Erasmus - zapadnutie

Príspevok v téme: Erasmus - zapadnutie
erasacka

otazka nerealnej a dalekej buducnosti ale predsa... predstavte si prosim dievca, 24 rokov, samotarska, resp. nevydrzi sediet v baroch a na diskotekach. mala by moznost ist cez erasmus von. niekam. mozno z vasich skusenosti, mozno domienky ale aka je pravdepodobnost ze sa tam nebude citit osamotene a hlupo...pretoze nech si cokolvek citam z doterajsich skusenosti inych, tak same... uvitacia party, rozluckova party, vodka party, christmas party... iste, ide sa tam za zdokonalenim jazyka, ziskania vedmosti a pod. (o tom sa da tiez polemizovat)ale cast casu clovek stravi s ostatnimi. a mam strach (s mojim doterajsim stastim opodstatneny), ze zase sa budem sama tulat kade tade.a to sa mi v cudzej krajine pol roka nechce. risknut ci nie?

limo

Milá erasacka ja som práve teraz na erazme a u mňa to dopadlo presne tak ako popisuješ ty. Som skor introvert nemám rada párty a podobne takže som tu dosť sama celý čas. Veľmi ale závisí od toho kam ideš a či budeš mať šťastie stretnúť ľudí ktorý ti sadnú alebo nie. Inak je to ale super skúsenosť čo sa týka školy, vylepšenia jazykov, atď. Takže akokoľvek odporúčam ti to skúsiť o nič neprídeš...

MatesForby

milá Zuzka porto,
ja tiež chcem ísť cez erazmus buď do portugalska alebo do turecka. no obávam sa jazykovej bariéry. chystám sa síce až o rok, keď budem vo 4. ročníku a teraz chcem absolvovať kurzy. ale mali sme na prihláške do krajiny možnosť zvoliť si aj jazyk v ktorom chceme študovať a bola tam aj slovenčina. chcem sa opýtať, ako prebiehajú skúšky? či sú v našom jazyku? lebo sa mi to moc nezdá. a či je náročné tam urobiť skúšky. lebo toho sa obávam najviac. vďaka

zuzka porto

Mila Erasacka... Ja som momentalne na erasme v Porte v Portugalsku a je to to najlepsie co ma mohlo stretnut pocas studia na VS. A ak si myslis se erasmus je len o zurkach, tak to sa velmi mylis... Jasne, ze mame neskutocne mnozstvo party, na ktore ta ale nikto nenuti chodit. Su tu ludia z celeho sveta a verim ze by si si nasla partiu vhodnu pre teba. Existuje organizacia ESN, ktora sa stara o nas erasmakov (vylety, exkurzie po Porte ale aj mimo, diskusne vecery, napr teraz na vianoce sme mali rozne spolocne vecere...) Dalsia vec je ze nieje vobec problem pozicat si auto a vyrazit na vylet v danej krajine. A s tou anglictinou? Vobec si nerob starosti, ja ked som sem isla, som vedela sotva povedat ako sa volam a podobne zakladne veci. Teraz, po 4 mesiacoch nemam problem sa dohovorit o hocicom. Povodne som tu mala zostat len na zimny semester, ale hned po prvom mesiaci som si to tu zamilovala a chcem ostat aj na dalsi. Ja by som mala tento rok statnicovat, ale posuniem si to o rok. Za tie uzasne chvile stravene v Porte mi to stoji.
Ak by si chcela mozem ti dat moj FB a mozes si pozriet fotky.
A na zaver ti mozem napisat uz len jedine: ak mas takuto moznost, urcite ju vyuzi. Novi ludia z celeho sveta, nove kultury, nove zvyky a kontakty a mozno ako ja aj nova laska :D Ak by si coolvek potrebovala ohladne erasmu, velmi rada ti poradim.

erasacka

dakujem moc:)

bella: striktne odmietam vecierky s alkoholom (spoluziak bol teraz vo Finsku a bral flase vodky). Inak ani nealkoholicke vysedavanie ma nebavi ale tam sa ovsem viem prisposobit. mimoskolske aktivity urcite neodmietnem, praveze nikdy sme take nic nemali a dost som si take veci chcela skusit. Komunikovat problem nemam, spolocnost mam rada, zo slusnosti viem prekomunikovat aj hodinu, ide o to aby to nebolo vsetko ,,len zo slusnosti,, ale naozaj si tam s niekym rozumela.
no a s anglitinou to bude zaujimave, pretoze sa horko tazko dohovorim tak neviem ako sa to naucim:/

mam este jednu taku dilemu, s touto skolou urcite planujem skoncit, nie je to to co ma bavi ani co by som chcela robit, resp. vyucovanie, predmety, ucitelia, nic ma nezaujalo a som skor zdeptana. Bc. tento rok chcem dokoncit. a kedze sa naskytla tato moznost erasmusu, tak by som ,,na ucet skoly,, stravila semester vonku. nie je to odo mna tzv. svinstvo? mam z toho neprijemny pocit ze robim nieco necestne.

Maoam

erasacka: chod, ak mas tu moznost, este jedna vec: preco si presvedcena o tom, ze sa bude len zurovat a t d.? ver tomu, ze na zahranicnej VS sa budes musiet dost obracat a vela ucit, vela projektov, prac, ziadna nuda nebude ;-)) a su tam aj normalni, zlati ludia, nie je to az take bezne ako na SVK, ze sa mnohi chodia len ozierat

bella12

erasacka, Ty si tá osoba, ktorá Ťa pozná najviac :), takže sama musíš cítiť, ako by to asi dopadlo. Skús si sama odpovedať napr. tieto otázky:

1. Odmietaš striktne iba večierky s alkoholom alebo v tom alkohol nehrá veľkú úlohu? Ak by to bolo posedenie či party s minimom/bez alkoholu, išla by si tam (žiadny podnapití spolužiaci, len pokecanie, zatancovanie a pod.)?

2. Mala by si problém chodiť so spolužiakmi na mimoškolské aktivity - študovňa, divadlo, kino, nejaký krúžok?

3. Ak by si sa nezúčastňovala žiadnych akcií so spolužiakmi, ako by si sa cítila v ich kolektíve v škole? Nemala by si problém s nimi normálne komunikovať, alebo by si sa ich stránila? Začala by si si myslieť, že si o Tebe niečo zlé myslia alebo Ťa ohovárajú?

4. Dokážeš sa niekomu prihovoriť a udržiavať rozhovor 10 minút?

5. Ako sa cítiš v spoločnosti rovesníkov, ktorých nepoznáš? Uprednostňuješ byť v prestávkach medzi prednáškami sama (niekde sa "zašiť") alebo nemáš problém tráviť ich so spolužiakmi?

Ísť von cez Erazmus je veľká a dobrá príležitosť, ktorú by bola škoda premárniť, ak na to po vzdelanostnej stránke máš. Na druhej strane, ak si veľmi samotársky typ, sama musíš posúdiť, či by to nebola pre Teba príliš veľká psychická záťaž. Budeš tam sama a budeš jednoducho odkázaná na sociálne kontakty s inými, neodporúčala by som Ti cestu izolovanosti od spolužiakov - ibaže si silná osobnosť a naozaj by Ti to nerobilo žiadne problémy. Z niektorých svojich postojov asi budeš musieť zľaviť - to neznamená, že máš začať piť, ale na zúčastnení na party a pokecaní s inými v medziach slušnosti nie je nič zlé. Ak nemáš veľké sociálne zručnosti, tie sa dajú naučiť a do tej "ďalekej" budúcnosti aj zvládnuť. Ty sama však musíš vedieť, ako veľmi by si tam chcela ísť, a či chceš kvôli tomu na sebe trochu popracovať.

lesan.ka

Urcite chod do toho! Takto budes len bedakat co by bolo keby bolo.. Erasmus a zahranicie je perfektny sposob ako sa zlepsit v jazyku, spoznat aj ine klutury, novych ludi, rozsirit si obzory a ziskat nove moznosti. A s tym, ze tam budu skupinky, ktore budu denne vysedavat v baroch musis ratat, to ale este neznamena, ze to musis robit aj ty, urcite tam najdes aj sebe podobnych ludi. ;)

erasacka

popravde, kredity u nas neuzali takmer nikomu a ani mi o to nejde:) chcela som skolu skoncit no napadol ma ten erasmus.
znie to pekne, novy ludia, krajina, vylety, zlepsenie ubohej anglictiny...ja len proste odmietam vysedavat v baroch a na parties. a mam obavy, ze tak ako na kazdej VS tu, aj tam to bude o tom. a v tejto oblasti nerobim kompromisy.