Odpisy DM

SissiSalient

veď sa spýtam, že či po starom a po novom a tak hádam to bude dobre už potom :) a ďakujem veľmi pekne :)

lienocka2

Hlavne spýtaj učiteľky či to máš odpisovať už po zmene v zákone. Lebo 1. 1. 2012 bola zmena v daňových odpisoch. Ak idete po starom tak len sumu vydeľ 4rmi a to máš výšku odpisov ročne pri rovnomernom odpisovaní. Ak idete po novom, tak si dáš 400:4:12 a krát počet mesiacov. Ale neni som si istá, či ti radím dobre :)

čerešňa

Ak je vstupná cena 400€, nemôžeš to zaradiť od žiadnej odpisovej skupiny, lebo sa nejedná o HIM pri vstupnej cene vyššej ako 1700 €. Tento majetok sa zaradí do zásob, čiže len do evidencie a odpisy z neho sa neurčujú. Vloží sa priamo do nákladov k dátumu v ktorom sa obstaral.

SissiSalient

no ja mám dve ceny jednu 400€ za mikrovlnnú rúru a druhú 1200€ za unimobunku .. a podľa mňa to mám počítať po novom lebo to mám nakoniec rozrátať na mesiace :/ .. ale neviem či sa to dá aj po starom rozrátať zvlášť na mesiace .. úplne som v tom jeleň :D :/

ojka

a tú sumu ti zadali oni? ak si si ju ty vymyslela, tak si to ocenenie zdvihni aspoň na 20 000 €. A čo za majetok to vlastne odpisuješ, keď si to šupla do 1. odp. skupiny?
Daňové odpisy sa musia rátať za celý rok a nie len za mesiace, takže to vydelíš len 4, a dostaneš sumu daňových odpisov pripadajúcich na jeden rok . Ale tak sa to vlastne rátalo po starom. Čiže tak by si rátala, ak ten majetok bol zaradený do používania 1.7. 2011
Neviem, či u vás až tak záleží na tom, aby ste sledovali platnú legislatívu, lebo od tohto roka sa menil i spôsob výpočtu daňových odpisov, a rozrátavajú sa i na mesiace. Tak by si rátala, ak by ten majetok bol zaradený 1.7.2012.
To vieš, sledovať daňové zákony je sranda :D

SissiSalient

Ja robím podnikový plán do školy .. a bolo mi zadané, že mám spraviť celkové ročné odpisy (daňové).. a neviem ako na to ..

ojka

to máš príklad do školy, či situáciu z praxe? či k čomu ti to je?
Ak si si povedala, že DHM bude mať hodnotu už i 400 €, tak to musíš mať v smernici zakotvené...
ďalej, keďže sa to nachádza v 1. odp. skupine, tak rátaš so 4 odpisovými rokmi.... a účtovné odpisy rátaš pravdepodobne len za 7-12 mesiac.
či máš na mysli daňové? lebo to je rozdiel, tie sa musia vyčísľovať za celý rok, i keď si majetok nakúpila v juli....
noooo a pozor na to ocenenie, je to fakt nizka suma oproti tých 1700 €,...