobne pouzivam obcas aminokyselinu zo zeleneho caju, L-theanine(2 x 200 mg) vitamin B ako silnu zmes Stress B, na serotonin obcas 5-HTP, pripadne v strese aj St John's Wort, narazovu davku, ktora ucinkuje asi 8 hodin
A samozrejme sa snazim aj mechanicky destresovat, pokial si na to najdem cas a robim Thaichi. Manselka (robime spolu) dokonca robi aj yogu.
Clovrek musi mat dobry spanok inac mu psychyka po case skolapsuje, pozri aj na temu spanok.
Ja , ked neviem 2 dni po sebe poriadne spat, zoberiem az 10 mg melatoninu tesne pred spanim. Cez den clovek musi dostat hodne svetla a v noci spat v uplnej tme, pri melatonine minimum 8 hodin v kuse, inac je clovek malatny.
Niekedy na to ale staci silny odvar z chmelu alebo poriadne horke pivo.

Wers

Teraz asi mimo témy ale ja na psychiatrov neverím - teda aby som povedal neverím na lieky proti depresii. Možno to niečo pomáha ale (podla mňa) dočasne. Verím iba na psychológov... Je kopec dohadov o tom čo vlastne je pravda a ako čo funguje. Kopec dokumentarnych filmov. Jeden odporucam: www.youtube.com (cely tam je v castiach) * nemusi to byt pripad tvojho otca

evelinapav

odporucila by som ti doktorku albertovu, ona postavila na nohy uz vela ludi, lenze ak si to predstavujes tak, ze k nej bude tvoj otec dochadzat sa vykecat, tak tak to u nej asi nefunguje. ona cloveka skratka nakopne a potom uz musi makat na sebe sam. ale je to sukromny terapeut psycholog tak neviem ci by vam to vyhovovalo. vola sa luba najdi si na nu kontakt na nete. ma stranku alternamedica.sk. oni tam maju este jednu kvalifikovanu psychoterapeutku doktorku zabkayovu aj ta je velmi dobra. nic ine ti zial neviem poradit.

luciano

Milá dcera, tak to je úplne iná situácia, keď hovoríš, že otcovi diagnostikovali len slabú, alebo stredne silnú depresiu. Potom som ťa strašil bezdôvodne. Je totiž veľký rozdiel ak máš ťažkú depresiu, alebo ľahkú. Všetko, čo som písal platilo len pre ťažkú klinickú depresiu. Ľahká depresia sa síce lieči tak isto antidepresívami, ale je tam nádej, že choroba sama od seba odoznie. K otcovi sa správajte, akoby sa nič nedialo. A ak lieky dobre zaberajú, tak aj on sa bude cítiť absolútne zdravý.Lieky však nesmie vysadzovať sám, ale jedine pod dohľadom lekára.

dcera123

Luciano moc si ma veru nepovzbudil. Nechce sa mi verit, ze by to malo byt takto uz na cely zivot! :( Aj ked s tymi liekmi sme sa uz ako tak vyrovnali - niekto berie lieky na tlak a pod. tak tatino asi bude musiet taketo. Lieky samozrejme nevsadzuje. To spravil len raz a my sme ani nevedeli.. ale uz vie ze sa to nesmie. Ale myslim, ze to s nim nebude az take vazne ako pises ty. Diagnostikovali mu miernu a ked mal najhorsie obdobie napisali mu aj stredne tazku depresiu. v podstate mu jedna psych. povedala, ze on to ma taku "reaktivnu" depresiu = ked je zle vo firme je zle aj jemu a naopak. Firmu nemozme len tak zavriet, ale postupne ju preberame aby nemal ziadnu zodpovednost, alebo poradnu. Neviem vsak co by bolo potom, ked uz nebude mat nic na praci? nie je to este horsie?
Dalsia vec, ktoru nam doktori povedali, ze to suvisi aj s vekom - po 50tke vraj klesa serotonin z mozgu, tak aj to prispelo k spuspeniu depresie. Nemyslim si vsak ze u nho je to nejaka vrodena choroba.
U nho to vyzera tak, pocas roka mal dva krat asi mesiac take tazsie obdobie, inak je uplne normalny. Pocas toho tazsieho mava rano zle stavy a k veceru sa to zlepsi, alebo sa citi niekedy aj uplne ok. Len tie rana su tazke... ako mu v tom pomoct? ako sa s nim rozpravat? co mu poradit?

luciano

Milá dcera. Depresia je veľmi vážna choroba, ktorá, ak je neliečená môže veľmi ľahko končiť smrťou /samovraždou/. Preto ju netreba podceňovať. Nepíšeš, akú silnú depresiu mu lekári diagnostikovali a aké lieky mu predpísali. Vysadzovať lieky je vyložený hazard. Lieky pri depresií sa nikdy nesmú vysadzovať !!! Možné sú len zmeny medikácie, ak nejaký liek nezaberá, tak sa nahrádza iným liekom. Antidepresíva sa spravidla užívajú celý život, pretože depresia sa až na pár výnimiek vyliečiť nedá. Dá sa ale s pomocou liekov pomerne úspešne potláčať. Ja tak isto trpím ťažkou depresiou, ale užívam také lieky, po ktorých mi je dobre a cítim sa šťastný. Ovšem som na invalidnom dôchodku. Pracovať by som nedokázal. Moje depresie tak isto vznikli v náročnej práci a doktor mi zakázal pracovať. Zrejme aj váš otec by mal prestať s podnikaním a podať žiadosť o invalidný dôchodok. Treba to zvážiť. Čo je dôležitejšie, či firma, alebo zdravie.