Co dalej s depresiou?

Príspevok v téme: Co dalej s depresiou?
Jurosik

Zdravim,
Chcel by som poprosit niekoho s podobnym problemom a sskusenostou aku mam ja. Asi pred 5 mesiacmi som sa zacal liecit na depresiu spojenu so silnymi uzkostami. Odvtedy som vyskusal uz peknu radu liekov. Zacal som s citalopramom, no akurat ked zacal posobit, tak som ho na radu psychologa vysadil. Potom som zistil, ze to bola velka chyba a doktorka mi dala Alventu. Na alvente som bol na max davke a skoro vobec to nepomahalo (akurat som mal neprijemne vedlajsie ucinky). Tak som presiel na escitalopram a asi na tyzden a pol som bol uplne OK. No potom sa to vratilo. Tak mi doktorka skusala davat k tomu escitalopramu Mirzaten, ixel, elontril, ... . Nic vsak nezabralo. Tak som ju ukecal nech skusime znova este citalopram, no ani ten nemal efekt. Momentalne mi nasadila tricyklicke antidepresiva (anafranil) + antipsychotikum (Rispen). A cakam co to spravi. Vedeli by ste mi poradit co by mohlo zabrat? Ci je nejaka sanca, ze tie tricyklicke AD zaberu?
Dakujem.

ESMERA/ATIDE

Nooo, tak ja ťa úplne chápem, sama som sa istý čas priam topila v depresiách, a vieš čo? nič, zlepšilo sa to samo, keď som pochopila, že mi nikto nepomôže. Aj som chcela vyhľadať psychológa, ale ten by si len vypočul moje trápenia z problémy, a zmenilo by sa tým azda niečo? Myslím, že nie :D Ak si však na tom veľmi zle, tak potom skús ísť za odborníkom, snáď pomôže

GABSIM002

Jurosik, ty máš ale bohaté "skúsenosti" s liekmi. Ja som pred 10 rokmi mala také stavy ako si popísal, teda silná úzkosť. Brala som Cipralex, špičkový liek bez vedľajších účinkov, lenže k tomu terapiu, bez toho by to nebolo nič. A tak viac rokov, vlastne asi rok už neužívam nič. Nepotreujem. Ale terapie som neprestala. /sú rôzne možnosti, mne pomohli hlavne skupinové, aj Encounter pravidelný tiež/ a samozrejme najviac hospitalizácie. Tam sa dejú zázraky. Len to nepomohlo navždy. Zopakovala sa liečba 3x a už je super. Bez liekov, bez úzkosti.

Jurosik

Tak sa este teda porozpravam s mojou doktorkou ... kazdopadne dakujem za rady ... a samozrejme mi je prvorade zbavit sa depresie ...

tpch1

Tyzden moze byt malo, aj ked si na AD, pretoze ti nepomahaju. treba tomu dat tak 3 tyzdne. Co sa tyka sexu, ak mas chapavu partnerku, ktorej to vobec nevadi, neries. Co je pre teba horsie-byt bez sexu, alebo depresia? Ak sex, potom este nemas dost hlboku depresiu...Pretoze vtedy je sex to posledne, co by si riesil. Ak vsak trvas na vysadeni Anafranilu, musis to konzultovat s lekarom-radit konkretne lieky cez net bez znalosti klinickeho stavu nie je prilis v poriadku.

Jurosik

Sucho v ustach moc nemam ... a co sa tyka ospalosti, tak to viem, ze to by malo prejist ... ale najvacsi problem je erektilna dizfunkcia :(( ... a kedze mam stalu partnerku, tak to je problem ... pre nu ani tak nie, ona je chapava. Ale mna sameho to este viac frustruje a deprimuje, ze zlyhavam ako chlap ... preto myslim, ze by mi mozno zmena lieku aj psychicky pomohla. Inac este okrem tej predoslej otazky, ze aky iny liek by si odporucil mam este 1 otazku. Za aky cas by sa mal prejavit aspon ako taky ucinok, nech viem, ci to zabera? Doktorka mi povedala, ze do tyzdna (kedze som uz nejaky cas na AD).

tpch1

ospalost je normalna, to casom by malo odozniet. 3x1/2mg risperidonu je viac OK. neziaducimi ucinkami su tricyklika zname, ale mnohe casom same odozneju. neviem, ako dlho to beries, vydrz este. Receptory sa musia prisposobit. Asi mas sucho v ustach ( to urcite), mozno busenie srdca, problemy v sexualnej oblasti. Pri tom sexe-neviem, ci mas stalu partnerku, ktora ho vyzaduje, ale ak nie, pokojne vydrzis aj bez neho. okrem toho depresia chut na sex zabija aj sama osebe. Horsie je to v pripade, ze chces udrzat partnersky vztah.

Jurosik

Vedlajsie ucinky mam zatial len z AD a celkom dost neprijemne :(( ... asi poprosim doktorku o zmenu lieku ... mohol by si mi nejaky rovnako alebo este ucinnejsi odporucit? Co sa tyka psychotika, tak som sa pomylil ... mam 3x denne 0,5mg ... este okrem toho velkeho vedlajsieho ucinku sa citim ako keby po opici - taky spomalenejsi a ospaly ...

tpch1

Jurosik, percentami sa nezatazuj, pre teba je to stale 1:1. Anafranilu neuzivas vela, davka sa moze pri slabej odpovedi na liecbu az strojnasobit. na to vsak sluzia tablety s predlzenym uvolnovanim, sam si davku rozhodne nezvysuj. Toho risperidonu mas dost vela na depresiu-mas aj psychoticke prejavy? Bludy, halucinacie a podobne?