zmena hormonálnej antikoncepcie

Príspevok v téme: zmena hormonálnej antikoncepcie
myša

Ahojte!

Už tri roky som brala tabletky Lindynette 30, no bolo mi doporučené ich zmeniť na iné, s nižším obsahom estrogénu (skrz rodinné predispozície k trombóze). Dnes som začala teda brať Mercilon.
Zaujíma ma, či sa mám obávať podobných "problémov" ako keď som s HAK začínala, teda výkyvy nálad a podobne, alebo či je už telo viac-menej navyknuté na dávky hormónov a prejde to len tak. Nejaké skúsenosti? Za každý postreh ďakujem!

alenka_maxova

myša, co sa tyka chranenia sa, mozete pouzivat predsa kondom alebo krem Pharmatex. Tie odvaznejsie sa spoliehaju na plodne a neplodne dni, popripade na prerusovanu suloz, ale ja by som nikdy takto neriskovala....

myša

No dokonca o tom vedia dve. Prvá sa vyjadrila, že stačí začať brať HAK bez estrogénov (napokon sa ale ukázalo, že taká asi vôbec neexistuje). Druhá mi len predpísala ten Mercilon skrz to, že má nižšiu dávku estrogénu a na moje reči o trombóze len zdvihla obočie a jediná otázka bola, či mi vyhovuje cena..Priznám sa, že veľa som o tom nevedela a doktorka vyzerala, že o nič vážne nejde, až teraz si to nejak zisťujem viac a asi aj ide. Viete ale niekto aké sú reálne riziká, myslím, neprejavuje sa to napr. až po pár rokoch ako žena HAK berie? Ako to vlastne je?

odpovedam

mysa, nic hormonalne urcite neber. Skodi aj zdravej zene, nieto este takej, ktora ma takuto vaznu predispoziciu...

odpovedam

ak mas v rodine predispozicie na trombozu, lekar ti vobec HAK predpisovat nemal. Ja predispoziciu nemam a aj tak sa stalo...

Co sa tyka nizsej davky hormonov, nie je vhodna pre mlade zeny, pretoze HAK sposobuje nedostatok vitaminov, hlavne radu B, sposobuje nadbytok vit. A a neskor sposobuje osteoporozu... inymi slovami, mlada zena potrebuje prirodzene viac estrogenu nez zeny vo vyssom veku. A to samozrejme HAK nenahradi.