Hmatateľné uzlinky po celom tele

Príspevok v téme: Hmatateľné uzlinky po celom tele
Krpec

Dobrý večer, už dávnejšie som prišla na to, že si dokážem nahmatať uzliny na krku a v trieslach (pri sone štítnej žľazy mi doktorka na moju žiadosť prezrela aj uzliny na krku a vraj sú malé a všetky sú do 1cm)...tie v trieslach majú asi tak 1-1,5cm a nedávno som zistila že niečo také asi do 1 cm mám aj pod pazuchami, ale predtým to tam asi nebolo je to ako taká fazuľka..všetky uzliny sú makké až na jednu pod pazuchou. A teraz neviem či sa mám báť, alebo nie. Bola som u doktora a on mi to ani neprehmatal, iba povedal, že to si hlavne nemám ani chytať.

Ešte dodávam, že mám ledva 50 kíl, nie som kosť a koža ale dosť štíhla, môže to byť tým alebo?

Najhoršie je, že na internete som všade čítala, že uzliny za normálnych okolností nie sú hmatné nikde na tele, tak teraz ma už skutočne začína chytať panika. Ale na druhej strane som zas čítala aj to, že nádorové uzliny sú zvyčajne veľké a až také akoby hrče. Inak krv mám úplne ukážkovú.

Dakujem za Vaše názory.

Krpec

Ešte ma napadlo, na rukách mám atopický ekzém, mohli by tie uzlinky pod pazuchami s tým súvisieť?...mala som ho odmalička ale v poslednom čase mávam také obdobia kedy nemám vôbec a kedy mám výrazný ekzém a momentálne je trochu výraznejší...len neviem či sa mi uzliny objavili v tom čase ako ten ekzém.

Vedel by mi niekto poradiť?..máte nejaké skúsenosti?

Vďaka

Krpec

Dakujem za odpoved. Ja tiež dúfam, že to nič zlé nebude.

Ja si to ani nejako nechytám, len to podpazušie som si včera prehmatala asi po týždni, dúfala som že to tam už nebude alebo to bude menšie, ale je to také isté. Skúsim o týžden.

Dakujem ešte raz:-)

llek

Kratka odpoved- nie nie je. To ze ma niekto hmatne nejake drobne uzlinky, alebo sa objavia pocas infekcie prechodne hmatne reaktivne uzliny povedzme na krku nevovori nic o tom ake riziko ma dany jedinec pre vznik nejakeho nadoroveho ochorenia. To ako a preco vznikaju zhubne ochorenia lymfatickeho systemu je velmi komplikovana tema a hlavne nikto z nas nevie ci sa nieco take u neho vyskytne alebo nie, rovnako ani nemoze preto nic urobit, aby take ochorenie u neho nevzniklo. V pripade tychto ochoreni je to tak nejak mimo nas. Vieme len zistit, ked uz tieto ochorenia vznikli. Radim ti, moc si to neprehmatavaj, myslim si ze ide o dorbne reaktivne uzlinky a z ktorych nic zle nebude. Verim ze sa nemylim

Krpec

A ešte jedna otázočka, nemôžu sa takéto uzlinky niekedy zvrhnúť?..mám na mysli, či nie je vacsia možnosť dostať rakovinu lymfatickych uzlin u ľudí, čo ich majú bežne hmatné ako u tých čo si ich nenahmatajú?

Asi je to blbá otázka, ale tak napadlo ma to.

Krpec

Ahoj llek - ved práve, ach ten internet. Ono je to tak, že človek ked chce, nájde si príznak na každú chorobu aj na sebe, preto som sa snažila toto riešiť s chladnou hlavou. Ale ked som to hodila do googlu, tak som si čo-to prečítala a dokonca to boli aj vyjadrenia niektorých lekárov, aj na stránke lpr, kde sa vyjadruju onkologovia, že uzliny nie sú hmatné ani u veľmi chudých ľudí.

Nikdy som si krk a zvlášť triesla neprehmatávala, ale pred pár mesiacmi ma to napadlo a vtedy som si tie uzlinky objavila ale nejako som to veľmi neriešila, oni sa totiž vôbec nemenia, je ich niekolko na krku a asi 3-4 na každej strane triesel a môžu tam byť aj pekných pár rokov.

Jediné čo som si zvykla prehmatávať boli pazuchy, ked som si vyšetrovala prsníky raz za čas a nikdy tam nič nebolo, ale teraz je, preto ma to nastrašilo a ešte k tomu ma to ani nebolí. No nechám to asi tak a ak by to nemizlo tak pôjdem k ženskej doktorke.

Dakujem za pomoc:-)

llek

Ach ten internet. Necitas spravne clanky. Nie je pravda ze uzlinky na nedaju nahmatat nikde na tele. Daju a zvlast u chudych ludi. V trieslach su bezne hmatne take 1 niekedy aj 1,5 cm makke fazulkovite LU. Ked sa moc ohmatavas tak aj na krku si take drobce do 1 cm nahmatas a u chudych co nemaju ziaden tuk sa daju nahmatat take drobce aj pod pazuchami. Neohmatavaj sa stale. Nechaj to tak, ohmataj si to az najskor za tyzden. Ak nemenia velkost a nepribudaju je to normalne. ked si to budes stale ohmatkavat, budes mat falosny pocit, ze su vacsie. Ked si chuda, netreba ti robit ultrazvuk krku. Tie podozrive LU sa daju nahmatat aj bez ultrazvuku. Ultrazvukove nalezy uzlin na krku sa neriesia.