Predvolanie na súd

Príspevok v téme: Predvolanie na súd
marcoPolo

Zdravím ľudia,
mám jednoduchú otázku a tak to zhrniem. Prišlo mi predvolanie na súd ako svedok pri rozvode rodičov. Ja tam však určite nepôjdem, pretože na tých dvoch už nemám žalúdok. V predvolaní sa však píše:

"Vašou občiankou povinnosťou je ustanoviť sa na súd a vypovedať ako svedok. Keby ste túto povinnosť bez riadneho ospravedlnenia nesplnili, môže Vám súd uložiť náhradu spôsobených trov, pokutu do výšky 5.000,- Sk a dať Vás predviesť na Vaše trovy."

Takže otázka znie. Naozaj mi môžu dať pokutu, alebo je to len napísaná formalita? Ak mám poslať ospravedlnenie tak ako, resp. čo mám napísať? Čo by ste robili vy?

Vďaka za prípadné reakcie
PS: áno, píše sa tam 5.000 Sk :)

wyx

Tak ako píšu ostatní. Môžeš sa ospravedlniť. Stačí telefonicky, ale najlepšie je ospravedlnenie aj vydokladovať. Sú sudcovia, ktorí ukladajú poriadkovú pokuty za nedostatočné ospravedlnenie. Ale ak je tvoja výpoved nutná, sudca ťa bude volať aj nabudúce. Na druhej strane, ty si ich dieťa, takže by ťa sudca mal poučiť o tom, že ako blízka osoba nemusíš vypovedať. (teda, neviem, ci sa to robí v civilnom konaní, ale podľa zákona asi áno)
A čo sa týka toho, že je tam uvedené 5000,- Sk. Nevzrušujte sa nad tým, pretože tie asistentky na súdoch sú rady, že ten termín vôbec ide a majú dalších milion povinností. A pravda, presne kvôli takým, čo sa stále ospravedlňujú sú prieťahy v konaní.

ajajja

Nemusíš to vydokladovať. Stačí sa písomne ospravedlniť, že z dôvodu služobky, dovolenky a pod. sa nemôžeš zúčastniť. Ovšem ak sudca bude trvať na tvojej výpovedi, pojednávanie sa odročí a budeš volaný na nový termín. Ak ti príde opätovne predvolánka, už by som tam neriskovala, lebo naozaj pokuty sa reálne v praxi dávajú, taktiež aj predvedenie políciou je bežná prax :)

-vt-

aj kúpená letenka na nejakú dovolenku môže byť samozrejme dôvodom pre ospravedlnenie sa, ale musíš to vydokladovať, že sa to týka teba a v tom čase, kedy si predvolaný ako svedok, napr. rezervácia pobytu a podobne...
no áno, súd ťa bude opakovane predvolávať, radšej sa tam dostaň a ak chceš to mať rýchlo za sebou, odmietni výpoveď.
na margo témy, sorry, ale potom ľudia nech nenadávajú, že súdy kvázi vo veci nekonajú alebo prejednávanie trvá príliš dlho, keď pre takúto nespoluprácu sa to len odďaluje...

mate59

ak pošleš ospravedlnenie,tak sa súd odročí a zavolajú ťa na ďalšie pojednávanie, tomu sa nevyhneš.Ak tam prídeš,môžeš povedat že odmietaš vypovedať a nemusíš zdovodnit prečo.Napr. tým, že nechceš ublížit alebo si to pokafrat do budúcnosti u rodičov,náklady na cestu a pod. predložíš na pojednávaní, dostaneš ich preplatené.Tým sa vyhneš pokute,ale oni by ta stále predvolávali, aj rok.

marcoPolo

-vt- vďaka za vysvetlenie a radu.

Každopádne ak by mal niekto nejaký good idea ako to obísť, bol by som mu vďačný. PN ani služobná cesta v mojom prípade nehrozí, takže zvažujem len nejakú správu od lekára ako poradila fialôčka. Prípadne budem vymáhať peniaze zo zdroja tejto stupídnej situácie :D (vtip)

-vt-

ak sa nedostavíš na výsluch a najmä bez ospravedlnenia, sťažuješ tým prejednanie veci. Závisí to len od súdu, či ti uloží poriadkovú pokutu hneď, alebo až po opakovanom nedostavení sa. Ak sa už chceš ospravedlniť, mal by si svoj dôvod aj náležite preukázať (napr. dokladom o PN, potvrdením o služobnej ceste...), lebo ináč ti to súd neuzná a uloží ti pokutu. A pozor, pokutu ti môže uložiť aj opakovane. Čo sa týka tej sumy, no malo by uvedená už v eurách. Je však otázne, že ak by ti uložili pokutu a ty by si sa odvolal s poukazom že si bol nesprávne poučený kvôli sume v korunách, či by to odvolací súd uznal. Myslím si, že by to skôr neuznal. Výsluch svedka je dôležitý pre samotnú vec, tak radšej sa tam dostav. Môžeš si predsa uplatniť aj svedočné, ale to musíš tiež vydokladovať.

fialôčka

no hneď ma napadlo, prečo sa tam píše 5000 sk.... čo zaspali dobu? ale t je jedno
no samozrejme, že ak sa tam takto píše a nedostavíš sa, tak ti ju dať môžu a ako ospravedlnenie podľa mňa budú akceptovať len správu od lekára .....