potrat?

Príspevok v téme: potrat?
Avril999

Citim vsetko mozne len nie to presvedcenie nechat si dieta. Neviem co mam urobit, mam 24r ani mama o tom nevie. Mam vycitky teraz nad tym vsetkym ale mat dieta som neplanovala smutne je ze necitim to co by prevazilo misku vah nehat si to dietatko. Strasne zle sa citim pravdepodobne nie som dobrá bytosť, ktorú vú´äčšina asi odsudi..bojim sa velmi toho rozhodnutia ktore mam urobit..

bella12

Avril, nie si zlá bytosť, si zaskočená tehotenstvom, preto nemáš tie materské pocity, to však neznamená, že budeš zlou matkou. Nechaj tomu čas a uvidíš, že keď trochu túto novinku spracuješ, začneš sa postupne na dieťa tešiť. Ono je už tu a Ty si matkou, Tvoje telo automaticky pripravuje všetko na jeho donosenie a porodenie. Potrat by bol veľký zásah nielen do Tvojho tela (muselo by sa vysporiadať s násilným ukončením všetkých telesných zmien naštartovaných tehotenstvom), ale hlavne do psychiky.

Dieťa je veľký dar, nezahadzuj ho. Keď neskôr budeš mať plánované dieťa a toto prvé potratíš, ťažko bude pre Teba pri pohľade na to živé nemyslieť na to potratené. Vynoria sa otázky, či si predsa len nemohla donosiť aj jeho staršieho súrodenca. Potrat ponúka naoko jednoduché riešenie, ale po jeho uskutočnení ostáva veľmi trpká chuť, ktorú si nesie žena až do konca života.

Píšeš, že sa bojíš rozhodnutia, ktoré máš urobiť - tak sa nerozhoduj a nechaj veci voľne plynúť.

k lili47 - interupcie vykonávané pomocou ultrazvuku naopak potvrdzujú, že to mimi bolesť vníma a snaží sa utiecť pred nástrojom lekára vykonávajúceho potrat

sewie

Avril,ako vacsina povedala-nechaj si to poriadne prejst hlavou.asi by bolo dobre to povedat mame-je starsia a skusenejsia, ale nenechaj sa do nicoho tlacit-rozhodnut sa musis sama! kamoska sa nechala dotlacit do toho od mami aby si nechala dieta a vadala sa-a manzel sa na nu vykaslal a ona z toho dietata tiez nebola moc nadsena. nie je prvada ako tu vsetci rozpravaju o tom ze to isto neolutujes ked si to dieta nechas-dalsia kamaratka otehotnela nahodou, nechala si dieta-miluje svojho syna ale je mlada a nevyburena a hovori mi ze si niekedy zela aby nemala dieta, ze uz niekedy nechce byt matkou-ale dieta do skrine neodlozis-raz ho mas a je to...podla mna deti by na svet mali prist chcene.takmer kazda zena jedneho dna zatuzi po dietati a podla mna vtedy by ho mala mat.
ak mas este dost casu-nechaj si to PORIADNE prejst hlavou a rozhodni sa podla seba-lebo ty, jedine ty si potencialna matka!je to len na tebe!drzim palce a dufam ze tvoje rozhodnutie-nech uz akekolvek, neolutujes

lili47

ahoj. chapem ta...tiez mam 24r a tiez by som nevedela co mam robit a zvazovala ako ty...ale asi ta skor podporim v tom, ze ked to proste este necitis, tak ist radsej na zakrok. neni to nic prijemne, ale na dalsej strane zas uplne bezne a to mimi este nevnima nic, ono nevie a ani ta neprosi a nerobis nic proti jeho voli... myslim ze teraz ani neni vhodna doba na dieta...nvm ake mas prostriedky, ale podla mna na slovensku ich nema asi nikto :D chod si za tym co citis ty...nesnaz sa ani nejako nech ti niekto poradi, lebo ak si presvedcena ze nechces a niekto ti vnuti ze nech si ho nechas....mozes potom casom aj lutovat....ale zase aj dakovat no... kazdopadne sa nemozes nad tym zamyslat, lebo by ta to mohlo psychicky nicit. ja v tvojej situacii by som isla, som taka cíťa, ze by som nanho casto myslievala a depkovala, ale zas na druhej strane...zivot mam pred sebou a nikdy neviem co bude a co budem chciet za rok, ani partner nemusi byt ten posledny ktoreho mas...mozno ich este vystriedas viac...a pokial si nebudete obaja isty ze teraz je ten cas tak ee.... v prvom rade mysli na seba a ži...lebo zivot mame len jeden a je kratky...a treba si ho vychutnat

zewa

Rozumiem tvojmu postoju. Tvojmu partnerovi je to evidentne jedno, co je nejake divne, asi by som sa radsej rozpravala snim ako tu na fore, ovplyvni to velmi aj jeho zivot. Skus si urobit taky dvojvariant, co by bolo keby si nechas a nenechas babo. Ked si babo nechas, ako bude pokracovat tvoj zivot? Vezmete sa? Statnice zvladnes aj s babom, to nie je dobry dovod na potrat. Osobne mi je teraz aj trosku luto, ze som nemala babo uz pocas skoly v tvojom veku (aj ked som sa na to moc necitila) pretoze teraz by uz bolo babo na svete a ja by som sa mohla venovat naplno praci a babo by chodilo do skolky, skoly. Uz by som mala za sebou matersku.. A takto ma to este vsetko stale caka a stale to odkladam a odkladam. Ktovie kedy to pride. A vidim, ze uz mi ubuda sil a 24 hodin behat za babom je dooost vycerpavajuce. Ale v jednom som si ista. Kazde dieta da matke to najcennejsie. Bezhranicnu lasku a doveru. Nemyslim, ze to ma sancu clovek niekde inde zazit aj keby si s pratnerom akokolvek doverovali. A myslim si, ze o tom to je. A taktiez mam pocit, ze maloktora zena si je na sto percent ista, ze teraz chce babo a ze je pripravena. Kazda sa boji ake to bude. Treba trosku pomyslat aj na to, ze ak pojdes na potrat, tak sa moze stat, ze uz vlastne deti nebudes moct mat. Nestava sa to sice casto, ale.. A tiez tvoje problemy s kvasinkami mozu sposobit, ze v buducnosti uz bude tazsie otehotniet. Moj nazor je, ze mat babo cim skor (tym myslim mezi 20-25r.) je ovela vyhodnejsie ako ho mat neskor. No ak mas pocit, ze by babo znamenalo v tvojom zivote velky problem, je to v poriadku. Nie je to nezvycajna myslienka a mnoho zien uvazuje ako ty. Partner by sa mal tiez vyjadrit, co si o tom celom mysli, nemoze sa jednoducho zbavit zodpovednosti tym, ze to (rozhodnutie) hodi na teba. Ak vsak bude mat stale rovnaky postoj a vlastne sa k tomu nevyjadri, odporucam ti zajst k psychologovi. Je to tazke rozhodnutie a nahlad ineho cloveka, co do tejto problematiky vidi z druhej strany, je velmi cenny. Drzim ti palce a verim, ze ci sa rozhodnes tak, ci onak, tvoje rozhodnutie bude dobre premyslene ;)

M 25

a v ktorom týždni si teraz??

no je to len a len na tebe.. ak chceš ísť na potrat, tak chod .. tu sú uplne cudzí ludia, čo ťa nepoznajú a myslia si svoj názor ..nevedia, čo a ako sa cítiš ty...
porozprávaj sa s tvojimi blízkymi,nie s cudzincami na fore ...
ja budem mať 26 a tiež si nevie predstaviť byť teraz tehotná .. a šla by som na potrat ..
ale sto ludí, sto chuti ..

držím palce

Limb-erka

si prvotnom šoku.. určite skoč ku gynekológovi, ale nechaj si to celé prejsť hlavou. nechaj to doznieť v sebe a skús sa spoznať, svoje pocity, emócie,... -veľmi by ti v tom mohol pomôcť psychológ.. netreba sa ponáhľať v rozmyslení, daj si čas.. pôsobíš skôr na mňa vystrašene a nie ako žena, ktorá svoje dieťa nechce... poznám pár žien čo podstúpili potrat a ver mi, že tie stavy (psychické) po tom nie sú prechádzka ružovou záhradou.. a tak isto poznám ženy (ale aj dievčatá - 15-17r.) čo si bábo nechali a sú z nich hrdé, šikovné matky... dovoľ svojmu srdcu ľúbiť svoje bábätko.. potrebuje teraz tvoju ochranu, lásku,..

GoFruit

Ja som vlastne bola sklamaná že už pre mňa skončila sloboda, že sa budem musieť stále podriadovat babatku, a je to tak. Ale nemyslím že sa raz budeš na to dieťa cítiť. Vždy tu bude niečo prečo ešte nie, až spihodlnies a už to nepríde nikdy. Ja som vlastne tiež len z pohodlnosti dieťa nechcela ale cítila som že ked teraz nebude tak už nikdy.
Život sa tí s dieťaťom obráti na ruby. Tvoje potreby pôjdu na nejaký čas vieš kam. Ale má to milión kladov ktoré prevazia všetky zápory.

GoFruit

Avril v čom vlastne vidíš problém? Postarať sa o dieťa? Tak to je niečo čo sa úvod za pochodu. Ani ja som to nevedela. Aké to bolo krehucke, bála som dá držať ale veď to sa ľahko naucis. To príde samo. Počas tehotenstva sa pripravia na materstvo. Budeš vela čítať.
Ani ja som necítila že som ho chcela ale v živote by som ho nezabila. Ináč to dieťa to cíti, či ho chceš. Podľa toho sa bude v jeho živote vela veci vyvíjať. Aj my teraz riešime jeho stresy počas tehotenstva. Vsetky sa prenesú do jeho života...spánok sa bude od toho odvíjať, ale aj iné.
Ja som neskutočne šťastná že ho mám, ten balíček radosti, keď pocujes dieťatko ako si radostné dzavoce, vidíš prvé krociky, keď sa na teba usmeje, prituli sa, ked Ho držíš hneď po pôrode na sebe a ono sa tí uprene pozerá do oči a spoznava ťa a prisaje sa....bože nič krajšie som v živote nezažila.
Ale ked Ho nemáš mať rada, tak načo taká matka...

iotaaa:-)

Avril999 - no tu pomoc asi velmi nenajdes. Ludia ti tu skor pisu, ze si mas to dieta nechat, aj ked ty ho nechces. Mna tiez najprv napadlo nieco take: "to akoze ti tu mame odobrit potrat?" ale to ti asi nepomoze. Ja som ten typ, ze by som si dieta nechala v akejkolvek situacii.
Chod radsej k psychologicke, potrebujes upokojit, nejak sa s tou situaciou vyrovnat. Podla mna ale pokoj nenajdes ani po potrate, ak by si nan naozaj sla. Potom tu psychologicku budes potrebovat mozno este viac, kedze uz teraz ta to tak velmi trapi.
Nikto, iba ty sama sa musis rozhodnut, necakaj, ze ti niekto povie co mas robit, co je spravne, co nespravne. Pre kazdeho je spravne ine riesenie. Mnohi by to v tvojom veku a v rovnakej situacii ako problem vobec nevnimali.