tehotenstvo a skleroza multiplex

Príspevok v téme: tehotenstvo a skleroza multiplex
sydney

Ahojte, na babatko sa zatial este nechystam,len ma zaujima, ci niektora z vas niekoho nepozna,pripadne ma skusenost,ako to funguje pocas tohto ochorenia - kedy sa zacat pokusat po vysadeni liekov,co treba robit pocas tehotenstva a po porode. ja mam SM a picham si Avonex,ale nikde som este nevidela podobnu temu,tak ak mate tipy/rady,sem s nimi :)

loluska

Dobry den.Mam 33rokov a 5rokov sa liecim na sm.S muzom sme 13 rokov manzelia a velmi tuzime po tretom babatku.Mam dvoch chlapcou a tuzim po dievcatku.Prosim Vas poradte mi,ze ci mam ist do toho.Dakujem velmi pekne

sydney

nefinka dakujem moc :) mam len 24r,diagnostikovali mi to,ekd som mala 20 a odvtedy nad tym furt rozmyslam. v nemocnici mi povedali,ze rozhodne deti mat mozem,len mi moc neodporucaju cakat s babom (ako mnohe dnesne - kariera a potom babo). vraveli mi,ze to budem musiet konzultovat s neurologom ku ktoremu chodim (chodim do martina) a gynekologom,aby sa to vcas vysadilo,rozpravala som sa o tom s nimi a vraveli mi,ze sa nemusim nicoho bat,dokonca sa zeny pocas tehotesntva citia lepsie:)len ma skratka zaujimal nazor aj niekoho,kto sm ma,takze este raz dakujem. a 26,to je fajn vek,hadam sa aj mne tak podari :D
hghg - taketo nazory boli aktualne pred 50 rokmi

modra

J111, veď si to vygúgli. Nejde o zabúdanie, tá zabúdacia "skleróza", veru neviem, kde pramení. Teda, prečo starecké zabúdanie ľudia volajú sklerózou. Je to neurologická porucha, kedy je stratou myelínových obalov nervového vlákna porušený prenos nervového vzruchu. Čiže aj prejavy majú široké spektrum.

J111

To je sila, uz len samotna diagnoza. To ako pridu na to, ze ma niekto SM? To by ma zaujimalo. Ide pri nej, myslim, o zabudanie, ci nie?

nefinka

ahoj sydney, ja mám 26, vyše osem rokov mam diagnostikovanú SM a som práve v ôsmom mesiaci tehotenstva:)
v čase otehotnenia som si pichala copaxone, hneď ako mi vyšiel pozitivne teh. test mi boli lieky vysadené, teraz neberiem nič a môžem povedať, že sa cítim najlepšie za posledných osem rokov..žiadne ataky, slabosť, nič..
mne neurologička povedala, že na injekcie nabehnem až potom, čo malé dokojím, ale že keby sa mi nahodou po pôrode stav nejako veľmi zhoršil, čo ale nepredpokladá, že môžem na injekcie nabehnúť kľudne aj skôr..
hghg - a k tebe - no radšej nič

modra

hghg, ženy s touto diagnózou mávajú deti. Ja by som skôr neodporúčala deti alkoholičkám, flamenderkám, nerváčkam, lenivým, a podobným ženám.
Pri SM nikdy nemôžeš dopredu určiť vývoj choroby. Môže napredovať rýchlo a môže sa "zastaviť" a dlho-dlho byť bezpríznaková. Roky. Takže by som si dávala pozor na rýchle súdy.
Sydney, skús sa napichnúť na mamičkovské fóra (česká "rodina", slovenská "mamatata",alebo "rodinka" napríklad), tam určite nájdeš sekciu, kde si píšu práve mamičky so SM.