Ako sa dá preisť na zdravú výživu ??

Príspevok v téme: Ako sa dá preisť na zdravú výživu ??
Mariana32

Zdravím, som mariana a mám 32 rokov. Chcela by som sa stravovať zdravo, výživne ale aj chutne. Nevedel, by mi niekto napísať niaký príklad jedálníčku, takého zdravšieho. Aké potraviny sa môžu a aké nie ?... Poviem Vám môj príbeh.

Asi pred 3 rokmi som išla do Ameriky. Váhu, postavu, som neriešila. Bolo to O.K. Potom som sa tam riadne "vypásla" ako sa hovorí, lebo tá strava tam - Bolo tam síce veľa diet produktov, dokonca aj sprite zero a pod. Robili tam šaláty, v potravinách mali ovocie aj zeleninu aj zdravé veci. Lenže ja som automaticky jedla to, čo moje okolie. Potom som už ani nemala toľko času, tak môj jedálníček vyzeral asi niako takto:

R: nestíham.

Ol: V fastfoode som si vždy kúpila niaké breakfast menu a zo starbucks frappé.

O: Išla som do niakej reštaurácie. Nikdy som si však nedala šalát, väčšinou hranolky, mäso,wafle , cestoviny a podobne. Veľká porcia. Niekedy som si dala aj dezert, lebo v mojej obľúbenej reštike mali dezerty fakt na úrovni..

D: Niaké sladkosti, pancakes, donutky. V tento čas, som zjedla najviac sladkého.

V: Pizza alebo niaké teplé jedlo.

+ som pila colu
+ Necvičila som vôbec

A asi pred pol-rokom som sa vrátila. Váha ? O 14kg viac. čudujem sa, že to bolo len 14. Ale ja som dosť nízka, iba 160cm.

To ale nekončí môj príbeh. Keď som sa vrátila, začala som chudnúť. Najprv, strava 5x denne, pohyb. Potom omedzovanie. Až to prerástlo do anorexie.
Nechcem sa o tom veľmi rozpisovať, je to nepríjemné. Ale už som z toho vonku.

Vážim teraz 46kg na 160cm. A chcela by som jesť naozaj iba zdravú výživu. Teraz jem všetko, ale skôr by som chcela preisť na niakú bio stravu. Neviete teda niako poradiť ???

simka111

Podľa mňa sa na zdravu stravu musí prechádzať postupne, je to asi tak ako s cigaretami... :) hoci z nimi nemám skusenosti ale tak to bude...
ja som teraz cez sviatky pojedla toľko nezdravého že až... a tiež chcem začať jesť zdravšie tak ako pred sviatkami ale musim isť na to postupne, to znamena že nie jeden deň 10 kuskov koláča a na druhy den nič, lebo to je veľky šok pre telo.. aspoň podla mna to tak je :)

Jessi_1111

Raňajky: celozrnné pečivo s raslitnným tukom zeleninou popr. šunkou a syrom. 2 ks celozrrných keksov.(sušienok) (napr. bebe) nejky čaj , pohar mlieka alebo jogurt.
Desiata: celzrnný alebo syrový rožok so zeleninou. KNoppers.
Obed: Napríklad Špagety a zelenina
Olovrant: nejaké ovocie a zelenina
Večera: ryba so zelenionu.

Ja som začala takú nejakú dietku. Našla som to na jednej stranke uz s i nemapamatam na akej a tam je toto:

Raňajky: to čo chcem
Desiata: 1 jablko
Obed: cestoviny so zeleninou (ja mam najradsej špagety
Olovrant: zelenina
Večera: zelenina

pridávam postupne jogurty na olovranty, čerstvé syry, (cottage cheese, tehla)

rajem vsetkym vela stastia

Jessi_1111

den pred zacatim zdravej vyzivy je potrebne (mozne) dat si ocistny den jest jeden1 den iba len ocovie alebo zeleninu

watermelon

asi by si si najskor mala ujasnit co je pre teba zdrava strava (kazdy to tu vnima inak, napr. niekto uz pri jedeni celozrnneho peciva miesto bieleho mysli ze je zdravo, alebo niekto kto pije mlieko si mysli ze je zdravo lebo vraj prijima vela bielkovin a vapnika), no a ked si to ujasnis, kup si knihy, tie ti najlepsie vysvetlia, samozrejme nie take ktore pisu o dietach.
zacni jest skratka viac ovocia, zeleniny, vyrad sladkosti, bielu muku, da sa toho vela povyradovat z takeho jedalnicka, prestan sa stravovat vo fastfoodoch, a najlepsie by bolo keby si obmedzila prijem masa a ostatnych zivoc. produktov.

Mariana32

Ivka 1: Ďakujem za tip, určite sa po tej knihe poobhliadnem :-)

XdanielaX: Prepáč, ja teraz ani veľmi nerozprávam (a nepíšem) po Slovensky a už si prídem ako negramotná, od tej doby čo som prišla z Ameriky. Ďakujem ti za rady. Ja teda hľadám niečo, v čom by som pokračovala celý život a nie diéty.

Jajka001_: Lenže to som jedla dosť nezdravo, chcela by som jesť a zároveň neškodiť svojmu telu. Vtedy som jedla tiež dosť sladkostí, teraz by som chcela skôr zeleninu, ovocie, obylniny etc.

A Ďakujem Vám za rady :-)

Ivka 1

Mariana tu vsak nepisala,ze chce schudnut.Chce prejst na zdravu vyzivu a podla navodu Antonie Mačingovej sa to naozaj da. Dieta je zmena stravovacich navykov len na nejake obdobie bud z dovodu,ze chce niekto schudnut alebo to potrebuje zo zdravotnych dovodov.
Pri zmene zivotneho stylu ide o stalu zmenu stravovacich navykov . Ludia velmi casto robia chybu v tom, ze drzia odtucnovacie diety,naozaj sa im podari schudnut ale ked sa vratia k starym stravovacim navykom,vratia sa aj na staru vahu a dokonca ju zvysia.Je pravda,ze je velmi vela stranok o zdravej vyzive a stravovanie podla A.Mačingovej bola len jedna z moznosti ako sa naucit zdravo stravovat.Najest sa do sytosti,nehladovat,dodat telu vsetko co potrebuje,dovyzivit bunky a ostat stihla,zdrava.Ona totiz o zdravom style nielen pise ale aj super vyzera.

xdanielax

nijakej restauracie, to akoze si do ziadnej nesla?? hovori sa NEJAKEJ.

mimochodom, ta macingova.. neviem, ja poznam ludi, ktori sice tu dietu drzali, aj to vsetko vydrzali atd aj schudli ale potom ked prestali tak pribrali. A dost. cize pokial to chce clovek drzat dlhodobo tak okej - ak to zvoli ako svoj styl stravovania ale pokial nie tak by som to neodporucala.

na internete aj tu na fore najdes milion prikladov zdravych jedalnickov. staci sa popozerat.
resp. pozri na nejake stranky venujuce sa sportu a zdravej vyzive.

Ivka 1

Mariana skús sa stravovať podľa návodu Antónie Mačingovej, má aj knihu : Najedzte sa do štíhlosti. Myslím,že by to bolo pre Teba vhodné a nielen pre Teba :)