Môj kamarát trpí depresiou

Príspevok v téme: Môj kamarát trpí depresiou
Suelin

Ahojte. Potrebujem pomôcť, mám kamaráta, ktorý už viac ako rok trpí depresiou, spočiatku som to pripisovala dospievaniu, veď aj mne sa to kedysi dialo, lenže stále sa to len zhoršovalo a teraz mám pocit, a on teda tiež, že je to vážne zlé. Keď som s ním, nedáva to moc najavo, viem to z jeho blogu.
Chcem sa opýtať, či mi neviete poradiť, ako mu môžem pomôcť, najlepšie tak, aby o tom moc nevedel, ani ja by som asi v tomto stave nechcela prijať takúto "násilnú" pomoc. Ja už poriadne neviem, aké to je a klasické reči ako že to prejde alebo nájdi si aktivitu už nezaberajú. Ďakujem.

luciano

Depresia je choroba. Treba ju však správne diagnostikovať. Zadaj si do Googla "príznaky depresie" a tam nájdeš veľa testov, podľa ktorých zistíš, či tvoj priateľ má naozaj depresiu, alebo len zhoršenú náladu. Ak má naozaj klinickú depresiu, tak treba vyhľadať pomoc psychiatra. Niet iného východiska. Depresia sa bez pomoci psychiatra a liekov prekonať nedá.

cx600

Suelin: Tak to ako by som videl seba. Ja si aj tak myslím, že to nemusí byť nutne depresia. Ja ju nemám (teda myslím :D) a pritom tiež už som "v koncoch" a vidia to aj všetci na okolo ale len keď som s jedným človekom, tak mám úplne inú náladu. Ako si vravela, dokážem sa aj smiať a keď som sám-tak to radšej nebudem rozpisovať. Myslím, že by si mala zistiť prečo je taký. Ja na to tiež mám "dôvod" len sa ma naň nikto nepýtal-a tiež by som ho hocikomu nepovedal. A myslím že ty by si to mala zistiť keď sa pri tebe dokáže aj smiať a má pri tebe úplne inú náladu (alebo to perfektne skrýva ako ja..).

A skús čím skôr. To, že píše že sa zabiť nechce, alebo o tom vôbec nepíše, neznamená že nad tým nemusí uvažovať. Keď mám fakt zlú náladu, tak nad tým aj ja uvažujem (pritom viem, že by som to NIKDY nespravil)

Suelin

Vážne zlé.. píše, že to už nezvláda, zabiť sa síce nechce, lenže v jeho pohľade už vidieť úplnú beznádej, nič ho nebaví, nič sa mu nechce, prestal to skrývať pred okolím; kým som s ním, je v poriadku, smeje sa a všetko je dobré, horšie je to keď je sám.
Ja viem, že mu nepomôžem klasickými sladkými rečami. Len či sa nedá mu nejak ukázať cestu, lebo človek by sa z toho asi mal dostať sám.

cx600

Suelin: Definuj, "vážné zlé".

- Ja som kedysi tiež písal na svoj blog a facebook statusy také veci že dovidenia, ale odkedy som pochopil, že to nikoho nezaujíma, tak som toho nechal a nechávam to radšej pre seba a predsa to depresia nie je. Moja nálada a momentálny pohľad na moju budúcnosť(a pod.) má na svedomí úplne niečo iné.