Strach z gastroenterologického vyšetrenia

Príspevok v téme: Strach z gastroenterologického vyšetrenia
MATOS

Ahoj. Mám strasny strach z gastroenterologického vysetrenia. Teda aspon myslim ze je to to, kde mi idu hadickou, ktora ma na konci kameru do krku. Nemam strach z toho, ze ma to bude boliet ale z daviveho reflexu a celkovo z toho, ze sa povraciam. Mam prehnany davivi reflex a strasne sa bojim vracania. Neviete, ci neexistuje napriklad nejaka pilulka, ktoru by som prehltol a to by vlastne bola ta kamera alebo ci sa neda nejako dohodnut s doktorom ze by mi uspali cely krk aby ma nenapinalo alebo nieco podobne?

kvetuskaa7

Matos,su dve moznosti,na ktore sa Ta spyta lekar.Ci chces,aby Ta uspali alebo Ti nastriekaju do hrdla take nieco,ze nebudes nic citit.Ja som absolvovala gastro.... bala som sa tiez veeelmi,da sa to v pohode zvladnut,len musis spolupracovat s lekarmi.

tralankas

existuje veru aj taka tabletka v ktorej je kamera, ale čo viem, tak zatial ju maju len kdesi v zahraniči a keby aj bola tu na slovensku, tak určite riadne drahá...

Lulu2011

presne tak individualne...ale hadam ten sprej na znecitlivenie apson davaju vsade, bez toho si to neviem predstavit :(

highway

vsetko co ti tu ludia pisu ma jeden problem - je to velmi individualne. niekto ti napise ze ho vobec nedavi, ini ze hej, ale ze len trochu, a tak dalej. teda zalezi to jednak od citlivosti na davivy reflex a tiez od zrucnosti a pristupu personalu, lekara a sestricky, plus samotneho zariadenia a jeho stavu. niektori ludia nedokazu vydrzat kolonoskopiu kvoli bolesti, ja to mam absolvovane uplne bez problemov a siel by som hocikedy znova. na gastro ale uz nikdy v zivote, radsej skapem :D a nie je vobec pravda, ze to je vzdy bezbolestne. pri silnych krcoch ktore vznikaju pri silnom a intenzivnom daveni to bolestive je. ale samozrejme ten kto nezazil a nema na to vrodenu citlivost ti bude hovorit ze to nie je pravda a podobne. aj k zubarovi si dam radsej vrtat zuby bez injekcie ako gastro a niekto si dava u zubara injekciu proti bolesti len co otvori usta. takze je to velmi individualne, ale kym nevyskusas nebudes vediet ako na tom si. takze zahod strach a chod do toho a potom hladaj ked tak ine riesenia ak to bude potrebne. a na reci ze to je strasne alebo ze to akoze nic nie je sa vykasli, uvidis na sebe.

Jana.760

Ja som bola na endoskopiu ale nie do hrdla ale cez nos...bolo to uplne super ani ma nenapinalo na vracanie..a tak strasne som sa bala...tak ak mate moznost cez nos je to ovela lepsie aj ked sa tych 10 eur doplaca pretoze je to brane ako nadstandartne vysetrenie

acidkooo

Vôbec sa toho nemusíš báť, ja som na tom bola raz trikrát za sebou. Streknú ti do krku taký spray, ten znecitlivie krk, takže ti nebude na vracanie, skoro to ani necítiť. Dôležité je poriadne otvoriť ústa, dýchať pri tom a poslúchať lekára. Celé to trvá strašne krátko, ani sa nenazdáš a budeš už vonku z ambulancie. Ľudia to zbytočne dramaticky opisujú.

DzanaFX

MATOS, prepáč...:-D Ale uspať krk....:-DDDD Keď už, tak znecitlivieť...:-D

Btw, na tom vyšetrení som bola 3x a keď ideš nalačno, nemáš čo vracať, to že Ťa ponapína Ti neublíži, neboj sa toho :-)

sumec1977

elly... vystihla si to úplne presne :-)
Toto vyšetrenie nie je príjemné ale rozhodne nie je bolestivé alebo niečo podobné. A grcať nie je čo, kedže ideš na lačno :-)