Zdravo behat, trenovat...

Larin

No, záleží od toho, či si robil vytrvalostný šport doteraz alebo začínaš úplne od nuly, resp. akú máš kondičku. A tiež od toho, kam až chceš ísť. Teda, kam to chceš v behu dotiahnuť. Existuje veľa stránok s radami, ako začať stačí vygoogliť. Prípadne časopis RUN, tam bývajú naozaj odborné rady aj pre začiatočníkov a zaujímavé typy čo, kde, kedy, ako....

Treba hlavne začať pomaly, nenasadiť si vysokú latku a postupne pridávať na dĺžke behu. Ale na to príde každý súdny človek aj sám, to ti tu nemusím vypisovať.

Čo sa týka výživy, proti svalovici a kŕčom je potrebné zvýšiť dávku horčíka, napr. v tabletkách alebo minerálnych vodách.

Pre behom jesť najneskôr 2 hod, najlepšie 3 hod. Najlepšie je jesť ľahko stráviteľné sacharidy. Pred behom netreba jesť veľa bielkovín, ani vlákniny, lebo pri behu to budeš potom cítiť. Niektorí sú zástancami názoru, že kvalitné cestoviny sú "jedlom bežcov". Takže asi tak...Musíš sám vyskúšať, čo ti bude robiť dobre.
Po behu aspoň hodinku nejesť, ale to budeš asi cítiť aj sám, že ti nebude šmakovať:) Telo totiž po vytrvalostnom behu ešte približne hodinku beží samo na plné obrátky, aj keď človek v skutočnosti už vyvaľuje šunky. No a potom samozrejme kvalitné bielkoviny, napr. ryba, tvaroh, chudú mäso, aby si nestrácal svalovú hmotu a k tomu niečo sacharidové, aby si vládal zvyšok dňa fungovať. A hlavne tekutiny, čistá voda alebo čistá minerálka.