Čili papričky aké množsto komzumovať?

Lukasenko

podľa mňa to akurát uškodí tráveniu keď to preženiete ,lebo sa zvyšujú žaludočné šťavy a taktiež to dráždi črevá :),všetko s rozumom ..Soooj čili :)

hanka9

Mam rada vietnamske malinke chili, tak 2-4 denne. Kvoli traveniu, vitaminu C, kvoli bakteriam, cievam atd...

tak, ako nie je mudre zjest viac cesnaku (biele krvinky, tromby, tlak, zaludok atd), tak nie je mudre zjest ani vela chili ...

niektoniekto

Ako sa píše, čili sú velmi dobré, a jesť by sa ich malo tak akurád, aby vás pri vytieraní nepálil konečník a po skonzumovaní jedla necítili ani mierne bolesti žalúdka. Poprípade sem tam sa tým vypeckovať, ale nie každý deň.

čili ničia baktérie, ale treba si uvedomiť, že človek má v sebe tiež baktérie, a celé trávenie je na nich postavené, takže dlhodobé prejedanie sa papričkami, hlavne na lačno hned pálivé môže spôsobiť vyhubenie črevnej flory a následné tráviace ťažkosťi.

Naviacej, nikto nevie aký má stav tráviaceho ústrojenstva, kapsaicin spôsobuje dráždenie, a na otvorených slizniciach tiež spôsobuje podráždenie.
Takže napríklad dosť nevhodné pre ludí s crohnom alebo ulceroznou kolitídou.... alebo len v minimálnych množstvách, treba experimentovať, ako telo reaguje.

Taktiež, ludia čo majú častokrát afty by nemali moc konzumovať čili, lebo čili tieto poraneniny velmi dráždi. Sám obhrýzam kade čo, a afty, ak boli, tak sa mi väčšinou zahojili do 2-5 dní, no pri konzumácii čili v domnení, že to štípanie to vyštípe som mal afty aj mesiac, myslím jednu aftu, raz za pár mesiacov. Niekedy môže prehnaná konzumácia čili afty aj vyvolať, pretože pri jedení napráklad čipsov vznikajú v ústach odreniny, napr na jazyku a drobné poranenia, ktoré môže kapsaicin rozdráždiť až vzniknú malé afty, a pri dalšom dráždení sa môžu zvečšiť.

Nieje čili ako čili je ich 1000-ce druhov, ja konkrétne jedávam tie maličké celé, čo sú jedny z najpálivejších, ktoré meliem, a častokrát sa tak vypálim, že mi tečú slzy, voda z nosa, a musím pocuckávať 5min velmi studenú vodu, aby som to vydržal a to mám prah bolesti velmi vysoko, a niekedy aj žalúdok dá pocítiť, že to bolo moc. Raz som si na večer, asi o 11 spravil rožok s paštétou a obložený celými týmito maličkými papričkami, a bolo mi nedobre v tú noc, zlé sny o operácii žalúdka.... asi 3 dni pobolievalo brucho z toho, cítil som, že v trávení nastala zmena a asi týždeň trvalo, než sa to napravilo.

Je to ako s posilňovaním, jemnýn dráždením si organizmus vytvára obranyschopnosť, ale ak to preženiete, ubližuje to.

Inak pomocou čili si liečim bolesti hrdla a iné neduhy a prejavy chýpy a prechladnutia, je to zaručený liek, lepší ako kadejaké mentoly, eukalipty a iné srákoviny, ale je to za cenu bolesti. čo neštípe to nelieči.

Mimulus

Dnes som si mlel jolokiu a potom som to chcel ovoňať. Chyba, skoro ma to zabilo, cez nos ma štípali aj ústa aj oči - niečo strašné. Podľa mňa môžeš jesť koľko chceš aj ja ich jem veľa.

simox

Zdravím, prosím Vás nevie niekto nové poznatky o množstve dennej spotrebe chilli papriciek, ktore obsahujú kapsaicin.
Ďakujem.

standokan

Cital som, velym mnozstvom (?) sa vyliecil z rakoviny neuviedol mnozstvo. Prosim vie niekto o ake sa jedna? Zena z Mexika zjedla za 2 minuty 51 chilli papriciek. /zdroj net/ Ja konzumujem vedsie mnozstvo. Diky.

bubinko83

ja už tiež dlhšie uvažujem či može pikantne uškodit.Ja som sa jeden rok nemohla dojest štiplavej zelenj papriky,strašne mi chutila.Myslim že pokial chuti niečo tak je dobre a telo si to pyta. Samozrejme netreba to nejak prehanat s nezdravym.Všetko s mierou :)

pozri-

KAMION? :)))))

no,kazdy si pod velkym mnozstvom predstavuje nieco ine...

nie,sak je to individualne-ja som napr.jedla chilly papricky denno denne-proste nemohla som bez nich byt-a ake mnozstvo mozno tak i 10denne...
a ked som sla k lekarke povedala mi ze mam VYBORNY CHOLESTEROL-ci drzim nejaku specialnu dietu.../a to asi bolo tymi chilly paprickami+paliva paprika a ine potraviny ktore som jedla/
ale na druhu stranu som si nimi skodila-lebo som mala RIEDKU KRV-NEZRAZALA SA MI AKO MALA-a CHILLY PAPRICKY RIEDIA KRV/

a ake mnozstvo ty planujes jest?alebo kolko jes denne?
VSETKO ASI TREBA JEST Z MIEROU...

stanoHh

Dobry den. Cital som ze velke mnozstvo chilli papriciek moze poleptat zaludok. Ake je to velke mnozstvo vedel by mi niekto odpovedat? Dakujem Vam vopred.