Živiny a trávenie

Príspevok v téme: Živiny a trávenie
Maros75

Za surova nejesť!
Niektoré druhy zeleniny obsahujú v surovom stave zdraviu škodlivé látky. Tepelne upravené však patria medzi vyhľadávané a zdravé pochúťky.
Fazuľa aj mladá zelená fazuľka, sója, šošovica, hrach, dokonca aj šampiňóny obsahujú jedovaté lektíny, ktoré bránia vstrebávaniu živín a spôsobujú vážne tráviace problémy, najmä vracanie a hnačku, poškodzujú pečeň a obličky. Tieto bielkovinové látky sa nedajú zneškodniť namáčaním, iba varením – pri 100 stupňoch za 90 minút. Keď však strukoviny namočíte, skrátite čas likvidácie lektínov na 10 minút. Kuriózna nehoda sa stala pred desiatimi rokmi na vegetariánskom kongrese vo Švajčiarsku, kde sa 30 delegátov priotrávilo surovou fazuľou.
www.pluska.sk

Jefitto

Ľudia by mali prestať čítať pičoviny typu Pluska a potom by im rozum nechodil po debilinách, ktoré majú od pravdy fakt ďaleko

iggzik

Z wikipedie o lektinoch "For various reasons foods have been genetically modified with lectins" ..

No seru sa do vsetkeho, a potom ludia nech pykaju sak normalka v tejto dobe...

Lunam

pre: Maros75

vies aj odovodnit, preco sa nemoze jest surovy hrach? O mesiac bude hrachova sezona a surovy hrach bude jest 90% Slovakov.

RNG

Fanatizmus v akejkolvek forme skodi, tj aj v jednostrannych nazoroch na skladbu potravin.
Spravne nazory su pestrost a spravna forma jednotlivych potravin.
Niekde je dobra surova, inde varena, pecena a podobne.
Na com sa mozem s vitarianmi zhodnut je cerstvost a hodne zelenin a ovoci v potrave.

bingham

Maros...velmi dobra tema, dufam ze si to tu pozrie viac ludi, aj ked pri tom velkom pocte fanatickych vitarianov neviem neviem :D