Živnosť + pracovná zmluva - aké odvody?

JurajMadal

Inak nejakých účtovníkov práve hľadám tak pozriem na to, práve uvažujem nad prechodom na sro lebo živnosť má to ručenie a to mi veľmi nesedí, hlavne ak by v obchode nastal nejaký problém, nemáte dnes šancu.

Samuel3

Aj pri živnosti by som odporúčal si tieto veci riešiť s nejakou spoľahlivou účtovníckou firmou, napr. barta.sk kde aj dobre poradia aj môžu prevziať celé účtovníctvo čo je potom oveľa menej starostí.

účtovníčka

ešte dodám, že ako živnostník ak aj budeš platiť minimálne odvody, je to strašne vysoká suma, ( okolo 130,- eur - 3 900,- sk) ..pod tuto sumu ísť nesmieš.

preto ak nezarobíš na živnosť veľa popri práci, treba si to rozmyslieť, či chceš živnosť, lebo nie.

mate59

odvody sa platia z oboch príjmov, t.j.z každého zvlášť a z každého podľa výšky príjmu.To by potom mohli zneužit napr. tak,že sa zamestnám za min. mzdu a budem podnikat vo velkom ale platit len z minima.Platí to tak i v iných štátoch EU.Z podnikania prvý rok dane neplatíš,až podla výšky zisku zaplatíš dan na budúci rok a z tej sa potom vyráta 1-na 12-tina ako záloha dane na budúci rok.Podobne je to aj s inými odvodmi.

Ask

J111, možno preto, že prvý rok si na živnosť oslobodený od platenia odvodov. A dokedy treba zaplatiť daň z príjmu?

Ask

No ale ak má človek pracovnú zmluvu, tak si tiež odvádza odvody, rovno mu ich strhávajú zo mzdy, to ostáva? Alebo sa to ruší? Lebo ak zo živnosti si odvody budem platiť naďalej, nemal by som platiť dvoje odvody.