Bolest brucha

Príspevok v téme: Bolest brucha
sesmikraskaK

Dobry den.

Mam 24 rokov. Chcela by som sa spytat, uz dlhsi cas mam problemy s bruchom. Neboli ma na jednom mieste, niekedy je to v oblasti zaludka, inokedy zasa pravy alebo lavy bok, alebo nad vajecnikmi a v okoli pupku. Casto mavam nafuknute brucho. Bolest je raz pichlava, inokedy citim akoby stahovanie. (Neviem to poriadne ani opisat.) Niekedy ma to boli par minut, niekedy par hodin alebo aj cely den. Uz chodim od januara po doktoroch, ten mi vsak nespravil ziadne konkretne vysetrenie a dava mi lieky na zaludok, s ktorym asi problem nemam. Pytala som sa na sono, ale doktor mi povedal, ze az po vysledkoch krvi a mocu, ktore som uz mala asi 8-krat. Z vysledkov krvi mi povedal, ze mam malo zeleza a zasa mi dal tabletky na krv a na zaludok. Mam trochu strach, pretoze sme mali v rodine 3 rakoviny a jedna z nich bola rakovina hrubeho creva. Doktorovi som to povedala a mam to aj v papieroch, ale vobec to neriesil.

Vedeli by ste mi prosim poradit, co by to mohlo byt, pripadne ci mal niekto podobny problem?

Za vsetky nazory a rady vopred dakujem.

RNG

IBS je z nakaz v crevach
Napravenie travenia (kyseliny, enzymy mikrovlakniny probiotika)tu nakazu v crevach postupne odstrania.
Probiotika mozno dnes dostat v ovela lepsich zlozeniach a radove vyssich kvantitach, ako z mliecnych vyrobkov.
Mliecne vyrobky totiz u mnohych vyvolavaju alergie a pri zlom traveni podporuju rozne infekcie v crevach.
Pomocne su aj rozne antimikrobialne, ktore potlacaju parazitne kultury v crevach a neznicia probiotika(GSE, carvacrol z oreganoveho oleja, colostrum, a plno inych)

Maros75

Prevencia
WGO odporúča 10 výživových opatrení pre IBS:
· piť dostatok tekutín
· konzumovať stravu bohatú na probiotické mliečne výrobky s overenými probiotickými účinkami
· obmedziť stravu spôsobujúcu plynatosť
· obmedziť mastné jedlá
· vyhýbať sa kofeínovým nápojom a kolám
· vyhýbať sa alkoholu
· neprejedať sa
· pomaly jesť a jedlo dobre požuť
· vyhýbať sa potravinám so sorbitolom alebo fruktózou
· nestresovať sa

anonymkacolett

Ja mám 18 a minulý rok od septembra som chodila po doktoroch, s pichaním v pravom boku, s neustálym nafúknutým bruchom, s vracaním, s preháňaním, potom s bolesťami žalúdka a občasnými vysokými horúčkami a atd , okrem toho, že som niekoľko krát navštívila chirurga, bola na kolonoskopii,na endoskopii, robili mi alergie na potraviny, všetko bolo poriadku , nakoniec mi zistili laktózovú a histamínovú intoleranciu, teraz nejem skoro nič popravde, ale už ma konečne nebolí bruško :) Skús si spraviť tieto vyšetrenia, lebo mne brali tiež veľa krát krv a moč, taktiež iba málo železa a v moči nič na sone nič nevideli. Moja doktorka ma nechávala iba doma, aby som to vyležala, na žiadne vyšetrenia ma neposlala, pokiaľ sme my nevyhľadali nejaké gastroentrológa. Našťastie sme si našli takú pani doktorku, kt. robila všetky možné vyšetrenia, pokiaľ nezistila čo mi je :) Tak skús nejakého gastroentrológa pohľadať, alebo alergológa nech ti spraví testy na histamínovú intoleranciu.

Maros75

Symptómy IBS:
striedanie zápchy a hnačky, bolesť brucha, plynatosť, nafúknuté brucho, stolica s prítomnosťou hlienu, pretrvávajúce hnačky
Symptómy sú často chronické (dlhodobé) a opakujúce sa (epizodické).
IBS má niektoré symptómy rovnaké ako IBD (zápalové ochorenie čreva), kam patrí Crohnova choroba a ulcerózna kolitída a ako GERD (refluxná choroba ezofágu).