Rektoskopia a celiakia

RNG

Zialbohu, aj ked si na tzv bezlepkovej diete/gluten free, nikdy to nie je 100% bezlepkova, obcas sa tam nejaky ten lepok zatula a preto treba brat tie enzymi na lepok/gluten , naviac si od neho treba ocistit aj rokmi konzumovania lepkom zamorene telo.
Aj ked nie su tie enzymi este 100% ucinne, znacne situaciu zlepsia.
Telo si treba cistit od vsetkych moznych zamoreni, co je velmi individualne, ale nastroje na to su najma enzymi, chelacia a absorbcia, a samozrejme obcas aj vyhybanie sa roznym jedlam, ale to nie je dobre, pokial to nie je nevyhnutne, lebo strava ma byt zo najpestrejsia.

RNG

Rektoskopia ani kolonoskopia nevyriesia problem celiakie.
Len dieta bez lepku a rozne enzymi ktore lepok aspon ciastocne rozkladaju su tu pomoc.
Rektoskopia a kolonoskopia zistia len stupen poskodenia, ked sa celiakia dlhy cas neadresuje, co je nedbalost aj od lekarov aj od pacientov.
Naviac vzorky, ktore sa tam bezne odoberaju vytvoria rany na crevach, a to si nemyslim, ze je vobec potrebne ani ziaduce, ked uz poskodene creva sa este viac poskodia, miesto vyhojenia a regeneracie.

Jefitto

Bol som na testy, celiakiu nemám, ani intoleranciu

Mám alergiu na arašidy a na zemiaky skúženú reakciu s brezou... takže sa toho musím vystríhať

slavena

llek,

presne ako pises a ked sa ti nedostanu hlbsie do tenkeho creva, tak Ti navrhnu intubovanie cez usta co je uz moc bolestive. Ja som to nedovolila. Tak opakuju mi zase odber krvi na celiakiu, kedze sa mi nepotvrdila ani zo zaludka ani z criev a prehana ma stale. Vraj ak to budem mat pozitivne uz treti krat , nasadia ma na liecbu aj bez výsledku histologie ci uz z tenkeho creva cez konecnik alebo z hora zo zaludka. Inak mi dali lieky MUTAFLOR koli prehananiu. Pomohli, len teraz ma strasne boli brucho po nich tak neviem ci budem musiet vysadit ci co? Sak lekarka mi povie. aj koza ma svrbi a davaju sa mi cervene fliacky po bruchu.

llek

Existuju aj ine moznosti ako vysetrit zaludok alebo crevo, ale gastroskopiu a kolonoskopiu plnohodnotne nenahradi ziadna z tychto metod. Kolono a gastroksopia totizto umoznuju priamo vidiet crevo ci zaludok zvnutra, vidiet zmeny na sliznici a v pripade potreby odobrat vzorku na histologiu.

slavena

AHojte, ja som mala krv pozitivnu a bohuzial mam za sebou gastroskopicke vysetrenie zaludka, kolonoskopiu a nič sa nezistilo. Iba opuch čreva, čo lekari nevedia presne z čoho to može byť.

Skúšaju liečbu Pentasou - čo vraj može byť aj chronova choroba čriev. Najprv lieky zabrali a teraz uz nezaberá vobec nič.
Ale problemy s pečivom mám stále. Vysypavam sa kolo ust bolestivými podliatými, niekedy hnisavými akoby vredmi, a velmi dlho sa to hoji a velmi boli. Ked sa zahoja, znova sa vyhodia nove. Zálezi asi od toho co zjem. Najviac som si to vsimla pri mucnych jedlach a slaných jedlách .