Je darovanie krvi podvod ?

Príspevok v téme: Je darovanie krvi podvod ?
lost

Ako vzdy, nudil som sa..

Ale k pointe - nasiel som nejaku recenziu ako to asi funguje, cize ludia pridu, daju plazmu ci krv a dostanu par desiatok eur za to, ci dolarov, to je jedno, ak vobec.
Tieto zberne krv nazbieraju a potom predaju nemocnici, pochopitelne za "nehorazne" peniaze, ktore platia nase poistovne (resp nemocnice).

Je to naozaj len dalsi spinavy a krvavy biznis ? Vie o tom nieco viac, popripade insiderske pozadie ?

SilviaK

Vdaka tym, co odmietaju transfuziu krvi, boli vyvinute alternativne riesenia, ktore su take efektivne, ze mnohi lekari, ktori s tymito pacientami spolupracovali, sa uz pre seba a svojich najblizsich transfuzii maximalne vyhybaju. Keby kazdy zaujal taketo stanovisko, bola by lekarska veda v tomto smere ovela dalej.

llek

Kazdy nech si spravi svoj nazor. Toto nie je odborne forum a necitim potrebu predvadzat tu vsetky svoje vedomosti z oblasti transfuziologie a transplantologie. Vsetkym vam tu prajem aby ste ani krvne derivaty a ani ziadnu transplantaciu ci uz kostnej drene ci organu nepotrebovali, hoci nikto z nas nevie kedy sa v takej situacii ocitne.
Este k tej plnej krvi a spracovanym krvnym derivatom, mnohe velmi sofistikovane operacne vykony ako aj transplantacie kostnej drene sa daju robit aj vdaka tomu, ze nastal v velky pokrok v oblasti tranfuznej mediciny a ze je mozne pripravit roznym sposobom specialne upravene krvne derivaty. Plna krv nie je vzdy to najlepsie co sa pre pacienta da urobit, hoci to tak na prvy pohlad vyzera.

RNG

Krvne derivaty? Co tak transfuzia plnohodnotnej krvi? Plnej zivin.To uz nikto nerobi? A pre co? Co snad zmrazene a rozmrazene, prepierane krvi su lepsie???
Inac cenove rozne krvne testy stoja okolo stovky kazdy a za pintu krvi v nemocnici tu pocitaju vyse 2500 dolarov plus samotny ukon transfuzie, co je niekolko stovak samotne. Nuz ja tam vidim velku medzeru, ziskovu. Pre krvne banky.
Uz slovo "banka" naznacuje, ze sa tu jedna o financnu operaciu .
Tak isto rozne transplantacie, organ dostanu zadarmo od darcu, ktory zomrel nasledkom nehody a pocitaju zan desiatky tisicov, samozrejme aj vyse stotisic za samotnu transplantaciu.
Jeden z mojich zakaznikov mal transplant od svojho syna, oblicku. Nemocnica sa nehambila pytat za obe operacie plne sumy, samozrejme za vsetky ukony a kazdeho lekara pritomneho pri tom osobitne a tiez aj za tu oblicku, ako keby ju oni odniekadial kupili a nie jeho vlastny syn daroval.
Llek, mozes hovorit co chces, je to spinavy obchod s organmi aj krvou.
Vysokozarobkovy pre kazdeho, co je v tom nejak zahrnuty.
Ja to nazyvam jednoznacne, hyenizmus.
A mozes sa urazat kolko chces.

Tak isto je hyenizmus zadrziavat rozne informacie okolo alternativnych medicin a rozsirovanie falosnych dezinformacii len pre to, ze to financne nesedi medickemu priemyslu.
Na stastie su lekari, co rozmyslaju inac a konaju podla povodneho slubu, ze zaujem pacienta je prvorady, nesmies predpisovat mediciny co skodia, pokial existuju ucinne prostriedky bez skodlivych postrannych ucinkov, hoci aj neboli oficialne schvalene medickou masineriou ako lieky.
A to sa tu snazim aj prinasat, lebo organizovana medicina to potlaca , kde sa len da, vsemozne.Bez ohladu na to, ci to je ucinne, alebo nie, ci to pomoze pacientom alebo nie.
Priemerny americky lekar ma vyse 5 nasobok priemernehop inzinierskeho prijmu dnes. Pred 80 rokmi mal menej ako inzinier.
Organizaciou a monopolizaciou v medicine dosiahli dnesnu hladinu svojich prijmov a my za to musime platit....
Vacsi zdravotny problem a niet takeho majetku, odsetreneho za cely zivot prace, co by ti nevedeli z vrecka vytiahnut za par mesiacov, a to aj napriek najlepsim poistkam.

A aj Slovensko sa zda smeruje tym istym smerom. Daj tomu 40-50 rokov a mate tam situaciu rovnaku, ako my tu v USA.

llek

Lost, takto to dopadne, ked ty su nieco precistas a posunies dalej, pricom ide o nekopletnu informaciu, tak to vyzera zase ako bomba. Nevies presne ake su ceny krvnych derivatov a tiez nevies kolko stoji cely ten "cirkus"okolo toho. Ty vidis len darcu a krv, lenze netusis kolko stoji diagnostika, ktorej je podrobeny kazdy darca a kazdy derivat, kolko stoji spracovanie, uskladnenie, transport. A potom. Odbrene miesta ako aj kazda hematlologia, ktora derivaty nakupuje a potom podava, to vsetko musia byt certifikovane pracoviska, co opat nieco stoji. Takze vysledna cena krvenho derivatu, to je mnozstvo vstupov a nie som si ista,ze cena napriklad transfuzie specialne spracovanej krvi u nas prokryva vsetky tieto naklady (lebo niekdey treba krv velmi specialne spracovat, filtrovat, oazarovat a podobne)

mate59

s tým darovaním priamo osobe je to tak, že niekto potrebuje krv a ty preňho daruješ, ale on dostane inú, nie tvoju /rozne krv.skupiny/ a tvoju použijú inde. Ako píše RNG, je to pravda, ja som za totality daroval pre mojho otca a potom som daroval asi 10x bezplatne / dostali sme 1 sardinky, oblož. chlebíček a čaj a nešlo sa ten den do práce/, no ked sa prevalilo, že tú krv predávajú tak som skončil.Všetko je biznis, od pôrodov až po pohreby.Zlatá baňa.

lost

shouk

Netvrdim ze je to tak, bavime sa na urovni krcmovych reci (resp. teorii, co moze a co nemoze byt, hladanie pravdy)

shouk

Tak toto je určite zaujímavé vedieť... ako človek, ktorý čoskoro dovŕši 18 rokov by som chcel darovať krv, ale teraz mi objasnite, či to darovanie krvi je faktický podvod-nemám chodiť darovať, alebo mám ísť darovať. Moja matka mi hovorila, že takých ľudí si vážili a teraz sa cez to prepierajú peniaze? Pche!

lost

No uprimne, dost to odradza od darovania krvi.. (samotny fakt, ze tym podporujem ich obchody). I ked, mozno aj ja raz budem potrebovat nejaku tu kvapku krvi..

Len neviem, ako toho "prostrednika" vylucit z kolobehu.. Jedine darovat nejakym sposobom "priamo" osobe, ktora nutne krv potrebuje (niekedy som pocul, ze sa najdu inzeraty, ze niekto hlada darcov..)

Aspon tam ma hadam darca pravo znemoznit zauctovat si jeho krv niekam.. (ale mozno si zauctuje ihlu namiesto za 50centov za 500eur napriklad a sme na zaciatku..)

RNG

Zialbohu to je smutna skutocnost.
Este za komunizmu sa pamatam, ze sa cast krvi exportovala za valuty do cudziny.
Aj tu v USA je to presne to iste.