Môžu sa počas chemoterapie vytvoriť metastázy v ostatných orgánoch?

Príspevok v téme: Môžu sa počas chemoterapie vytvoriť metastázy v ostatných orgánoch?
jane-a

Dobrý deň, chcem vás poprosiť o informáciu, či je možný aj počas chemoterapie vznik metastáz do ostatných orgánov. Člen rodiny je po operácii karcinómu pľúc. Preventívne mu bola nasadená chemoterapia, hoci mu už počas operácie odstránili všetky metastázy. Je možné, aby sa počas chemoterapie objavili ďalšie? Ďakujem za cenné rady.

RNG

Nuz mozno lekari nie su hlupaci, ale prve dobre vysvetlenie ako sa tvoria metastazy a ako sa im da zabranit vyslo len nedavno od dr Ratha a jeho vyskumneho ustavu.Stoji to za to si pozriet aj tym mudrym lekarom, lebo toto zatial este nie je vyucovane na medickych fakultach
www.youtube.com
Inac je tam aj vysvetlene, preco sa medicina celkove vyvinula do dnesnej velmi divnej situacie, kde na lieky zomiera dnes tak vela ludi, ze pricina smrti na lekarske omyly a najma na skodlive postranne ucinky liekov sa prebojovala na tretie miesto, hned za cirkulacnymi chorobami a rakovinami.
Co sa tyka remisie a vyliecenia z rakovin, spravnejsie je pouzivanie statistickej pravdepodobnosti prezitia rok, dva a vyse 5 rokov a na ilustraciu tu uvediem statisticke tabulky, kde je porovnanie klasickej onkologie s vysledkami alternativnej, z jednej z Mexickych alternativnych nemocnic, lebo v USA je to zakazane a v Europe viacmenej tiez.
ttp://www.oasisofhope.com
A budem to opakovat na zlost vsetkych zastancov klasickej "modernej" mediciny.
Ludom treba otvorit oci, aby rozbili ten dnesny monopolny system zalozeny na peniazoch a ziskoch a nie na sluzbe ludom pomoct vyzdravet a hlavne neochoriet, tj predist chorobam za kazdu cenu.
Pravda nakoniec zvitazi!!!

llek

Ked ma loziska v nadoblicke a su zvacsene aj LU a je to rok a pol od diagnozy tak je dost pravdepodobne ze to suvisi s Ca pluc, ten pomerne casto metastazuje do nadoblicky. Moze ale nemusi, hoci tie onkomarkery by preto svedcili.
Pre RNG, lekari nie su hlupaci, poznaju biologiu nadorovych ochoreni, preto hovorime o remisii a velmi opatrne pouzivame slovo vyliecenie. A vedia na tvoje pocudovanie aj to, ze metastazy zobrazene na CT ci RTG, to su tie makroskopicke, ktore su dost velke na to, aby sa zobrazili a ze vtedy su v tele pritomne aj mikroskopicke loziska, ktore sice nevidime, ale vieme ze su. Ako, nepovedal si tu nic nove.

RNG

Neviem, ci si ludia vobec uvedomuju velkosti roznych objektov, od mikrobov cez 0.01 mm rozne bunky az po napr "velikanske " 0.1 mm
A na zistenie tumoru treba velkost aspon niekolko milimetrov, a do jedneho milimetra kubickeho sa vojde milion buniek velkosti 0.01 mm
Takze hovorit o vsetkych metastazach v tele, je na smiech, ked len velkost obsahujuca vyse miliona rakovinnych buniek je viditelna pri diagnozovani.
en.wikibooks.org
Takze clovek, ktoremu "vyliecili" tj odstranili rakovinny nador a prehlasia ho za momentalne zdtravehop moze mat v tele uz tisice malych neviditelnych metastaz a trva mesiace, kym sa prejavia viditelne.

Inac rakoviny sa zacnu najprv tvorit v inac pomerne zdravych telach pre prilisne zamorenia a oslabenu obranu. Po chemoterapii je telo este viac zamorene a preco si myslite, ze tam nemoze vzniknut celkom novy zdroj rakovinnych buniek, aj keby vsetky metastazy boli docasne znicene.

Z.J.Z.

Dobrý deň, chcem poprosiť o info.Mama je po operácii adenokarcinómu pľúc(bez metastáz) a po chemoterapii.Rok a pol bola v úplnej remisii.Pri poslednej kontrole mala veľmi zvýšené markery(4)Robia jej vyšetrenia, zatial bolo všetko fajn, ale na CT sa ukázalo, že plúca sú bez zmeny-čisté, ale nadoblička na operovanej strane je zväčšená a taktiež aj LU.Ešte ju čakajú ďalšie vyšetrenia.Viem, že sa môže jednať o prebudenú skrytú metastázu, ale chcem vedieť či to môže byť aj niečo iné, resp.či je šanca, že sa to celé nevrátilo.Príznaky popísané v rôznych článkoch nemá, ale má bolesti, ktoré vystrelujú do chrbta alebo do boku hore pod rebro.´ˇDAKUJEM za odpoveď.

llek

Viem, ze ked sa napise nepriazniva situacia, ze to neznie dobre. V takychto situaciach je ale dobre ak sa vylozia karty na stol aby nevznikali nerealne ocakavania a najma pribuzni by mali byt infromovani o realnych moznostiach. Su situacie, ked lieky ktore su k dispozicii nefunguju tak ako by sme chceli a nikto za to nemoze. Tym nechcem povedat, ze ina liecba u vasej mamy nebude ucinna. Ak sa chce liecit, tak to urcite treba skusit. V kazdom pripade je to vsak uz teraz nevyliecitelne ochorenie a vsetko co dostane moze jej stav zlepsit ale nie vyliecit. Co sa tyka centier v Ba, zavisi od lekara ku ktoremu sa dostane, nezriedka sa vsak odporuci ina liecba a ta sa podava v mieste bydliska. Kapacita tychto centier nie je nekonecna a neviem ci viete ako to tam rano vyzera, ked sa caka v nekonecnom rade na odbery alebo ked ludia hodiny cakaju na podanie chemoterapie a potom vo vecernych hodinach odchadzaku domov

slnecnica

Mohla by si skúsiť bratislavský NOU alebo Heydukovu, ale treba si zistiť, či by ju zobrali. Moju mamu zobrať nechceli, stále mi tvrdili, že pacient sa umiestňuje podľa miesta bydliska, pritom bývalý priateľ sa liečil v NOU a je úplne z iného mesta.
Moja mama bola na tom podobne ako tvoja, po chemo sa jej začali tvoriť metastázy, skoro všade.
Veľa síl

jane-a

Nepriaznivá situácia je fakt smutný pojem. Mama sa určite chce liečiť, veď nemôže život zabaliť a jednoducho len "dožiť". Má 50 rokov. Ja by som ju rada presunula do BA, nakoľko tam žijem a bola pri mne blízko a myslím, že služby a vybavenie niektorých ústavov sú na inej úrovni. Možno som naivná, ale ako jej pomôcť?

llek

Pri plucnych nadoroch chemoterapia nemusi byt ucinna, moze ale nemusi. Moze ist o nadorove bunky, ktore su proste rezistentne na chemoterapiu. Stava sa to. Ten nalez to potvdrzuje. V zasade ide o velmi nepriaznivu situaciu. Ide o systemove ochorenie, cize prichadza do uvahy len iny typ chemoterapie. Ci bude ucinna ta ina liecba, to vam nikto nezaruci. Mama sa moze sama rozhodnut, ci sa chce dalej liecit, podla toho ako sa citi a ako to cele znasa. Lieci sa v nemocnici podla miesta bydliska. V tejto situacii je pre nu lepsie liecit sa niekde kam to nema daleko, jej celkovy stav sa moze zhorsit, tak nech vas ma nablizku. Z hladiska liekov dostane v BB to,co by dostala aj inde.

jane-a

Na CT bolo zistené, že má bohužiaľ metastázy na pečeni a nadobličkách, čo bolo pre mňa dosť nepochopiteľné a stále je. Mama vybrala 4 dávky chemoterapie, nasledovalo CT a fakt nechápem, ako je to možné. Nezabíja chemoterapia aj neviditeľné metastázy? Aký je možný ďalší postup, namiesto prípadne okrem chemoterapie? Mama je onko pacientkou v nemocnici v BB a so starostlivosťou vôbec nie som spokojná. Viete mi poradiť lepšiu kliniku?