BIO/prirodne oleje (ktora znacka?)

Príspevok v téme: BIO/prirodne oleje (ktora znacka?)
dobra vila

Ahojte,
zaujimalo by ma, podla coho si kupujete rozne oleje. Beriete prvy, ktory najdete na regale resp. stranke alebo mate nejakeho osvedceneho vyrobcu? Pretoze vobec netusim, podla coho si vybrat, ktory je kvalitny a skutocne panensky...Na nete vidim mnozstvo olejov od Nobilis tilia, saloos, ci nejakej britskej znacky Clearspring. Co web stranka, to iny vyrobca. Chcela by som ich najma na vnutornu konzumaciu, preto mi nie je jedno, po com siahnut.
Ti, ktory oleje (rozne) konzumujete, aku znacku vyberate?
Dakujeeem.

RNG

Bio je viacmenej reklama na to, ze sa vyrobky vyrabaju z prirodzenych zdrojov, bez chemickeho hnojenia a osetrovania.
A samozrejme sa to zneuziva hrubo, lebo poda moze byt starocia zamorena a im staci par rokov nepouzivat umele hnojiva a uz je to "BIO"
Skor pozeraj na panenske/virgin oleje, lebo tie nie su znicene vytazovanim chemiou a vysokym teplom.
Oxidacia je dalsia zalezitost, urychluje sa slnecnym ziarenim, preto maju byt flase tmavohnede alebo zelenohnede, tak sa na olej dostava minimum ultreafialovych lucov.
Samozrejme najlepsie su cerstvo vylisovane oleje, okamzite chladene, ale o tom mozeme tak len snivat.
Kokosovy olej , akoze nasyteny tj najmenej reaktivny sa kazi casom najmenej. Olivove som chutnal cerstvo vytlacene v Californii, a to sa s tym, co je v obchodoch samozrejme vobec neda porovnat, mnohe su aj rok stare od vytlacenia a chut je vsetko ine, nez lahodna.
Nuz ale na stastie ta chut je len malicka cast oleja, ostatok, tj mastne kyseliny a zlozenie zostava, pokial do toho nedaju chemiu alebo nezahrievaju na vysopke teploty.

dobra vila

RNG, prosim Vas, este jedna otazka.
Je nutne na konzumaciu zakupit olej "BIO"? Neviem presne v com je rozdiel (okrem ceny), ale ci je tam "bio" a ci nie, pisu ze je urceny na konzumaciu a lisovany za studena.

RNG

Problem s plastom je, ze oleje z neho vytahuju rozne skodlive plasticizery, ktore su niektoreskodlivo ovplyvnujuce hormony, niektore su zamorenia podporujuce vznik rakovin.
Ale to vsetko velmi zalezi od typu oleja a najma typu plastiku. Niektore su skoro neskodne pre nas

dobra vila

Dakujem vam velmi pekne za odpoved :).
A este by som sa chcela spytat jednu vec...
Oleje v sklenenych flasiach su temer dvojnasobne drahsie ako oleje v plastovych flasiach (konkretne stranka nobilisu ponuku sklenenu i plastovu flasu). Aky je rozdiel??? Su tie v plastovych flasiach menejhodnotne? Uvadzaju pri nich takisto ze su lisovane za studena, hmmm... nevie niekto, v com to bude?

izamila

Tiež myslím že na značke až tak nezáleží, hlavne aby bola certifikovaná, čo zaručí že dodržiavajú zadané kritéria.
Na konzum používam rascový olej, kokosový olej, carotino a konopný olej od nobilisu.
www.nobilis-tilia.eu
Iné som zatiaľ neskúsila.
Konopný som mala aj od canaderm.
Inak to že kúpiš "noname" olej, nemusí znamenať že je zlý. Len bežnému človeku sa kvalita overuje ťažko, hlavne či tam nie je niečo škodlivé a tak.

xy:)

oleje od saloos mi pridu zbytocne predrazene. mala som uz oleje rozne, aj od weledy, bioplanete, nobilis. kokosovy mam tropicai, kedze je aj na konzumaciu, tak som siahla po biokvalite. v podstate asi ani nejde o vyrobcu, ale o konkretny produkt, v akej kvalite je spracovany plus cena k tomu, samozrejme.