Povinnosti dieťaťa verzus jeho záujmy

nikusa0000

magy :) potrebujem to k jednej praci do skoly .. :) nie je za tym z mojej strany ziadna frustracia :D este raz dik za nazor

Magy

dieta potrebuje oboje - aj prilezitost na samostatnost, aj dosledne riadenie. tak ako vo vsetkom, aj tu musi byt rovnovaha.

dieta este nemoze prevziat za seba a svoje ciny zodpovednost, ci uz kvoli zakonom ale najme z nedostatku skusenosti a rozumu. taktiez skoro ziadne dieta nedokaze samo seba vidiet dostatocne objektivne, aby dokazalo zhodnotit svoje danosti, talent, predpoklady uspiet v niecom.
preto musi byt v mnohych veciach vedene, usmernovane, obcas aj prinutene k niecomu, aby si osvojilo spravne navyky, rytmus, disciplinu, pochopilo hodnoty veci a prace a pochopilo chod sveta, aky ho caka ked vyrastie.

zaroven ale musi dostat aj prilezitost volne vyjadrit nazor, slobodne konat - v ramci medziach normy, samozrejme.

zaujem dietata je casto poznaceny jeho momentalnym nadchnutim pre nieco, pricom mu to malokedy vydrzi nadlho alebo navzdy. iste, su vynimky, ale kolko ich je v %-nom vyjadreni?

nadmerne zatazovat deti nie je mudre takmer nikdy - az na jednu vynimku. ked dieta v dosledku svojej povahy, vlastnosti alebo nachytanych "zaujmov" ci inych okolnosti ma v urcitom obdobi tendencie na velmi negativne konanie/myslenie. tam uznam, ze je prospesnejsie, ak mu rodicia nedaju ani vydychnut, je naplno vytazene a nema cas pachat "psie kusy". je to vsak prechodne obdobie, kym "sa napravi".

bohuzial, nie kazdy rodic dokaze byt spravodlivy, ferovy, nezaujaty, nesobecky, dostatocne demokraticky a otvoreny.

stale vsak plati, ze rodic je panom vo svojom dome a deti posluchaju. samozrejme nie bezhlavo a slepo a uz vobec nie, ak dochadza k tyraniu a pod. to ma dieta pravo sa ozvat a/alebo bojovat, prostriedky a moznosti na to vytvorene su.
----
nikusa, myslim, ze za tvojimi otazkami sa skryva nieco konkretne. napr. ze nesuhlasis s vychovou, narokmi ci postojmi, ktore maju tvoji rodicia voci tebe. hmm??

smajliQa

poznam dva pripady..
aj dieta, ktore bolo vedene k samostatnosti... dnes je z neho sice skely clovek, co je samostatny, a pracujuci, sikovny, ale skoncil bez maturity...

na druhej strane dieta, ktore bolo riadene, robilo to, co mu bolo povedane..
dnes dospely chlap, ale stale zijuci u rodicov, a caka len na to, kedy mu rodicia povolia odist z domu, lebo on bez suhlasu nic neurobi. stale len pozera na to, ci sa to paci jeho rodicom.

sama si odpovedz...